Berger: Senna mindenki fölött állt, de Hamilton egy szinten van vele

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Kanadai Nagydíj, Senna-sisak
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP with a commemorative helmet of F1 legend Ayrton Senna after he beat the previous record of 65 pole positions during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ayrton Senna korábbi csapattársa, Gerhard Berger szerint a brazil legenda kiemelkedett még a nagy bajnokok közül is, de úgy véli, Lewis Hamiltont már lehet vele egy lapon említeni.

Az F1 történetének legnagyobb versenyzői közé sorolta Lewis Hamiltont a korábbi tízszeres futamgyőztes, Gerhard Berger. Az osztrák pilóta 1984 és 1997 között összesen 210 futamon indult az ATS, az Arrows, a Benetton, a Ferrari és a McLaren színeiben, ahol a legendás Ayrton Senna csapattársa is volt 1990-92 között.

Senna és Berger a pályán kívül barátságot ápolt, így az osztrák pilóta jól megismerhette az egyébként híresen zárkózott Sennát. A brazil legenda háromszor nyerte meg a világbajnokságot, de sokan így is minden idők legjobb F1-es pilótájának tartják. Közéjük tartozik Berger is, aki kijelentette, szerinte eddig még csak Senna közelébe sem jutott senki, de Lewis Hamiltont már egy szinten kezeli vele.

Hamilton egy Senna-sisakreplikát kapott a legenda családjától, amikor beérte hősét a pole pozíciók terén Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis az első pilóta, aki megüti azt a szintet, amit Ayrton – szögezte le. – A srác kimagaslóan gyors, a többieknél egy kicsit kevesebbet hibázik, és az nyűgözött le igazán vele kapcsolatban, hogy ennyi győzelem után azt gondolhatnánk, úgy van vele, a 2. helyről vagy átgázol az előtte haladón vagy feladja. Ő nem ezt teszi, hanem ott marad, és vár, bejön a 2. helyen a pontokkal együtt.”

Berger elismerte, hogy a Mercedes erőforrása az elmúlt évek során kiváló volt, de „Lewis az esőben, gyors pályán, utcai pályán, időmérőn, mindig ott van”, ezért „pillanatnyilag messze ő a legjobb”. Kijelentette, az ötszörös világbajnok Hamiltonnak jó esélye van arra, hogy a következő két-három évben beérje a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher eredményeit is.

Berger és Senna az 1990-es Monacói Nagydíjon Forrás: AFP

„Azok után, ami Michaellel történt, egyrészt szeretném megvédeni Michael sikereit, mert nagyon szomorú a tragédia, ami őt érte. Ha viszont egy pillanatra ezt félretesszük, Lewis Hamilton nagyon különleges versenyző – mondta. – Az emberek megítélésekor lehet nézni a statisztikákat, hogy ki nyerte a legtöbb versenyt, lehet kicsit mélyebbre ásni, hogy ki mennyi versenyt nyert a nevezései közül, aztán lehet nézni az időmérőket, de én inkább az érzésekre hagyatkozom.

Aktív pályafutása során Schumacher többször azt mondta, nem tartja az eredményeit annyira kimagaslónak, mint például Juan Manuel Fangio öt világbajnoki címét, és Berger is egyetértett abban, hogy a hőskor legendáit, Jim Clarkot vagy Fangiót nehéz elhelyezni a térképen. „Valamelyik nap láttam Fangióról egy dokumentumfilmet, akkor jöttem rá, milyen erős pasas volt.”