Társoldalunk:

Szinte még gyerekek, de már a motorsport csúcsára értek

2019.02.06. 10:27

Lance Stroll

Életkor a szezonnyitó napján: 20 év 139 nap
Csapat: Racing Point
Rajtszám: 18
F1-es nagydíjrajtok száma: 41

Új fejezet a családi milliárdokból

Az idei mezőny második legfiatalabb tagja ismét egy olyan versenyző, aki már meglehetősen nagy, egészen pontosan kétszezonnyi F1-es tapasztalattal rendelkezik. A kanadai Lance Stroll 2017-ben, közvetlenül a Forma-3-as Európa-bajnokságból a száguldó cirkuszba lépve mutatkozott be a Williamsnél.

Első idényét a rutinos Felipe Massa oldalán töltötte, akitől 17-2-es vereséget szenvedett az időmérőkön úgy, hogy a brazil átlagosan 6 tizeddel volt gyorsabb nála.

Aligha ilyen statisztikáról álmodott, noha a pontverseny azért jóval kiegyenlítettebb képet mutatott Massával szemben, aki mindössze egy hellyel és 3 egységgel előzte őt meg az év végi összesítésben. Első F1-es idényének fénypontját egyértelműen a Bakuban szerzett 3. hely jelentette, amivel ő lett a legfiatalabb újonc, valamint az F1 történetének második legfiatalabb versenyzője, aki felállhatott a dobogóra.

2017-es bakui harmadik helye F1-es pályafutása eddigi egyetlen dobogós helyezéseForrás: DPPI/Florent Gooden

A tavalyi szezonra megkapta maga mellé csapattársnak Szergej Szirotkint, amivel a Williams a kritikák kereszttüzébe került, miután egy újonccal és egy tapasztaltnak semmiképpen sem nevezhető pilótával vágtak neki a szezonnak. Hogy mennyit számított volna, ha egy rutinos róka vezeti az egyik autót, már sosem tudjuk meg, az mindenesetre biztos, hogy a csapat hatalmas tervezési hibát vétett a 2018-as autóval, ami az egész szezont beárnyékolta. Strollon hamar a kedvtelenség lett úrrá, míg orosz csapattársa leszegett fejjel dolgozott, hogy valahogy utat mutasson a vergődő alakulatnak. A kanadai édesapja, a milliárdos Lawrence Stroll már a szezon elején jelezte, hogy a Williamsnek össze kellene kapnia magát, miután pedig nem tudta rávenni Claire Williamst, hogy lépjen szoros együttműködésre a Mercedesszel, más lehetőség után nézett annak érdekében, hogy biztosítsa fia hosszú távú F1-es karrierjét.

Tavaly Abu-Dzabiban már a Racing Pointnál tesztelt, hivatalosan azonban még ekkor sem volt a csapat versenyzőjeForrás: Racing Point Force India F1 Team

A lehetőség a csődbe kerülő Force India képében érkezett, amelyet az idősebb Stroll vezette konzorcium augusztusban felvásárolt, majd átnevezett Racing Point F1 Teamre.

Az üzlet nyélbe ütésétől fogva borítékolható volt, hogy Lance Stroll a 2019-es szezont már a silverstone-i istálló színeiben kezdi meg,

ezzel gyakorlatilag kiszorítva a sokak által tehetségesebbnek tartott Esteban Ocont. A Williamsszel a tabella 18. helyén zárt a pontversenyben, az időmérős párharcban pedig szégyenszemre alulmaradt Szirotkin ellen. Bármennyire is egyértelmű volt a Racing Pointhoz igazolása, mégis ő volt az, akit hivatalosan utolsóként jelentettek be az idei mezőny tagjai közül. Az ismerkedésen új csapatával többekhez hasonlóan már az Abu-dzabi szezon utáni teszten átesett, kérdés, hogy mire megy az idén a rutinos Sergio Pérez ellen.

Cikkünk következő oldalán Lando Norrisról, a McLaren 19 éves pilótájáról olvashat!