Kubica nem bánta meg, hogy visszatért az F1-be

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, szombat, Robert Kubica, Williams Racing
Williams' Polish driver Robert Kubica arrives at the track in Melbourne on March 16, 2019, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. (Photo by Asanka Brendon RATNAYAKE / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Robert Kubica még mindig tanulja a jelenlegi Forma-1-et, soha nem volt még ennyire felkészületlen, azt pedig csak reméli, hogy Williams javulni fog a folytatásban. Ennek ellenére nem fogja megbánni a visszatérést, mert elmondhatja, hogy legalább megpróbálta.

Robert Kubica ausztráliai futamát, és úgy összességében teljes visszatérését tekintve sokakban felvetődhetett a kérdés, hogy egyáltalán szüksége volt-e arra az egykoron a mezőny egyik legjobbjának tartott lengyelnek, hogy a Williamsszel a mezőny végén szenvedjen. Kubicának lehetősége lett volna a Ferrarihoz is menni fejlesztőpilótának, ami egy sokkal kevesebb szenvedéssel, mégis nagyobb megbecsüléssel járó munka lehetett volna a számára, ő azonban a nehezebb utat választotta. Elmondása szerint ezt azonban nem fogja megbánni soha.

Elképesztően nehéz helyzetben van, amiből megpróbálja kihozni a legtöbbet Forrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Kubica 2011-ben szenvedett súlyos ralibalesetet, amelynek nyomai a mai napig hatással vannak az életére és a vezetésére is, jobb kezét csak korlátozott mértékben tujda használni.

Ha mindez, és a hosszú kihagyás okozta hátrány nem lenne elég, még a harmatgyenge Williamsszel is meg kell birkóznia, amivel – nyugodtan kijelenthetjük – a mezőnyből senki nem lenne képes önerőből még a pontszerzésre sem.

„Tudtam, hogy hihetetlenül nehéz kihívás lesz visszatérni egy ilyen versenyképes sportba, és azt is, hogy a Williamsnek is az lehet,

Számomra az elmúlt nyolc év legfontosabb napjai a Barcelonai tesztnapok voltak versenyzőként. Emberként nem, hiszen kórházban is voltam, és járni sem tudtam. Sajnos azonban egyáltalán nem sikerült jól a téli tesztelés, ez pedig nehéz helyzetbe hozott, valahogy azonban túl kellett jutnom ezen és kell majd Bahreinben, valamint a következő néhány versenyen."

Megszokott látvány lesz az idén a mezőny végén kullogó két Williams Forrás: Picture-Alliance/AFP

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy lássuk: a Williams a teljes szezont a mezőny végén szenvedve fogja tölteni, hacsak valami csoda nem történik, a pontszerzés közelébe sem fognak kerülni. Kubica azonban így sem tartja rossz ötletnek a visszatérést.

Még ha Ausztráliában szenvedtem is, így is élveztem, ami nagy különbség. Nem vagyok érzelmes típus, de a verseny után nagyszerű eredménynek tűnt, hogy befejeztem. A legtöbb dolgot újra meg kell tanulnom, alkalmazkodnom kell egy megváltozott Forma-1-hez. Ezt a hétvégét arra is használtam, hogy megtaláljam a határaimat, noha ezt normális esetben az ember már nem teszi a versenyhétvégén, nekünk azonban nincsen veszítenivalónk."

Inkább versenyez a Forma-1-ben a mezőny végén, mint valamelyik másik sorozatban az élmezőnyben Forrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Kubica elmondta, őszinte magával szemben, tudja, hogy miben kell fejlődnie, és mi az, amit meg kell tanulnia a visszatérése után. „Szerintem ez a megközelítés hozott vissza a Forma-1-be, és tett róla, hogy tovább küzdjek.

fEzzel szemben valahogy oka van annak, hogy itt vagyok. Előfordulhat, hogy a szezon végén lesz, amit megbánok, egy valamit azonban nem fogok, azt, hogy megpróbáltam."