A Mercedesszel egy napon jön a Red Bull új autója

Forma-1, Red Bull Racing, Pierre Gasly, teszt, Abu-Dzabi 2018
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 28: Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer leaves the garage during day two of F1 End of Season Testing at Yas Marina Circuit on November 28, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by James Bearne/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XNESM98N2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A tíz csapatból nyolcadikként a Red Bull is bejelentette 2019-es F1-es autóbemutatójának időpontját. Az energiaitalosok ugyanazt a napot választották, amelyet a Mercedes és a Racing Point.

Már csak két istálló, nevezetesen az idei festését csütörtökön leleplező Haas, valamint a Williams adós idei autójának bemutatójával, miután a Red Bull bejelentette: február 13-án érkezik az RB14 utódja. Azt egyelőre nem tudni, hogy az energiaitalosok a tavalyi évhez hasonlóan egyből pályára viszik-e az új négykerekűt Silverstone-ban, vagy csak stúdiófotókat közölnek, a bejáratást pedig később ejtik meg. Az, hogy felhasználnak egy forgatási napot a rendszerek ellenőrzésére, biztosnak tűnik, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ugyanis korábban elmondta: leszoktatták a főtervező Adrian Newey-t arról, hogy az első tesztnapig halogassa az új autó befejezését.

A Red Bull bejelentése az új autó bemutatójának időpontjáról

A február 13-a sűrű nap lesz az F1 rajongóinak, mivel a Mercedes bemutatója és bejáratása, valamint a Racing Point kanadai leleplezése után a Red Bull is erre a napra időzítette 2019-es konstrukciójának prezentációját. Elképzelhető, hogy a Mercedeshez hasonlóan ők is egyből pályára viszik idei torpedójukat,

azonban ha ezt Silverstone-ban akarják megtenni, akkor osztozniuk kellene a pályán a címvédővel.

Erre nem sok esély van, hiszen a csapatok igyekeznek a lehető legkésőbb felfedni a titkaikat a konkurencia előtt.

Tavaly ezzel az egyedi festéssel járatta be autóját a Red Bull Forrás: 2018 Getty Images/Patrik Lundin

A bejáratás a Red Bull esetében a szokottnál is fontosabb lehet, mivel a Honda révén új motorszállítójuk van, a japánok erőforrásával pedig még soha nem köröztek élesben, így a potenciális gyermekbetegségeket sem tudták kiszűrni. Adrian Newey híres arról, hogy a lehető legszűkebbre szabja az autóit, komoly fejtörés elé állítva ezzel a motorpartnert,

a bikások korábban azonban arra utaltak, hogy most nem ez a helyzet,

a Hondának meglehetősen szabad kezet adtak az erőforrás tervezésében.

Gasly előtt Vettel és Verstappen a példa

A Red Bullnál az idei szezonra Max Verstappen csapattársának előléptetett Pierre Gasly közel másfél évnyi F1-es tapasztalattal a háta mögött kapta meg a nagy lehetőséget. Ő az energiaitalosok első juniorpilótája, aki megnyerte a már Forma-2 néven ismert GP2-es bajnokságot még 2016-ban, mégsem kapott egyből ülést a Toro Rossónál, helyette a japán Super Formulában versenyzett. Utólag visszatekintve érez némi elégtételt, hogy ennek ellenére végül bekerült a bikások első csapatába.

– mondta az Autosportnak. – Az életem nagyszerű volt az elmúlt 13 hónapban. Nem mindig volt ez a helyzet, de mindig úgy éreztem, hogy »rendben, ha olyan keményen dolgozok, amennyire csak tudok és továbbra is mindent kiadok magamból, a jó dolgok jönni fognak«."

Gasly arra készül, hogy lemásolja Verstappent és Vettelt Forrás: James Bearne/Getty Images

Alig bír nagyobb F1-es rutinnal most, mint Max Verstappen saját red bullos bemutatkozásakor. Hasonló volt a helyzet a 2007 második felében és 2008-ban a Toro Rossót erősítő Sebastian Vettellel, aki 2009-ben került be az anyacsapatba.

Gasly előtt mostani csapattársa és a négyszeres világbajnok a példa.

„Csak azokat az embereket nézem, akik sikeresek lettek, mint például Seb. Ő ugyanazt csinálta, mint én, másfél évet volt a Toro Rossónál, majd fellépett a Red Bullhoz, és egyből sikeres volt. Max ugyanezt vitte véghez.

Természetesen meg lehet nézni, hogy mi siklott félre, abból is lehet tanulni, de a sikeres emberek inspirálnak. Minden lehetséges, mások is megcsinálták korábban."