Vágólapra másolva!
Hatalmasat bukott a 103. Indianapolis 500 második edzésnapján Fernando Alonso, a McLaren kétszeres Forma-1-es világbajnok IndyCar-pilótája. A spanyol az első napon műszaki hiba miatt nem tudott eleget körözni, a baleset pedig a második gyakorlásának is véget vetett.

Fernando Alonso május 14-én, kedden kezdte meg a felkészülést a május 26-án zajló, 103. Indianapolis 500-ra, azok után pedig, hogy az első hivatalos edzésnapon technikai problémák hátráltatták, amelyek miatt csak a 32. helyen végzett, a második napon nemhogy behozott volna valamit az elveszített pályaidőből, hanem egyenesen a falhoz csapta McLaren-Chevrolet-ját. A kétszeres világbajnok spanyol a saját lábán hagyta el a baleset helyszínét.

Alonso eddig nem lehet elégedett az Indy 500-as felkészülésével Forrás: 2019 Chris Owens/Chris Owens

A mezőny Alonsóval együtt már túl volt egy áprilisi tesztnapon a legendás indianapolisi oválon, amikor kedden az első edzésnappal kezdetét vette a 103. Indy 500 hivatalos programja. A spanyolnak a gyakorlás elején még át kellett esnie az ilyenkor szokásos „felfrissítő" teszten, amit azoknak kell teljesíteniük, akik nem állandó tagjai az IndyCar mezőnyének. A McLaren pilótája meg is tette a teszt utolsó szakaszát, amely során 10 kört ment 215 mph-s átlagtempó felett,

ezután azonban már nem igazán tudott érdemi munkát végezni, egy elektronikai hiba ugyanis a garázsba kényszerítette a csapatot.

Alonso végül 50 megtett körrel a 32. helyen zárta az első edzésnapot, helyszíni jelentések szerint pedig frusztrált volt a kiesett idő miatt, úgy hagyta el a pályát, hogy nem nyilatkozott a sajtónak, noha a McLaren később azt mondta, eredetileg is ez volt a tervük. Gil de Ferran, a McLaren IndyCar csapatának főnöke elismerte, nagyon rosszul jött nekik a kiesett idő.

Ugyanakkor jó csapatunk van, felül fogunk kerekedni a problémán" – nyilatkozta az NBC Sportsnak.

Alonsónak ez volt az első bukása oválpályán

A hibát a szerdai napra kijavították, Alonso pedig hozzá is látott behozni a hiányzó mérföldeket, a 46. körében azonban olyasmi történt, amit a kedden történtek után a legrosszabb rémálmaiban láthatott csak, összetörte a McLarent, amivel egy újabb edzésnapot bukott el.

Az autó a hármas kanyar külső falának ment neki, majd megpördülve átvágott a pályán, hogy háttal a belső korlátnak csapódjon.

Ezután újra átcsúszott keresztbe, és ismét nekiütődött a külső védősávnak. Alonsót az eset után a pálya kórházába vitték, ahol ellátták, majd kiengedték

– nyilatkozta az NBC-nek. – Teljesen elveszítettem az uralmat az autó felett, a fal túl közel volt és túl gyorsan jött. Megint fogunk egy kis gyakorlási időt veszíteni, sajnálom a csapatot, de tanulni fogunk belőle, és remélhetőleg holnap ilyenkor már a pályán leszünk."

Alonso a közösségi oldalain is bocsánatot kért a csapattól: „Hibáztam, amikor ma alábecsültem a tapadási viszonyokat a hármas kanyarban. Sajnálom a csapatot és a srácokat, akiknek most rengeteget kell dolgozniuk. Megtanultam a leckét. Ma később, vagy holnap erősebben fogunk visszatérni."

Alonso és a McLaren előtt nagy feladat áll, szombaton ugyanis már az időmérőt rendezik, amire lényegében két nappal kevesebb idejük lesz felkészülni, mint a többieknek.