Vágólapra másolva!
A Mercedes megerősítette, hogy a hétvégi Kanadai Nagydíjon először veti be továbbfejlesztett, kettes specifikációjú motorját, ami egy ilyen erőpályán jól jöhet, Lewis Hamilton ugyanakkor az új erőforrással sem számít könnyű versenyhétvégére.

Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, a motorgyártók közül utolsóként a Mercedes is beveti továbbfejlesztett erőforrását, a Kanadai Nagydíjon a gyári istálló mellett a Racing Point és a Williams autóiba is bekerült a kettes specifikációjú motor – erősítették meg. Lewis Hamilton ezzel együtt nem számít hatalmas előrelépésre, a javulást pedig nem is elsősorban a fejlesztésektől, hanem az új egység frissességétől várja.

A világbajnoki címvédő istálló tavaly szintén Montreálra időzítette az új motorját, akkor azonban egy utolsó pillanatban fellépő megbízhatósági aggály miatt elhalasztották a bevetését. Idén most már alighanem erre nem kerül sor, mind a 6 Mercedes-motoros autó az új specifikációval körözhet.

Mostantól a Mercedes W10-esek hátuljában is továbbfejlesztett erőforrás dolgozik Forrás: Picture-Alliance/AFP

„A srácok Brixworthben nagyon keményen dolgoznak, nem ez volt a legkönnyebb szezonkezdet a motor felkészítése szempontjából – nyilatkozta Lewis Hamilton az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Az egyes specifikáció az előző évi motor továbbfejlesztett változata volt, nem volt a legsimább menetünk vele, de remek volt a megbízhatósága.

Ha megnézzük a korábbi éveket, mindig itt vetjük be a második specifikációt."

Hamilton vélhetően elfelejtette, hogy tavaly nem tudták pályára vinni az új fejlesztést Kanadában, bár azt meg kell hagyni, hogy valóban itt tervezték bevetni azt. Hogy az erőviszonyokra milyen hatása lesz az új egységnek, az a hétvége folyamán kiderül,

az ötszörös világbajnok azonban nem számít nagy ugrásra,

a legfőbb előrelépést pedig pusztán a friss motortól várja, az előző erőforrás ugyanis már néhány lóerővel bizonyára kisebb teljesítményre volt képes az elhasználódás miatt, mint a szezon elején.

Hamilton örül az új motornak, csodát azonban nem remél tőle Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Lesznek benne új üzemmódok, minden téren egy kicsit jobb lett, mint az előző.

A legnagyobb különbséget az jelenti, hogy ez a motor még friss, míg az előző már hat futamot teljesített, koptak az alkatrészei és a többi."

Hamilton kiélezett küzdelemre készül

A Kanadai Nagydíjtól sokan azt várják, hogy a bahreini versenyhétvége után ez lehet a Ferrari újabb esélye, hogy gyorsabb legyen a Mercedesnél, Hamilton azonban nem csak a vörösökben látja a fenyegetést, hanem a Red Bullban is, amely istálló szerinte nagy előrelépéseket ért el a Hondával, így már egy ehhez hasonló erőpályán is számolni kell vele.

Kanadában is látunk majd hasonlót? Forrás: Picture-Alliance/AFP

„Arra számítok, hogy erősebbek leszünk itt, mint a korábbi években, ugyanakkor itt vannak ezek a hosszú egyenesek. Tudjuk, hogy a Red Bullok és a Ferrarik különösen jók lesznek itt, izgatottan várom a csatát ellenük.

Általánosságban a Ferrari a leggyorsabb az egyenesekben, a korábbi versenyeken el tudtuk kapni őket a kanyarokban. Hogy most is el tudjuk-e, azt az idő eldönti. Remélem, hogy valóban szoros csatát vívhatunk."