Társoldalunk:

Szinte még gyerekek, de már a motorsport csúcsára értek

2019.02.06. 10:27

Alexander Albon

Életkor a szezonnyitó napján: 22 év 359 nap
Csapat: Toro Rosso
Rajtszám: 23
F1-es nagydíjrajtok száma: 0

Egy kis könyörgés sosem árt

Az első teljesen újonc a listán az az Alexander Albon, aki az 1950-es években versenyző Prince Bira után az F1 történetének második thai pilótája lett. Technikailag nem, gyakorlatilag viszont ő töltötte be az utolsó szabad ülést az idei mezőnyben, miután Lance Stroll Racing Pointhoz igazolása borítékolható volt.

Albonnak olyannyira nincs semmilyen tapasztalata a száguldó cirkuszban, hogy még F1-es autót sem vezetett soha.

GP3-as ezüstérmesként és a tavalyi Forma-2-es bajnokság harmadikjaként sokáig fel sem merült a neve a pilótakeringőben, a Toro Rossónál pedig pláne nem, miután a Red Bull hat évvel ezelőtt kirúgta a juniorprogramjából, ami után kis híján teljesen felhagyott a versenyzéssel. Most már kijelenthetjük, jól döntött, hogy nem tette.

Albonra a tavalyi szezon felénél aligha gondoltak volna sokan úgy, mint az idei F1-es mezőny egyik tagjáraForrás: James Bearne/Getty Images

Az útja egyáltalán nem volt zökkenőmentes a Red Bull-lal történt szakítás után, az energiaitalosok támogatása nélkül járta végig a ranglétrát, a 2016-os GP3-as szezonban a második helyen végzett Charles Leclerc mögött, ezután pedig az ART színeiben fellépett a Forma-2-be. Ott elsőre már nem jött ki neki a lépés, csak a 10. lett az összetettben, az ART ezért nem tartott rá igényt 2018-ra. Ha ebbe beletörődött volna, akkor most nem lenne Forma-1-es pilóta.

Emlékszem, hogy januárban vagy februárban szó szerint könyörögtem Francois [Sicardnak, a DAMS csapatfőnökének], hogy az enyém lehessen az ülés az idei szezonra. Nem volt meg hozzá a pénzem, ő azonban így is megadta a lehetőséget. Onnantól kezdve minden a bizonyításról, és arról szólt, hogy versenyben maradjak a bajnoki címért.”

Szó szerint kikönyörögte tehát magának a folytatást a DAMS-csapatnál, és nem is maradt adós, a szezon elején ugyan még csak futamról futamra szóló szerződéssel ment, a bakui főversenyen aratott győzelme meggyőzte a csapatot, és Barcelonától kezdve leigazolták a szezon végéig.

Még sosem vezetett F1-es autót, a Forma-2-es tapasztalatával kell megkezdenie a téli teszteketForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

Végül George Russell és Lando Norris mögött a harmadik helyen zárt a bajnokságban, amit csalódásként élt meg, az ezüstérem szerinte összejöhetett volna.

A DAMS-nál annyira elégedettek voltak vele, hogy ülést ajánlottak neki a Formula E-ben induló Nissan e.dams-nál, amit el is fogadott, ekkor azonban jött a megkeresés Helmut Markotól. Miután aláírt szerződéssel rendelkezett az elektromos szériába, és már tesztelt is Valenciában, csakis Jean-Paul Driot csapatfőnök jóindulatán múlt, hogy végül felbontotta a kontraktusát, ezzel elérhetővé téve őt a Toro Rossónak.

A Red Bull fiókcsapata két második esélyt kapott, egykor kegyvesztetté vált pilótával indul tehát. Afelől ne legyen kétségünk, hogy ezt a megoldást a kényszer szülte, a bikások egyszerűen túl nagy ütemben „fogyasztották” el a tehetségeiket. Ez persze még nem jelenti azt, hogy Albonnak ne jöhetne be a Forma-1, amennyiben pedig Brendon Hartley sorsára jut, a Nissan e.dams Formula E-alakulata tárt karokkal várja.

Cikkünk következő oldalán Max Verstappenről, a Red Bull 21 éves pilótájáról olvashat!