Társoldalunk:

Leclerc: Igazi katasztrófa volt a hazai verseny

2019.05.26. 18:03

A monacói pilóta előre jelezte, hogy kockázatot fog vállalni az előrejutás érdekében, ez azonban visszaütött, és végül feladta a hazai nagydíját. Vettel a körülmények ismeretében elégedett volt az eredménnyel.

Kiesés és egy szerencsés 2. hely a Ferrari mérlege a Monacói Nagydíj végén, miután a 15. helyről rajtoló hazai pilótájuk, Charles Leclerc egy kisebb baleset súlyos következményeként feladta a futamot, Sebastian Vettel viszont pont a Leclerc miatt a pályára hívott Safety Car-fázisnak köszönhetően örökölte meg a dobogó 2. fokát.

Leclerc esélyei egy szép eredményre már az időmérőn szertefoszlottak, hiszen csak a 15. helyről indulhatott, miután a Ferrari nem küldte ki őt a Q1 végén még egy gyors körre, és kiesett, ezért kénytelen volt kockáztatni az előrejutás érdekében. A rajtnál javított egy helyet, majd Romain Grosjeant is szépen megelőzte, Nico Hülkenberggel koccanva azonban megpördült.

Leclerc feladta a hazai versenyét - GalériaForrás: AFP/Yann Coatsaliou

A monacói pilóta nem sokkal később csata közben defektet kapott, több kilométert kellett autóznia a leváló futófelület miatt az autóban egyre nagyobb károkat okozó abroncsával, majd körhátránnyal az utolsó helyre állt vissza. A pályán szétszóródó törmelék miatt a pályára lépett a Safety Car, Leclerc ekkor még folytatta volna a versenyt, később azonban Robert Kubica leparkolt elé a Rascasse-ban, és még tovább nőtt a hátránya. Sérült autóval ekkor már inkább feladták a versenyt.  

Ahogy a verseny előtt is mondtam, nagy kockázatokat kellett vállalnom, de ez sajnos katasztrófához vezetett. Monaco ilyen, amikor az ember a 15. helyről rajtol, holott a tempónk miatt ez nem valós eredmény 

– nyilatkozta Leclerc a Sky Sportsnak. Vettel ekkor a rajthelyének megfelelő, 4. helyen haladt, de profitált abból, hogy a Safety Car-fázis során az élmezőny kiment kereket cserélni, és Max Verstappen a kiállás után a falhoz szorította az addigi 2. helyezett Valtteri Bottast. A finn pilóta kénytelen volt újra kiállni a bokszba, Verstappen pedig időbüntetést kapott, így Vettel megörökölte a 2. helyet.

Verstappen a rajttól Vettel előtt autózott, de végül nem maradt ott - GalériaForrás: Charles Coates/Getty Images

„Trükkös hétvége volt, szerintem nem igazán sikerült úrrá lenni a beállításokon, küszködtem azzal, hogy rátaláljak az igazi magabiztosságra és ezáltal a teljesítményre. Voltak ma felvillanások, amikor elég erősek voltunk, az első etap végén már nagyjából tartottuk a lépést, de a Safety Car megjelenésével nyilvánvaló volt, hogy mi fog történni” – összegzett.

Mindenki kiment kereket cserélni, és a koccanás a bokszutcában segített nekünk, hogy nyerjünk egy helyet Valtteri és végül Max ellen.” 

Vettel szerint a Ferrari helyes stratégiát követett, jónak tartotta a gumiválasztást, „de az egész hétvégén nem volt meg a tempónk, hogy nagyobb fenyegetést jelentsünk. Erre kell leginkább összpontosítanunk. A Mercedes nagyon-nagyon erős, de mindent megteszünk, hogy felzárkózzunk” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK