Társoldalunk:

Szinte még gyerekek, de már a motorsport csúcsára értek

2019.02.06. 10:27

Max Verstappen

Életkor a szezonnyitó napján: 21 év 168 nap
Csapat: Red Bull
Rajtszám: 33
F1-es nagydíjrajtok száma: 81

A Hondán és a Red Bullon múlik minden

Már önmagában az egészen elképesztő, hogy Max Verstappen ilyen előkelő helyen szerepel ezen a listán, és a 10 darab 25 év alatti pilótából csak négyen fiatalabbak nála. Az ötszörös futamgyőztes esetében már nem az a kérdés, hogy képes-e megragadni a Forma-1-ben, vagy hogy lesz-e belőle toppilóta, hiszen

az F1-be érkezése óta nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag arra született, hogy a motorsport csúcskategóriájában versenyezzen.

Az ő érkezése után vezették be a Verstappen-szabályt, miszerint 18 évesnél fiatalabb pilóta nem indulhat az F1-ben, valamint alkották meg a superlicenchez szükséges pontrendszert, jó esély van rá tehát, hogy örökre bebiztosította magának a minden idők legfiatalabb Forma-1-es pilótája titulus mellett a minden idők legfiatalabb pontszerzője címet is.

Max Verstappen mostanra beérett annyira, hogy már gyakorlatilag csak egy ütőképes autóra lenne szüksége ahhoz, hogy világbajnok legyenForrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Hogy mit tartogat a jövő Verstappennek, az nagyban függ az idei szezontól, a Honda és a Red Bull együttműködése jól, de akár rosszul is elsülhet. Hogy előbb-utóbb világbajnok lesz belőle, az aligha lehet kérdés, ideje pedig még bőven van, hiszen

ötödik F1-es szezonjának kezdetekor is egy évvel lesz fiatalabb, mint ahány évesen a sportág legeredményesebb pilótája, Michael Schumacher bemutatkozott 1991-ben. Az idei évtől a Red Bullnál egyértelműen tőle várják azt, hogy vezesse a csapatot, ha pedig a japánok jobb motort építenek a Renault-énál, a bikások akár a Ferrarira és a Mercedesre is veszélyt jelenthetnek.

Hogy Verstappen sem sebezhetetlen, azt a tavalyi év elején mutatott bakiparádéja bizonyította.

Christian Horner jegyezte meg róla, hogy elképesztő látni, ahogy az egyre növekvő tapasztalatát felhasználja arra, hogy napról napra jobb legyen.

A 2018-as szezon ebből a szempontból áttörést jelentett a számára, a monacói szarvashiba – amely nagy valószínűséggel a győzelemtől fosztotta meg a hercegségben – arra késztette, hogy lépjen egyet hátra, és ne akarjon minden egyes szabadedzés minden egyes körében a leggyorsabb lenni.

Ausztriában és Mexikóban is nyerni tudottForrás: AFP/2018 Getty Images

Ez a szemléletváltás oda vezetett, hogy onnantól kezdve szinte nem hibázott, nyert Ausztriában és Mexikóban, valamint az időmérőkön lemosta Daniel Ricciardót. Mindezt úgy, hogy közben nem vesztette el az agresszivitását és a védjegyévé váló kiismerhetetlenséget. Utóbbit Lewis Hamilton nyilatkozta róla, mondván bármelyik vetélytársával magabiztosan csatázik kerék a kerék ellen, mert tudja, hogy mire számíthat a másiktól, kivéve Verstappent.

Cikkünk következő oldalán Charles Leclerc-ről, a Ferrari 21 éves pilótájáról olvashat!