Társoldalunk:

Vettel: Érthető, hogy a Ferrari csapatutasítást alkalmazott

2019.03.28. 19:05

Sebastian Vettel szerint nincs abban semmi különös, hogy a Ferrari az Ausztrál Nagydíjon nem hagyta csapattársának, hogy megelőzze. A négyszeres világbajnok szerint az emberek többet látnak bele az egész helyzetbe, mint amennyi valójában van benne.

A Ferrari halovány ausztráliai teljesítményén túl még azzal hívta fel magára a figyelmet Melbourne-ben, hogy a futam záró szakaszában csapatutasítással akadályozták meg Charles Leclerc-t abban, hogy megelőzze a negyedik helyen haladó Sebastian Vettelt. A téma azóta többször előkerült már, a vörösök versenyzői a Bahreini Nagydíj csütörtökén sem kerülhették el az arra vonatkozó kérdéseket. Leclerc továbbra is megértő a csapattal szemben, Vettel szerint pedig az egészbe sokkal többet látnak bele az emberek, mint amit ők belülről érzékeltek.

Vettel nem gondolja, hogy ekkora feneket kellene keríteni a melbourne-i csapatutasításnak - Galéria!Forrás: AFP/Karim Sahib

A Ferrari kapcsán különösen érzékeny a közvélemény a csapatutasításra, hiszen a Scuderia már többször keltett közfelháborodást azzal, hogy helye átadására utasította valamelyik pilótáját. Most ugyan nem ez történt, csak a pozíciója tartására kérték Leclerc-t, mégis sokan egyből arra gondoltak, hogy már most elkezdtek második számú versenyzőt faragni a fiatal monacóiból.

Vettel ezzel szemben nem gondolja, hogy bármilyen jelentősége lett volna az egésznek.

„Eléggé egyértelmű volt, hogy a negyedik és az ötödik hely a legjobb eredmény, amit elérhetünk. Természetesen az ember sosem látja át menet közben száz százalékig, hogy mi történik a versenyen, mindketten sokat kellett spóroljunk ahhoz, hogy eljussunk a célig, az üzemanyaggal is takarékoskodnunk kellett. Nem ez az első alkalom, hogy az irányítóközpont megkéri a versenyzőket, hogy ne versenyezzenek, és csak hozzák be a célba az autót. Szerintem ezt meg lehet érteni, nem gondolom, hogy ez egy erős csapatutasítás volt. Látom, hogy az embereknek és az újságíróknak izgalmas ez a dolog, de a csapaton belül igen egyértelmű volt az egész."

Leclerc egyelőre megértő - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Leclerc az FIA sajtótájékoztatóján Vetteltől függetlenül ugyanígy vélekedett, és azt állította, teljes mértékben megértette, hogy nem volt szükség kockázatvállalásra, és nem érezte magát frusztráltnak a verseny után. „A csapat szempontjából nem volt mit nyerni, ugyanannyi pont járt volna azért is, ha én végzem a negyedik helyen és Seb az ötödiken – mondta a vörösök fiatal versenyzője. – Így érthető, hogy nem akartak kockázatot vállalni azzal, hogy harcoljunk egymással és pontokat veszítsünk. Megértem a döntést."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK