Vágólapra másolva!
A 25 évvel ezelőtti fekete hétvége első halálos áldozata Roland Ratzenberger volt, akinek elvesztését kissé elhomályosította, hogy másnap a legendás Ayrton Senna is meghalt Imolában. Egy jóbarátja új fotókat tett közzé róla.

Az 1994-es San Marinói Nagydíj a Forma-1-et csak felületesen ismerők számára minden bizonnyal Ayrton Senna halála miatt emlékezetes, de 1994. április 30-án egy súlyos baleset következtében Roland Ratzenberger is életét vesztette az imolai pályán. Az osztrák pilóta az 1982-es Kanadai Nagydíj óta az első versenyző volt, aki F1-es futamon halt meg.

Ratzenbergerről halála 20. évfordulóján miniportrét jelentettünk meg róla, ebben pályafutása főbb lépcsőfokainak összefoglalása mellett pályatársai is megszólalnak. Az osztrák versenyzőt alapvetően jó kedélyű, jó humorú, rafinált egyéniségként szokás bemutatni, az elvesztése megrázta az F1-es közvéleményt.

Roland Ratzenberger a Simtek volánja mögött Forrás: AFP

Olyannyira, hogy Senna egy osztrák zászlót készített az autójába, amivel a verseny végén megemlékezett volna ellenfeléről, erre azonban sajnos már nem volt lehetősége, de az idei Spanyol Nagydíj szervezői egy fele-fele arányban osztott brazil és osztrák zászlót mintázó lobogó kiadásával emléket állítanak Ratzenbergernek is.

Az osztrák versenyzőhöz közel állt Adam Cooper szakújságíró is, aki Ratzenbergert az egyik legjobb barátjának tartotta autóversenyes körökben. A blogján megjelent visszaemlékezése szerint Cooper az Egyesült Királyságban ismerte meg Ratzenbergert, de később is követte a pályafutását, amikor ő Japánban kezdett versenyezni az ottani F3000-es mezőnyben.

Ebből a korszakból került elő néhány dia, amit Cooper a tragikus esemény évfordulója alkalmából digitalizált, és egymás után feltette őket a Twitterre. A fotókon igazán különleges részletek vagy események nem láthatók, de megörökítik azt a kollégiumi hangulatot, amit az akkoriban Japánban versenyző európai pilóták megélhettek.

A fotókon Ratzenberger mellett a későbbi F1-es futamgyőztes, Eddie Irvine, valamint a Ferrarival szintén dobogós helyeket elérő Mika Salo, Eddie Cheever testvére, Ross Cheever és Andrew Gilbert-Scott, Ratzenberger F3000-es csapattársa is látható.

„Bizonyos szempontból egy küzdelem Rolandot az emberek tudatában tartani. Nagydíjversenyző volt, egy ember, aki az álmát élte, de elesett ettől – nyilatkozta korábbi csapattársa, David Brabham a Sky Sportsnak. – Ő volt a versenyzők mintapéldája. Jóképű volt, edzett, gyors, nagyszerű pályafutás várt rá a Forma-1-ben.”

Korábbi csapatfőnöke, Nick Wirth kijelentette: „Rolandot nem lenne szabad elfelejteni. Képviselte mindazt, ami nagyszerű az elhivatott versenyzőkben. A Forma-1 elsősorban a pilótákról szól, és ő megérdemelte a helyét. Hozott valami pluszt a csapatunkhoz.”

Versenymérnöke, Humphrey Corbett úgy emlékezett vissza, hogy a versenyzés volt „minden, amivel foglalkozni akart, és ezt is tette. Örülök, hogy elérte a célját, megcsinálta, azzal foglalkozott, amivel mindig is szeretett volna.”