Vágólapra másolva!
Érdekes magyarázattal szolgált a Ferrari csapatfőnöke arra, hogy miért nem szóltak Charles Leclerc-nek a Kanadai Nagydíj alatt arról, hogy csapattársa időbüntetést kapott, ezért neki akár még a második hely megszerzésére is lehet esélye.

Nem sokon múlt, hogy Sebastian Vettel nem végzett a másodiknál is rosszabb helyen a Kanadai Nagydíjon, a célvonalat az élen átszelő, 5 másodperces büntetése miatt a második helyre szoruló némettől ugyanis csak 1 másodperccel maradt le csapattársa. Charles Leclerc az utolsó három körben közel 2 másodpercet hozott Vettelen, legfeljebb két további körre lett volna tehát szüksége ahhoz, hogy olyan közel férkőzzön a négyszeres világbajnokhoz, hogy az a büntetéssel együtt csak a harmadik helyen végezzen. Ami további érdekességet szolgáltat a történetnek, az az, hogy a Ferrari egész egyszerűen elfelejtette megemlíteni a futam közben Leclerc-nek, hogy csapattársa büntetést kapott.

Leclerc és Vettel között nem volt feszült a viszony a dobogón, a monacói tudta, hogy így is mindent kipréselt az autójából Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Amikor Vettelnek a 70 körös futam 57. körbében kiosztották a büntetést, Leclerc 12,3 másodpercre volt tőle a harmadik helyen. A monacói pilóta ezután folyamatosan csökkentette a távolságot, a befutónál hajszállal több, mint 6 másodperc választotta már csak el a csapattársától, pont egy másosperccel több, mint ami a második helyhez kellett volna.

Miközben Vettelt még a befutó előtti másodpercekben, a célegyenesben is figyelmeztette a mérnöke, hogy nyomja a célvonalig, ne vegye el a gázt, Leclerc-nek 13 kör alatt egyszer sem szólt a Ferrari, hogy esélye nyílhat előrébb lépni egy pozíciót.

Mint utólag kiderült, egyszerűen megfeledkeztek róla. „Nem szóltunk neki, ami hiba volt a részünkről – ismerte be Mattia Binotto csapatfőnök a futam után.

Szólnunk kellett volna, de nem tettük."

Vettelnek az utolsó méterekig nyomnia kellett, hogy legalább a második hely meglegyen Forrás: Mark Sutton / Sutton Images/Motorsport Images

Leclerc-t ezzel együtt nem bosszantotta fel az eset, miután tudomást szerzett Vettel büntetéséről, mert elmondása szerint akkor sem tudott volna ennél gyorsabban menni, ha tud róla.

Ezt a köridők is alátámasztani látszanak, a 63. körtől kezdve Leclerc ugyanis csak egyszer csúszott az 1:15-ös határ fölé, miközben Vettel egyszer sem ment be az alá.

Az utolsó körben 6, az azt megelőzőben 8, az azelőttiben 4 tizedett kapott Leclerc-től, nem túlzás tehát kijelenteni, hogy legfeljebb két kör kellett volna a monacóinak ahhoz, hogy elcsípje a dobogó második fokát.

– ismerte be Leclerc. – Annyit láttam, hogy [Vettel és Hamilton] csatáznak, vagy legalábbis nagyon közel vannak egymáshoz, valamint érzékeltem, hogy gyors vagyok, és zárkózok fel rájuk. Azért nyomtam annyira, hogy ha bármi történik elöl, annyira közel legyek, amennyire csak tudok. Ha tudok a büntetésről, az sem változtatott volna a megközelítésemen."