Szenzációs videó készült Alonso felkészüléséről az Indy 500-ra

Forma-1, Fernando Alonso, Bahreini Nagydíj, McLaren Racing
Former F1 Spanish driver Fernando Alonso arrives at the paddock ahead of the Formula One Bahrain Grand Prix at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital Manama, on March 31, 2019. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso 9 fokos szögben megdőlve éli a mindennapjait, és jobb kanyar helyett is balra megy azért, hogy minél felkészültebben vághasson neki a legendás Indy 500-nak májusban. Legalábbis a McLaren vicces kisfilmje szerint.

A McLaren istálló Ron Dennis irányítása alatt a legkevésbé talán a humorérzékéről volt híres, a jelenlegi menedzsmentnek azonban szemmel láthatóan jutott belőle bőven. A wokingi csapat lázasan készül Fernando Alonsóval a májusi Indianapolis 500-ra, amelyen terveik szerint hozzásegítik a kétszeres világbajnokot a Triple Crown-hoz, azaz a monacói F1-es futam és a Le Mans-i 24 órás után a legendás oválpályás viadalt is behúzhatja a spanyol. Alonso már meg is kezdte a tesztelést a Texas Motor Speedwayen, nem csak ilyen módon készül azonban, hanem – mint az a McLaren szenzációs videójából kiderül – egészen egyedi trükköket is alkalmaz.

Az indianapolisi kanyarok 9 fokos szögben dőlnek Forrás: AFP/2017 Getty Images/Chris Graythen

Már a "9 fokos program" (az indianapolisi pálya kanyarjai 9 fokos szögben vannak megdöntve) címet kapó videó elején gyanús a „9 hete kezdődött" felkészülésről nyilatkozó mérnök, és a mögötte látható hatalmas "top secret", azaz "szupertitkos" felirat. Az Alonsónak kifejlesztett speciális cipőről szóló rész akár még hihető is lehetne, ha nem tudnánk, hogy az Indy 500-on is pontosan olyan versenylábbeliket használnak a pilóták, mint bárhol máshol,

a furán ferdén állva nyilatkozó kétszeres világbajnok láttán azonban már végérvényesen elkönyvelhetjük, hogy itt bizony valami turpisság van.

„Követve Gil de Ferran [a McLaren Indy 500-győztes sportigazgatójának] javaslatait, azt gondolom, hogy ez a kilenc fokos program működhet" – mondja a 9 fokos szögben megdőlő, faarccal beszélő spanyol.

A kilenc fokos szögben megdőlve nyilatkozó Alonso, és a balra kanyarodást erőltető sportigazgató talán még Ron Dennis arcára is mosolyt csalna

De Ferran Alonsóhoz hasonló komolysággal adja elő, hogy nemcsak a dőlés, de a balra kanyarodás is segít. „Lényegében ez az egész arról szól, hogy az embernek mindent kilenc fokos szögben kell csinálnia – mondja a sportigazgató. – A kanyarok kilenc fokos szögben dőlnek, úgyhogy ez segít a testtartásban és minden másban. És

Alonso beismeri, hogy eleinte kicsit furcsa volt neki ez a különleges edzés,

otthon is pár dolgot meg kellett változtatnia, például kilenc fokos szögben megdöntötte a TV-jét,

majd hozzáteszi, hogy nagyon jól állnak a felkészüléssel. A videó záró képsora talán a legzseniálisabb: a bahreini paddockban Alonso ahelyett, hogy simán jobbra menne, inkább balra fordul egyet a tengelye körül, és úgy megy be a jobb kézre eső ajtón.

Texasban is csak balra kanyarodott

Alonso az IndyCar versenynaptárának második leggyorsabb helyszínén, Texasban már meg is kezdte a valódi felkészülést és először vezette a McLaren Chevrolet motorral hajtott versenygépét, egy pontosan olyant, mint amilyennel a 103. Indy 500-on is részt vesz. A tesztnap délelőttjén még az ilyenkor szokásos gyermekbetegségekkel volt elfoglalva a csapat, délután azonban Alonso 105 kört tett meg az indianapolisinál jóval meredekebben dőlő kanyarokból álló pályán. „Elég különleges volt, az itteni ovál igencsak eltért attól, ami Indianapolisban van, az ember igazán érzi a dőlést és a testére ható erőket. Fizikálisan egyértelműen különbözik, úgyhogy érdekes volt" – nyilatkozta az IndyCar honlapjának.

Így suhant Alonso a texasi oválon

Amikor 2017-ben utoljára vezetett oválpályán IndyCart, még nem a mostani szabályok voltak érvényben, azóta egységesítették az autók aerodinamikáját, amihez még a spanyolnak hozzá kell szoknia.

Sok minden függ majd a széltől, a pályahőmérséklettől, és különösen az én esetemben attól, hogy miként viselkedik majd az autó forgalomban. Egyedül körözni könnyebb, más autókkal azonban nagyobb kihívást fog jelenteni, mivel olyankor csökken a leszorítóerő."

Nem csak ez változott, hanem az is, hogy

a McLaren most lényegében önálló csapattal indul (az autót a Carlin IndyCar-csapatával együttműködve építették), míg tavalyelőtt az autó felkészítését az Andretti Autosport végezte.

„A mostani kissé ismeretlenebb helyzet mindannyiunknak, más filozófiát követünk a beállítások és az autó felkészítése terén, ezekkel kísérleteztünk – nyújtott betekintést a spanyol abba, hogy mivel telt a tesztnap. – Alapbeállítással kezdtünk, amelyről tudjuk, hogy a múltban már bevált ezen a pályán, lassanként azonban különböző dolgokat kezdtünk el kipróbálni. Ma ez csak az első nap volt, Indianapolisban jobban beleássuk magunkat ebbe. Már a szimulátorban is sokat dolgoztunk ezen, meglátjuk, hogy mit találunk."

Elégedett volt az első tesztnappal

Az Indy 500-at május 26-án rendezik, a csapatoknak azonban már április 24-én jelenésük lesz, ekkor veszi kezdetét ugyanis a futamot megelőző teszt, míg a hivatalos versenyhét május 14-én indul. Alonso kiemelte, hogy a texasi teszten abba is vissza kellett rázódjon, hogy

az oválpályán minden kör 100%-os koncentrációt igényel, nincs lehetőség hibázni, mert a bukótér helyett azonnal a fal jön szembe.

„Ez eléggé kimerítő és stresszes. Ez a teszt arra is jó volt, hogy emlékeztetett, mennyire kritikus itt minden, az embernek a tökéletességet kell hajszolnia minden egyes körben."