Vágólapra másolva!
Néhány ember panaszkodásának nevezte Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója a 16 nagydírendezőt tömörítő szervezet támadását, amelynek időzítését furcsállja a leginkább.

A jelenleg a versenynaptárban szereplő 21 verseny rendezői közül 16-ot tömörítő Forma-1-es Promóterek Szövetsége (FOPA) nemrég élesen kritizálta közleményében a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediát, amiért szerinte az nem szolgálja a sportág hosszú távú érdekeit. A promóterek három fő pontot neveztek meg, amelyekkel kapcsolatban a legnagyobb problémát látják. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója most először reagált érdemben a felmerülő kérdésekre. A Liberty első embere már azt furcsának tartja, hogy a FOPA pont az egyébként is megbeszélt találkozó előtt egy nappal adta ki a közleményt.

Carey furcsállta a promóterek kirohanását Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Carey nyilatkozatának legfontosabb üzenete, hogy

a Liberty a promóterek kritikája ellenére sem fog változtatni a sportág megreformálásának érdekében kijelölt irányon.

Az elnök-vezérigazgató nem lepődött meg azon, hogy akadnak elégedetlenkedők. „Reálisan nézve azt gondolom, hogy ha 21 embert összehívunk egy szobába, akkor lesz köztük néhány, aki panaszkodni fog valami miatt” – nyilatkozta az ESPN-nek.

Mindez nem fogja megváltoztatni azt, amit teszünk, és amivel kapcsolatban a promóterek többsége izgatott és támogató. Az élet része, hogy találunk egy csokornyi embert, akiknek van valami gondja, amiről panaszkodhat, és emiatt zajt csap. Mi előre megyünk és tesszük, amit teszünk, és ami miatt szerintem jó ézéseink vannak."

Carey szerint a promóterek többsége továbbra is támogatja a Libertyt az elképzeléseiben, a FOPA közleményének megjelenési időpontját pedig furcsának tartja.

Az elégedetlenkedő promóterek azelőtt a Londonban tartott éves megbeszélés előtt adták ki panaszaikat, amelyen azokat egyébként is megvitathatták volna az F1 vezetésével.

Carey meglepődött, hogy a találkozón már nem hozták fel neki aggodalmaikat az elégedetlenkedő promóterek (a kép a 2018-as Nagy Futamon készült) Fotó: Mudra László - Origo

Érdekes Carey-nek az a félmondata is, hogy csak néhány promóter zúgolódik, miközben a FOPA 16 rendező nevében nyilatkozott, noha közülük a mexikói szervezők azóta például elhatárolódtak a közleménytől. „Az egészben szerintem ez volt a legfurcsább, mert az előző este folyamán adták ki [a közleményt]. Tehát

A FOPA elnöke Stuart Pringle, egyben a silverstone-i pálya igazgatója is. A Brit Nagydíj helyszíne azok közé a pályák közé tartozik, amelyeknek az idén lejár a szerződése, vélhetően nem véletlen egybeesés tehát a Libertynek címzett kritika időzítése. Carey az ESPN-nek nem volt hajlandó részletekbe menni a lejáró szerződésű versenyek kontraktusának meghosszabbításáról szóló, folyamatban levő tárgyalásokról, amíg azok zajlanak. Mindössze annyit mondott, hogy

Az elégedetlenkedő promóterek ellenére úgy érezte, hogy a londoni találkozó „hihetetlenül pozitív volt", a promóterek legtöbbjétől „elképesztő mértékű támogatást" kapott a Liberty. „Úgy gondolják, hogy a sportág számukra, és összességében is sokkal jobb helyzetben van, mint néhány évvel ezelőtt, és a jó irányba halad."

Többek között a Brit Nagydíjnak is az idei év végén jár le a szerződése Forrás: DPPI/Dppi

A rendezők három legfőbb aggodalma közül az első, hogy az F1 rajongói elveszítik a szabad hozzáférést a sportággal kapcsolatos tartalmakhoz és a közvetítéshez, mivel az egyre több országban válik fizetőssé, a második, hogy nem átláthatóak az F1 kezdeményezései, azok végrehajtásába pedig nem vonják be a promótereket, a harmadik pedig, hogy az új helyszíneket a meglévők kárára szeretnék a versenynaptárba bevezetni.

Carey furcsának nevezte azt is, hogy ezeket az aggodalmakat a találkozón már nem hozták fel neki, csak az egy nappal korábbi közleményben szerepeltek,

ezután pedig biztosított mindenkit arról, hogy bár valóban van egy listájuk új helyszínekről, azokra nem a mostaniak eltörlésével szeretnék elvinni a Forma-1-et. „Én mindhárom aggodalmukat felhoztam, valójában azonban senki sem említette meg egyiket sem csupán a sajtóközleményben, ami egy kicsit furcsa volt.

A valóság az, hogy egyedül a Malajziai Nagydíj szerződését nem hosszabbítottuk meg azóta, hogy két éve átvettük a sportág irányítását, ami pedig közös döntés volt. Ezt el is mondtuk, hosszú távú együttműködéseket akarunk, és fontos, hogy ezekbe frissességet és új energiát vigyünk. Szerintem egyértelműen értékeljük a mostani partnereinket, ezen együttműködések legtöbbje hosszú távú, a legtöbb esetében pedig folytatásra számítok. Ugyanakkor fontos, hogy ahol lehetőség van rá, hozzáadjunk valami különlegeset, egy új versenyt a naptárhoz."

2020-tól Hanoiban is lesz futam Forrás: hemis.fr

A közvetítésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy „a sportvilág régóta a fizetős tartalmak felé mozog, erről nincs kétség.

A valóságban ma már ha az ember el akar érni 1000 embert, akkor azt nem egy tévéképernyővel teszi, hanem egy eszközön keresztül, amit az emberek a kezükben tartanak. A televíziózás világa változóban van, mi pedig szeretnénk megtalálni a módokat, hogy megbirkózzunk ezzel."