Virágcsokor után kárpótlást is kap a Williams a bakuiaktól

Forma-1, George Russell, Williams Racing, Azeri Nagydíj
Technicians remove the damaged car of Williams' British driver George Russell during the first practice session ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix in Baku on April 26, 2019. - George Russell running over a loose drain cover limited running in Free Practice 1 for the Azerbaijan Grand Prix to just 12 minutes as track repairs were effected. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A bakui pálya igazgatója kijelentette, már intézik a biztosítóval a Williams kárenyhítését, miután az Azeri Nagydíj pénteki szabadedzésén George Russell autója tönkrement egy csatornafedél miatt.

Emlékezetes baleset történt másfél héttel ezelőtt az Azeri Nagydíj első szabadedzésén, mindössze néhány perccel a kezdés után: Charles Leclerc autója meglazított, majd George Russellé feltépett egy csatornafedelet, ami a helyszínen javíthatatlan károkat okozott a Williams padlólemezében és vázában, hatalmas költségeket generálva.

Russellnek új vázra is szüksége volt, így az egész pénteki napot ki kellett hagynia, a Williams pedig jelezte, elfogadhatatlannak tartják, hogy csatornafedelek okozzanak károkat az autókban, és Claire Williams csapatfőnök-helyettes egyértelműsítette, hogy kártérítést várnak a pályától a pluszkiadások miatt.

Alaposan összetört a Williams a csatornafedéltől Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A bakui promóter a Racefans szerint egy hatalmas virágcsokorral próbálta kiengesztelni Williamst, de Arif Rahimov az Autosportnak később elárulta, a pálya képviseletében vállalták a felelősséget, és átnézték a biztosítási kötvényüket, ami teljesen lefedi az ehhez hasonló baleseteket is. Már a pálya és a csapat jogászai dolgoznak azon, hogy a Williams teljes kártérítést kapjon.

Rahimov azt is elárulta, kifejezetten sürgetik a biztosítót, hogy minél hamarabb fizessenek a Williamsnek, nem úgy, ahogy egy hasonló, malajziai baleset után történt, akkor a Haasnak bő egy évet kellett várnia a kifizetésre. „Kell nekik a pénz, hogy a mostani szezon során felhasználhassák, úgyhogy sürgetni fogjuk a biztosítót, hogy minél hamarabb fizessenek a Williamsnek” – ígérte.

A baleset oka az Egyforma vlog legutóbbi adásában is napirendre került, Kling Sándor, a Red Bull Technology szerkezeti elemzője a Nagy Futamon is megmutatta, hogy miért van szükség akár csak egy utcai bemutató erejéig is a csatornafedelek lehegesztésére, és röviden azt is elmagyarázta, hogy mitől szedi fel az autó a legalább 26 kilogrammos öntöttvas korongot. Arról, hogy mi lesz a sérült vázak sorsa, a videósorozat korábbi epizódjában volt szó.