Társoldalunk:

Hamilton a Ferrarinál fejezheti be F1-es karrierjét?

2019.05.15. 09:27

Toto Wolff, a Mercedes Forma-1-es csapatának főnöke elárulta, hogy már tavalyi szerződéshosszabbításának tárgyalása során is beszélt Lewis Hamiltonnal arról az eshetőségről, hogy a brit világbajnok egy napon a Ferrarihoz szerződjön, és megérti, hogy minden pilótának célja egy napon a vörösöknél versenyezni.

Lewis Hamilton 34. életévét és 13. F1-es szezonját tapossa, nem túlzás kijelenteni tehát, hogy jócskán karrierje második felében tart. Az ötszörös világbajnok eddig csak Mercedes-motoros autóval versenyzett, 2007-től 2012-ig a McLaren pilótája volt, azóta pedig a Mercedes gyári csapatának tagja. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy a világbajnoki pontverseny jelenlegi éllovasa mit tervez 2020 után, akkor jár le ugyanis a szerződése mostani csapatával, és egyáltalán szerepel-e a tervei között, hogy valaha a Ferrarinál versenyezzen. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, hogy Hamilton jelenlegi szerződésének tárgyalásánál ez az opció is felvetődött köztük. A brit a Spanyol Nagydíjon azonban kijelentette, bármennyire is Ferrari-szurkolónak tartja magát, ezzel még nem foglalkozik.

Hamilton a Mercedesszel jelenleg rendszeresen legyőzi a FerrarikatForrás: NurPhoto/Mikel Trigueros/Urbanandsport

A Forma-1-ben általános vélekedés, hogy egyszer minden versenyző szeretne a Ferrarinál versenyezni,

még a néhai Ayrton Sennáról is kiderült halála után, hogy a vörösöknél szerette volna befejezni pályafutását a száguldó cirkuszban.

A brazil háromszoros világbajnokot idoljának tekintő Hamiltonról ezt nem tudni, azt azonban igen, hogy elméleti szinten már beszélgetett erről csapatfőnökével. „Az embernek egyszerűen tudomásul kell vennie, hogy valószínűleg minden pilóta fejében ott motoszkál, hogy egy napon a Ferrarinál vezessen – nyialtkozta Wolff. – Ez a legikonikusabb F1-es márka a legnagyobb történelemmel, én pedig teljes mértékben tiszteletben tartom, ha egy versenyző arra vágyik, hogy a Ferrarinál versenyezzen. Még csapaton belül is megbeszéltük ezt, ahogyan Lewis-zal is, és egyetértettünk a témában. Akkor történt mindez, amikor a legutóbbi szerződéséről tárgyaltunk."

A vörös autók látványa minden F1-es pilótára hatással vanForrás: Picture-Alliance/AFP

Hamiltont szembesítették főnöke szavaival, ő azonban nem nagyon emlékezett ilyesmire, azt ugyanakkor elmondta, hogy valóban szereti a Ferrarit, mint márkát, ezzel együtt egyelőre nem tervezi elhagyni a Mercedest. „Nem igazán emlékszem arra, amire utalt. Szerintem amikor az ember a szerződéséről tárgyal, mindig be kell dobnia a Ferrari nevét. Toto nagyon intelligens ember, úgyhogy remek tárgyalásaink és egyeztetéseink voltak, és hát 13 éves korom óta a Mercedesnél vagyok, ezért nagyon nehéz magamat más csapatnál látni. Soha nem csináltam titkot abból, hogy Ferrari-drukker vagyok, különösen a Ferrari sportautóké, ez nem titok. Hogy tervezek-e más csapathoz menni? Még nem terveztem el semmit a jövőmmel kapcsolatban, jelenleg egyszerűen csak élvezem, hogy a mostani csapatomnak vezethetek, élvezem, hogy folyamatosan fejlődünk, hihetetlen, amit együtt elérünk, amit az utóbbi hat-hét évben elértünk. Azt tervezem, hogy hozzásegítem ezt a csapatot ahhoz, hogy minden idők legsikeresebbje legyen, ez a jelenelgi célom, erre fókuszálok."

Egyelőre a Mercedesnél tudja csak elképzelni magátForrás: Picture-Alliance/AFP

Wolff szavai azt mutatják, hogy valóban csak elméleti párbeszédről volt szó, Hamilton valószínűleg nem foglalkozott komolyan a távozás gondolatával, ugyanakkor nyitva hagyhatta a kaput arra, hogy 2020 után csapatot váltson, és akár a vörösöknél kössön ki. „Az embernek nyitottnak kell lennie, és meg kell értenie, hogy a pilóták számításba veszik a felmerülő lehetőségeiket azért, hogy másokhoz mérhessék magukat. Amit erősségnek látok Lewis és a csapat között, hogy ezeken az egyeztetéseken mindig nagyon őszinték vagyunk a másikkal. Jelenleg minden nagyszerű, szerintem olyan autót biztosítunk neki, amivel képes elérni a céljait. Ha továbbra is ilyen szinten teljesítő autónk lesz, akkor nem lesz oka, hogy elmenjen, mi pedig nagyon szeretnénk, ha maradna.

Ha pedig egy napon mégis különválnak az útjaink, akkor az nagyon pozitív módon fog megtörténni,

onnantól pedig mindketten egy másik felállásban próbálunk meg sikereket elérni."  

Vettel Mercedeshez szerződése sem olyasmi, amit Wolff azonnal kizárna a lehetőségek közülForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az osztrákot megkérdezték arról, hogy egy ilyen váltás a másik irányba elképzelhető lenne-e, azaz Sebastian Vettel a Ferraritól átmehet-e a Mercedeshez, mire

Wolff azt mondta, bár tudja, hogy ezzel szalagcímeket lehet gyártani, de „miért ne?"

Ezután kifejtette, hogy természetesen egy csapatnak mindig nyitottnak kell lenni arra, ha egy top pilóta elérhető, abból pedig több is van. Számításba kell venni, hogy valószínűleg hat-hét olyan pilóta van a mezőnyben, akinek megvannak a képességei és az intelligenciája ahhoz, hogy futamgyőzelemre és világbajnoki címre alkalmas autót érdemeljen – mondta Wolff. – Ebből kettő jelenleg nálunk versenyzik, én pedig remélem, hogy ez örökre így is lesz. Ugyanakkor vannak mások, akiket nagyon élvezünk nézni versenyzés közben, Sebastian egyértelműen egy közülük."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK