Társoldalunk:

Szinte még gyerekek, de már a motorsport csúcsára értek

2019.02.06. 10:27

Lando Norris

Életkor a szezonnyitó napján: 19 év 124 nap
Csapat: McLaren
Rajtszám: 4
F1-es nagydíjrajtok száma: 0

A legfiatalabb egyelőre nem számít nagy dolgokra

Lando Norris a melbourne-i rajt pillanatában minden idők harmadik legfiatalabb F1-es pilótájává válik Max Verstappen és Lance Stroll mögött.

A McLaren újoncának CV-jére pillantva rögtön egyértelművé válik, hogy a wokingiak miért benne látják a jövő világbajnokát, ugyanis összesen öt bajnoki címmel, valamint egy Forma-2-es ezüstéremmel érkezett meg, hogy Carlos Sainz csapattársa legyen.

Már elképesztően fiatalon, egészen pontosan 17 évesen, a 2017-es Magyar Nagydíj után rendezett szezonközi teszten próbára tehette magát egy aktuális F1-es autó volánja mögött, és nem is vallott szégyent. A sikeres bemutatkozást a Forma-3-as Eb fölényes megnyerése követte, hogy tavaly fellépjen a Forma-2-be.

Norrisszal és Sainzcal a McLarené a legfiatalabb pilótapáros az idénForrás: Motorsport Images

A 2018-as évben újabb tesztek jöttek a McLarennel, ismét láthattuk őt a Hungaroringen, majd az Olasz és a Belga Nagydíj első szabadedzésén. Mint később kiderült, utóbbi két jelenése már az utolsó vizsga volt, a csapat ugyanis elhatározta, hogy beülteti az alulteljesítő Stoffel Vandoorne helyére 2019-re. A teszten átment, és saját maga legnagyobb meglepetésére megkapta az előléptetést. Egy biztos, a tempója megvan ahhoz, hogy F1-es pilóta legyen, a kérdőjelet inkább a McLaren jelenlegi helyzete jelenti.

Az utóbbi években számos fiatal tehetség bukott már meg Wokingban, a legutolsó Stoffel Vandoorne, aki 2 szezont húzott le, előtte Kevin Magnussennek és Sergio Péreznek azonban csak egy-egy jutott. Zak Brown, a McLaren ügyvezetője amondó, hogy az istálló tanult a hibáiból, és Norrisszal türelmesebb lesz.

A George Russell mögött tavaly az F2 összetett második helyén záró ifjoncot sokan elkerülhetetlenül Lewis Hamiltonhoz hasonlítják.

Hasonlóan meggyőző nyers tempóval rendelkezik, mint ami az ötszörös világbajnokot jellemezte F1-be érkezésekor, és szintén a McLarennél mutatkozik be, noha a csapat most teljesen más helyzetben van, mint 2007-ben. „Az összehasonlítás természetes, mivel Lewis is itt kezdte, és szintén birt – mondta Brown. – De minden amit tehetünk, hogy Landóra koncentrálunk, és azt mondjuk, hogy ő a jövő sztárja, egy megfelelő autóban pedig világbajnok lehet.”

Kevin Magnussen 2014-es bemutatkozása óta Norris lesz az első teljesen újonc pilótája a wokingiaknakForrás: DPPI/Florent Gooden

Maga az érintett reálisan látja a helyzetét. „Az elején nem fogunk nyerni, vagy a Ferrarival és a Mercedesszel versenyezni. Szeretném azt gondolni, hogy előreléphetünk onnan, ahol most vagyunk.

A McLarennek új kezdetre van szüksége, ehhez pedig két fiatal pilóta kell, akik hajlandóak azt mondani, hogy »nem kell nyernünk legalább két éven belül az után, hogy csatlakoztunk a csapathoz.« Nem fogunk nyerni az idén, és valószínűleg jövőre sem, néhány évbe beletelik, mire visszajutunk oda, ahol lenni akarunk.”

Rajtszámául a 4-est választotta, sokáig azonban Valentino Rossi miatt kacérkodott a 46-ossal is. Végül azért nem választotta ezt a számot, mert nem akarta a hétszeres MotoGP-világbajnokot utánozni. Érdekesség, hogy az F1 előtt 23-assal (a 46 osztva kettővel) ment, amivel az idén a szintén Rossi-rajongó Albon versenyez, akinek Norris pont amiatt szurkolt még a gokartos időkben, mert akkor a thai pilóta még a 46-ost viselte.

A Belga Nagydíj pénteki szabadedzésénForrás: DPPI/Florent Gooden

Albon szintén direkt nem akarta a 46-ost az autójára matricázni, mondván ő nem érhet fel a legendához. „Amikor motorozni kezdtem, Valentino Rossi volt a bálványom” – mondta Norris. Néha néztem F1-et, de sosem ragadott el a gondolat, hogy azt akarom csinálni. Jó volt nézni Rossit, a stílusát, a színeit, mindent. Felnéztem rá, a mai napig ő az egyetlen hősöm. Ő a motorozás királya és sokan kedvelik a szórakoztató és jó karaktere miatt. Klassz arc, jó a stílusa és a kinézete is. Főleg kisebb koromban akartam olyan klassz lenni, mint ő.”

Előző
Következő