Társoldalunk:

Szinte még gyerekek, de már a motorsport csúcsára értek

2019.02.06. 10:27

Carlos Sainz

Életkor a szezonnyitó napján: 24 év 197 nap
Csapat: McLaren
Rajtszám: 55
F1-es nagydíjrajtok száma: 81

24 évesen a McLaren vezére lett

A kétszeres világbajnok ralilegenda Carlos Sainz fiát Danyiil Kvjathoz hasonlóan aligha kell bemutatni az F1-et rendszeresen követőknek.

A Max Verstappennel holtversenyben a legtapasztaltabb 25 év alatti pilótának számító ijfabb Sainz első mclarenes idényére készül, fiatal kora ellenére pedig 4 szezonnyi F1-es tapasztalattal rendelkezik.

Verstappennel egyszerre mutatkozott be a Toro Rossóban 2015-ben, és bármilyen meglepő is, de az azt megelőző években egyáltalán nem tartották a jövő egyik nagy sztárjának. Eredményeit elnézve ez nem meglepő, a 2014-es Formula Renault 3.5-ben szerzett bajnoki címéig egyedül a Formula Renault 2.0-ban voltak figyelemre méltó sikerei, utána sem a Forma-3-as Európa-bajnokságban, sem a GP3-ban nem nyújtott kiemelkedőt.

24 évesen ő lett a McLaren rangidős pilótájaForrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Az FR 3.5-ben 7 győzelemmel és 7 pole pozícióval bebiztosított bajnoki elsőség azonban egy csapásra helyzetbe hozta a Red Bullnál, 2014 novemberében be is jelentették, hogy a következő évtől ő váltja Jean-Éric Vergne-t a Toro Rossónál.

Max Verstappen személyében nem kapott könnyű csapattársat, hiába volt a holland mindössze 17 éves, a tempójához már akkor sem férhetett kétség. Noha a versenyeken Verstappen jobbnak bizonyult, sokat elmond Sainz sebességéről, hogy az időmérős párharcok terén 10-9-re legyőzte csapattársát. A 2016-os szezont még mind a ketten a Toro Rossónál kezdték, de csak Sainz fejezte ott is be, Verstappen ugyanis a Spanyol Nagydíjon átkerült a Red Bullhoz. Ez nagyon rosszul érintette a spanyolt, aki úgy érezte, hogy ezzel a bikások gyakorlatilag kinyilvánították, hogy Verstappent jobbnak tartják nála. Mindennek Kvjat látta kárát, aki a bizonyítási vágytól fűtött Sainz ellen nem sokra ment sem abban, sem a következő évben.

Az Abu-dzabi gumiteszten, már a McLaren volánja mögöttForrás: Joe Portlock / LAT Images/Motorsport Images

Az újabb csapás 2018-ban érte az időközben kölcsönbe a Renault gyári istállójához szerződő spanyolt, aki tavaly annak ellenére sem kapott „behívót” a Red Bulltól Daniel Ricciardo eligazolása után, hogy akkor már tényleg ő következett volna a rangsorban. Helyette Pierre Gaslyt emelte át Verstappen mellé az energiaitalos alakulat. Sokan e mögött azt látták, hogy Helmut Marko nem akarta összeereszteni a Toro Rossónál egymással intenzív harcot folytató két pilótát,

Sainz azonban kategorikusan cáfolta azokat a pletykákat, hogy rosszban lenne Verstappennel.

A Renault-nál nem volt maradása Ricciardo érkezésével, így maradt a McLaren, amely történelmi mélyponton van jelenleg, és azt várja Sainztól, hogy vezető szerepet töltsön be a csapat újjáélesztésében.

Cikkünk következő oldalán Pierre Gaslyról, a Red Bull 23 éves pilótájáról olvashat!