Társoldalunk:

A Ferrari bejelentette négy szimulátorpilótáját 2019-re

2019.02.04. 14:35

A Ferrari bejelentette, hogy négy fejlesztőpilótával vág neki a 2019-es szezonnak, közülük a Red Bullnál kegyvesztetté vált Brendon Hartley, és a Mercedes korábbi juniorja rendelkezik F1-es versenytapasztalattal.

A Ferrari Forma-1-es csapata Danyiil Kvjat és Antonio Giovinazzi távozása után új versenyzők után kellett nézzen a mai F1-ben kiemelt fontosságúnak számító szimulátorpilótai szerepkörre. Az egyik jelölt a csapattal már korábban szóba hozott Pascal Wehrlein volt, akit a Scuderia most megerősített új szerepkörében. A Mercedes juniorprogramjából tavaly kikerült német mellé pedig a Toro Rossótól menesztett Brendon Hartley érkezik, ami abból a szempontból érdekes, hogy a korábban a Red Bullnál szintén kegyvesztetté vált Kvjatot váltja, akinek pont a ferraris munka jelentett visszautat az F1-be.

Brendon Hartley versenyezni ugyan nem fog, de a Ferrarival az F1-ben maradForrás: 2018 Getty Images/Charles Coates

Hartleyt közvetlenül az Abu-dzabi Nagydíj után rúgta ki a Red Bull, amelynek fiókcsapatánál alig több mint egy szezont töltött el. Az új-zélandi pilóta nemrég a The Player's Tribune-on írt arról, hogy már a tavalyi Monacói Nagydíj óta napirenden volt az eltávolítása, jövőbeni terveiről azonban nem ejtett szót, mindössze annyit mondott, hogy a Forma-1 ajtaja nem zárult be előtte. Valóban nem, 2019-ben ugyanis a Ferrari szimulátorpilótája lesz.

A sors furcsa fintora, hogy azt a Danyiil Kvjatot váltja, aki a helyére ment a Toro Rossóba, és akit a Ferrari azután szerződtetett 2018-ra, hogy a Red Bull 2017-ben elköszönt tőle a gyenge teljesítménye miatt.

Hartley mellett a száguldó cirkuszban a 2016-ban a Manornál, 2017-ben a Saubernél versenyző Pascal Wehrlein lesz a Ferrari másik ex-F1-es szimulátorpilótája. A tavalyi év végéig a Mercedes kötelékébe tartozó DTM-bajnok Formula E-kötelezettségei mellett fog tesztelni a vörösöknek, az elektromos szériában már be is mutatkozott a Mahindra színeiben. Nem csak kétfős lesz azonban a maranellóiak szimulátoros stábja, az idei szezonig a Ferrari versenyzői akadémiáját erősítő, tavalyelőtt az F2-ben az összetett nyolcadik, tavaly a kilencedik helyén záró Antonio Fuoco is a csapat tagja lesz a sportautó-vb-n versenyző Davide Rigonnal együtt.

Wehrlein a Mercedes után a Ferrari szimulátorában is dolgozhatForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„A csapatunk négy, kétségtelenül tehetséges versenyzőt választott, akik ösztönös érzéknek vannak birtokában, mellette pedig jól értenek a versenyautókhoz és pályákhoz – nyilatkozta Mattia Binotto, a Ferrari év elején kinevezett csapatfőnöke. – Ezek pontosan azok a tulajdonságok, amelyekre szükség van a mai Forma-1 egyik kulcsfontosságú eszközében, a szimulátorban végzett gyakorlott munkához."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK