Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol kiállt amellett, hogy lemondták Lewis Hamilton médiaszerepléseit és személyes élményeket is megosztott Niki Laudával kapcsolatban.

Az F1-ben érdekeltek többségéhez hasonlóan a Mercedes is gyászolja a hétfőn elhunyt Niki Laudát, aki az utóbbi évek során a csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke volt és személyesen is jó kapcsolatot ápolt az istálló több tagjával is. Lewis Hamilton a közösségi médiában búcsúzott az osztrák legendától, majd távol maradt a médiaszereplésektől, Toto Wolff pedig személyes hangulatú sajtótájékoztatón beszélt a honfitársához kötődő kapcsolatáról.

Wolff és Lauda az F1 egyik legsikeresebb menedzserpárosa volt Forrás: DPPI/Dppi

Wolff elárulta, Baku után beszélt utoljára Laudával, aki nézte a versenyt, méltatta a Mercedes formáját, a csapatfőnök pedig próbálta „a lehető leginkább bevinni a normális dolgokat az életébe”, de elismerte, az utóbbi időben már tudta, hogy nem mennek jól a dolgok és „talán csak napok kérdése, hogy megérkezzen az üzenet.”

„Hétfőn este kaptam egy SMS-t a feleségétől, éppen Párizsban voltam. Azóta nem vagyok önmagam. Szürreálisnak tűnik az F1-es paddockban lenni úgy, hogy Niki már nem él. Noha tudtuk, hogy ez el fog jönni, nagyon kijózanító, hogy többé már nem láthatjuk – ismerte el Wolff. – Az elmúlt 48 óra borzasztó volt, úgy érzem magam, mint egy zombi. Képeket nézegetek és

Wolff elmondta, a szakmai együttműködésük mellett személyesen is szoros kapcsok fűzték őt Laudához. Az első felesége Lauda unokatestvére volt, ezért már az F1 előtt is megismerkedtek egymással, és a kapcsolatuk elmélyült akkor, amikor Wolff 2009-ben résztulajdonosként beszállt a Williamsbe. Ezután néhány versenyre közösen utaztak.

Lauda nyílt stílusát nagyra értékelték, megszerették a különleges karakterét Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Az osztrák üzletember korábban maga is versenyzett, Laudához hasonlóan ő is súlyos balesetet szenvedett a Nordschleifén, amikor megpróbálta megdönteni a korábbi háromszoros világbajnok eredményét. Wolff az életközépi válságával magyarázta, hogy ilyen kockázatot vállalt, és végül akkorát esett, hogy maradandó sérülései miatt nem érez ízeket és szagokat.

„Előtte mondtam neki, hogy meg akarom dönteni a GT-s körrekordot a Nordschleifén és a 7:01-et is, amit [Lauda] elért. Azt mondta: ’Ez a legnagyobb hülyeség, amit hallottam. Kit érdekel, hogy megdöntöd-e a körrekordot a Nordschleifén vagy sem? Azt kockáztatod, hogy megsérülsz, és senki sem foglalkozik a rekorddal.”