Társoldalunk:

Hamilton örül, hogy az idén először jól rajtolt

2019.04.15. 14:09

Lewis Hamilton elmondása szerint nem csinált semmi különöset a Kínai Nagydíj rajtjánál, mégis sikerült már ott megelőznie Valtteri Bottast, ami később győzelmet ért neki. A korábban a rajtokkal rendre küszködő ötszörös világbajnok reméli, hogy a tavalyihoz hasonló szezonja lesz ezen a téren.

Az idei szezonban a Kínai Nagydíj már a második futam volt a melbourne-i szezonnyitó után, amely a rajtnál dőlt el. Ausztráliában Valtteri Bottasnak sikerült lehagynia az indulásnál a futamot az élről kezdő Lewis Hamiltont, majd vissza sem nézve masírozott el a célig. Sanghajban ugyanezt tette az ötszörös világbajnok is, mintegy visszafizetve a kölcsönt. Bottastól láthattunk már az évek során kiemelkedő elrugaszkodásokat, elég például a 2017-es Osztrák Nagydíjra gondolni, Hamilton azonban rendre szenvedett a rajtokkal, ezért is volt kiemelkedő teljesítmény tőle, hogy ezúttal ott nyerte meg a versenyt.

Már a rajtnál eldőlt - Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP

A rajt krónikájához hozzátartozik, hogy az élről induló Bottas állítása szerint a rajtvonal miatt nem tudott olyan jól indulni, mint szeretett volna, a felfestésen ugyanis kipörögtek a kerekei. A finn pilóta ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy már a felvezető körben érezte, hogy megcsúszik a vonalon, legközelebb pedig talán majd direkt kipörgeti a kerekeit, hogy azzal jobban tapadó gumiréteget hagyjon magának a rajtra.

Nico Rosberg videoblogjában nem teljesen volt meggyőződve arról, hogy Bottas a felfestés miatt nem rajtolt jól, de annyiban hagyta a dolgot.

Az azonban biztos, hogy Hamilton tökéletesen kapta el a rajtot, és az elrugaszkodás utáni métereken azonnal lehagyta a csapattársát. Annak tükrében, hogy az első két versenyen Bottas egyaránt megelőzte őt a rajt után, ez változást jelent, noha az ötszörös világbajnok szerint nem készül másként az indulásra, mint eddig.Nem foglalkozom többet a rajtokkal az idén sem, mint tettem azt a korábbi években, azonban ez egyértelműen egy olyan terület, amelyen szenvedtem. Nemcsak az idén, hanem az évek alatt általában, 2016 volt az egyik legrosszabb évem ebből a szempontból. Talán 2007 és 2008 is elég rossz időszak volt a rajtokat tekintve, különösen a Ferrarikkal összevetve, akik nagyon-nagyon erősek voltak az indulásnál."

Bottas már semmit nem tehetett a rajtnál élre álló Hamilton ellen - Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP

Természetesen a rajtnál nem minden a reakcióidő, hiába kapja el valaki jól a lámpák kialvásának pillanatát, ha a kuplunggal nem bánik jól, vagy nem tudta jól belőni a fogáspontot, utána tehetetlenül visszaesik a riválisokhoz képest. Hamilton eddig sem a reakcióidő terén volt gondban, mint azt megtudhattuk tőle a kínai verseny után.Tavaly nagyon jók voltak a rajtjaim, azt hiszem, hogy a reakcióidőt nézve második lettem az összesítésben a teljes szezonban, talán Carlos Sainz előzött csak meg. Az idei első két verseny nehéz volt a rajtokat tekintve, úgyhogy jó volt végre orvosolni ezt a problémát. Persze a következő 18 futam még mindig lehet változó, úgyhogy tovább kell dolgoznom a rajtjaimon."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK