Társoldalunk:

Verstappen nem haragszik az őt fűre szorító Vettelre

2019.04.15. 15:32

A mai Forma-1-ben szinte alig van olyan kemény kerék a kerék elleni csata, amelyben egy pilóta legalább ne jegyezné meg azt, ha a másik miatt le kell hajtania a pályáról, Max Verstappen azonban most panaszkodás helyett sportszerűen elismerte: fordított helyzetben ugyanazt tette volna ő is, amit Sebastian Vettel vele.

Max Verstappen és Sebastian Vettel szinte egy az egyben lemásolták a Kínai Nagydíjon a tavalyi sanghaji versenyen történteket, azzal a különbséggel, hogy a Ferrari pilótáját támadó holland a hátsó egyenes végén ezúttal nem ment neki a négyszeres világbajnoknak, hanem gond nélkül bevetődött mellé, hogy aztán a német rögtön visszaelőzze. Nico Rosberg futam utáni vlogjában már dörzsölte a tenyerét, mivel arra számított, hogy Verstappen ingerülten fogja számonkérni Vettelen a kissé agresszív védekező manőverét, a 2016-os világbajnoknak azonban csalódnia kellett.

Vettel és Verstappen kerék a kerék ellen – Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP

Vettel a verseny után élvezettel mesélte gyakorlatilag az egyetlen olyan pontját a futamának, amikor mással kellett csatáznia, és elmondta, hogy bár Verstappen nem volt kifejezetten előzési pozícióban mögötte, ő előre tudta, hogy mindenképpen meg fogja próbálni a manővert. „Láttam, hogy érkezik, a sebességkülönbség pedig igen nagy volt az egyenes végén. Ismerve Maxot, tudtam, hogy meg fogja próbálni, megjósoltam, hogy be fog jönni mellém, ezért próbáltam alávágni, ami végül bejött – utalt Vettel alra, hogy helyet hagyva a Red Bullnak a kanyar csúcspontján a kigyorsításon egyből visszabújt mellé, majd egy kicsit ki is szorította a fűre. – Volt egy meleg pillanatunk, kicsit jobbra kellett húzódnom, de összességében jó csata volt. Ezután közel egy autóhosszal elé tudtam kerülni, így az utolsó kanyar előtt a befordulási szög neki már nem volt valami szexi. Jó móka volt, habár lehettünk volna egy kicsit gyorsabbak.”

Tavaly ugyanebben a kanyarban összeütköztek

Az látszott a felvételeken, hogy Vettel nem mozdult balra, inkább úgy pozicionálta az autóját, hogy Verstappennek ne legyen hová mennie, majd

amikor látta, hogy a Red Bull bal oldali kerekei leérnek a fűre, egyből jobbra húzódott, hogy helyet hagyjon a hollandnak.

A véleményét magában szinte soha nem tartó Verstappent ismerve sokan azt várták, hogy a verseny után felrója Vettelnek a kemény megmozdulást, a Red Bull pilótája azonban némileg meglepő módon semmi kivetnivalót nem talált a manőverben.Rendben volt, megpróbáltam megelőzni a féktávon, mert a gumijai még egy kicsit hidegek voltak, utána a kijáraton pedig elég szorossá tette a helyzetet, de én ugyanezt csináltam volna a helyében. Egyébként is visszaelőzött volna [ha sikerül elmennem mellette], mert egyszerűen nem voltam elég gyors a kemény keveréken.”

Verstappennek a negyedik hely volt a maximum – Galéria!Forrás: Dan Istitene/Getty Images

A pénteki szabadedzések után még úgy tűnt, hogy a Ferrari-Mercedes-Red Bull trióból bármelyik harcolhat a győzelemért, végül azonban a Mercedes esélyt sem hagyott a másik kettőnek. Verstappen nem is számított azonban rá, hogy a győzelemért mehet, valamint elmondta, hogy hol maradtak alul a Ferrarival szemben. „Péntekről szombatra a Mercedes lépett egyet előre, úgyhogy nem is számítottam arra, hogy felvehetjük velük a versenyt. A Ferrarival voltunk harcban, a középső etapban hiányzott valami, akkor húztak el tőlünk. Az első és az utolsó etap rendben volt, a kemény gumikkal azonban nem boldogultunk, valamint a szél is feltámadt, azzal én egy kicsit többet szenvedtem, érzékenyebben érintett, mint másokat, de így megy ez.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK