Vágólapra másolva!
Egy autóversenyző önkifejezésének legfőbb módja a sisakja, hiszen vezetés közben mindössze ennyi látszik belőle, a többiekhez hasonlóan az F1-es pilóták is általában olyan dizájnt készíttettnek, amelynek jelentése van. Daniel Ricciardo sem tett másképp, és igen eredeti ötlettel állt elő, sokan azonban a sisakon látható üzenetet úgy értelmezték, hogy azzal a Red Bullnak szúrt oda.

Daniel Ricciardo az idei szezontól a létező összes módon új színekre váltott, hiszen nemcsak a Red Bullt hagyta el, hogy csatlakozzon a Renault-hoz, hanem teljesen új, és igen egyedi sisakfestést is villantott Melbourne-ben. A barcelonai téli teszteken még egy átmeneti változattal körözött, hogy aztán hazai futamán a megszokott, többnyire valamilyen irányú vonalak mentén felépülő dizájn helyett egy teljesen más fejfedővel álljon rajthoz. A sisakon egy felirat is látható, pontosabban egy üzenet, amelyet sokan Ricciardo korábbi csapata, a Red Bull felé tett célzásként értelmeztek.

Ricciardo és a rendhagyó festésű 2019-es sisakja Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Nem sokkal a szezon kezdete előtt az általában mosolygós és jókedvű pilóta kissé komorabb hangvételű nyilatkozatot tett, amelyben elmondta, hogy nem minden volt szép és kerek a Red Bullnál, azt például kifejezetten sérelmezte, ahogyan a csapat bánt vele a tavalyi bakui futam után, amikor összeütközött Max Verstappennel.

Az ausztrál idei sisakján a „Stop being them" felirat olvasható, amely szabadfordításban azt jelenti, hogy az ember ne másokra akarjon hasonlítani, hanem legyen önmaga, a saját útját járja.

„Nem a Red Bullnak címeztem ezt az üzenetet, egyszerűen a Renault-nál kapott szabadsággal, hogy azt csinálok, amit akarok, úgy gondoltam, hogy miért ne tehetnék valami őrültet, valami mást” – nyilatkozta Ricciardo a sisakfestéséről.

Nem a levegőbe beszél a hétszeres futamgyőztes, ugyanis ő maga is igen bátor lépésre szánta el magát azzal, hogy az olykor futamgyőzelemre is képes Red Bullt az egyértelműen a középmezőnyhöz tartozó Renault-ra cserélte.

Jól érzi magát a Renault-nál Forrás: AFP/Peter Parks

Noha az eredményesség terén egyelőre biztosan rosszabb lett a helyzete, már most van olyan terület, amelyen Ricciardo úgy érzi, hogy jól jött neki a váltás, a franciáknál ugyanis a holtszezonban lényegesen kevesebb médiamegjelenése volt, mint amihez a Red Bullnál hozzászokott.

Élvezem, ha a szabadban lehetek, találkozhatok a barátaimmal, és leguríthatok pár sört."

Az idénnyitó ezzel együtt nem sikerült jól neki, saját hibájából a rajt után leszakította az első szárnyát, majd később emiatt feladni kényszerült a versenyt, miközben Nico Hülkenberg a másik Renault-val pontszerző helyen végzett. Sokan azt várják Ricciardótól, hogy már csak a múltja miatt is ő legyen előrébb csapaton belül,

Hülkenberg azonban amondó, hogy még időt kell adni neki.

„Szerintem rendben beilleszkedett, egy pilótának azonban némi időbe telik, hogy igazán kényelmesen érezze magát – mondta a rutinos német. – Tulajdonképpen olyan ez, mint egy új bőrcipő. Egy kicsit hordani kell, mielőtt az ember kényelmesnek és puhának kezdi érezni. Szerintem ő jelenleg ebben a fázisban tart."