Társoldalunk:

Kubica nem bánta meg, hogy visszatért az F1-be

2019.03.20. 19:46

Robert Kubica még mindig tanulja a jelenlegi Forma-1-et, soha nem volt még ennyire felkészületlen, azt pedig csak reméli, hogy Williams javulni fog a folytatásban. Ennek ellenére nem fogja megbánni a visszatérést, mert elmondhatja, hogy legalább megpróbálta.

Robert Kubica ausztráliai futamát, és úgy összességében teljes visszatérését tekintve sokakban felvetődhetett a kérdés, hogy egyáltalán szüksége volt-e arra az egykoron a mezőny egyik legjobbjának tartott lengyelnek, hogy a Williamsszel a mezőny végén szenvedjen. Kubicának lehetősége lett volna a Ferrarihoz is menni fejlesztőpilótának, ami egy sokkal kevesebb szenvedéssel, mégis nagyobb megbecsüléssel járó munka lehetett volna a számára, ő azonban a nehezebb utat választotta. Elmondása szerint ezt azonban nem fogja megbánni soha.

Elképesztően nehéz helyzetben van, amiből megpróbálja kihozni a legtöbbetForrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Kubica 2011-ben szenvedett súlyos ralibalesetet, amelynek nyomai a mai napig hatással vannak az életére és a vezetésére is, jobb kezét csak korlátozott mértékben tujda használni.

Ha mindez, és a hosszú kihagyás okozta hátrány nem lenne elég, még a harmatgyenge Williamsszel is meg kell birkóznia, amivel – nyugodtan kijelenthetjük – a mezőnyből senki nem lenne képes önerőből még a pontszerzésre sem.

„Tudtam, hogy hihetetlenül nehéz kihívás lesz visszatérni egy ilyen versenyképes sportba, és azt is, hogy a Williamsnek is az lehet, arra viszont nem számítottam, hogy ennyire felkészületlenül érkezem meg Ausztráliába, nem is fizikai szempontból, hanem a kevés vezetési tapasztalat miatt. Számomra az elmúlt nyolc év legfontosabb napjai a Barcelonai tesztnapok voltak versenyzőként. Emberként nem, hiszen kórházban is voltam, és járni sem tudtam. Sajnos azonban egyáltalán nem sikerült jól a téli tesztelés, ez pedig nehéz helyzetbe hozott, valahogy azonban túl kellett jutnom ezen és kell majd Bahreinben, valamint a következő néhány versenyen."

Megszokott látvány lesz az idén a mezőny végén kullogó két WilliamsForrás: Picture-Alliance/AFP

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy lássuk: a Williams a teljes szezont a mezőny végén szenvedve fogja tölteni, hacsak valami csoda nem történik, a pontszerzés közelébe sem fognak kerülni. Kubica azonban így sem tartja rossz ötletnek a visszatérést.Nem bántam meg, elvégre tavaly több mint hat hétnyi gondolkodás után hoztam meg a döntést. Reménykedem [hogy javulni fog a helyzet], az alapján pedig, amit látok, nem bántam meg a visszatérést. Még ha Ausztráliában szenvedtem is, így is élveztem, ami nagy különbség. Nem vagyok érzelmes típus, de a verseny után nagyszerű eredménynek tűnt, hogy befejeztem. A legtöbb dolgot újra meg kell tanulnom, alkalmazkodnom kell egy megváltozott Forma-1-hez. Ezt a hétvégét arra is használtam, hogy megtaláljam a határaimat, noha ezt normális esetben az ember már nem teszi a versenyhétvégén, nekünk azonban nincsen veszítenivalónk."

Inkább versenyez a Forma-1-ben a mezőny végén, mint valamelyik másik sorozatban az élmezőnybenForrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Kubica elmondta, őszinte magával szemben, tudja, hogy miben kell fejlődnie, és mi az, amit meg kell tanulnia a visszatérése után. „Szerintem ez a megközelítés hozott vissza a Forma-1-be, és tett róla, hogy tovább küzdjek. Sokkal könnyebb lett volna hat évvel ezelőttel elfogadni a kínálkozó lehetőségeket a GT3-ban vagy a DTM-ben, a stressz is kisebb lenne, és vélhetően a vezetést is jobban élvezném mert valószínűleg jobb helyekért harcolnék. fEzzel szemben valahogy oka van annak, hogy itt vagyok. Előfordulhat, hogy a szezon végén lesz, amit megbánok, egy valamit azonban nem fogok, azt, hogy megpróbáltam."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK