A Ferrari visszalépett a fellebbezéstől Vettel büntetése után

Forma-1, Kanadai Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
MONTREAL, QC - JUNE 09: Second placed Sebastian Vettel of Germany and Ferrari swaps the number boards at parc ferme during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 09, 2019 in Montreal, Canada. Dan Istitene/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Német lapértesülés szerint a Ferrari bár jelezte, hogy fellebbezni készül Sebastian Vettel megbüntetése miatt, végül elálltak a szándéktól.

Hivatalosan is lezárulhat Sebastian Vettel kanadai időbüntetésének ügye, miután a Motorsport-magazin.com úgy értesült, hogy a Ferrari nem fellebbezi meg a döntést. A Scuderia rögtön az eset után élt a jogával, és tájékoztatta az FIA-t, hogy fellebbezni készül, de formális panaszt végül nem adtak be.

Az már eleve nem volt világos, hogy a mire készülnek, mivel a szabályok szerint a Kanadai Nagydíj végeredménye hivatalossá vált, azon utólag már nem lehet változtatni, így maximum azt érhették volna el, hogy vita alakuljon ki a vonatkozó előírások alkalmasságáról. Az eset várhatóan még sokáig az F1-es közbeszéd tárgya lesz, de az ügy hivatalos oldala ezzel lezárulhat.

Vettel marad a 2. helyen Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

A polémia abból pattant ki, hogy Sebastian Vettel a 70 körös Kanadai Nagydíj 48 körében az 1. helyen haladva megcsúszott, a fűre hajtott, majd onnan pont az ideális ívre tért vissza, ezzel akadályozta a 2. helyen érkező és szabályosan haladó Lewis Hamilton haladását. Vettelt 5 másodperces büntetéssel sújtották, így hiába hajtott át a célvonalon elsőként, a dobogó tetejére Hamilton állhatott fel.

A sportfelügyelői testület a szabályoknak megfelelően járt el, de az egyhangú döntésük is elégedetlenséget váltott ki a közönség egy részében és veterán versenyzők körében is,

valamint természetesen Vettel és a Ferrari sem értett egyet vele. Maranellóban, a Scuderia főhadiszállásán felhúzták a győzelmek alkalmával látható lobogót, és egy olasz fogadóiroda kifizette azon a játékosok nyereményeit is, akik Vettel győzelmére tették fel a pénzüket. A hivatalos végeredmény szerint azonban a Mercedes továbbra is hétből hét futamot nyert meg az idén.

A döntés ezért is fájó a Ferrarinak, mert a Bahreini Nagydíj után (ahol Charles Leclerc az élről motorhiba miatt visszaesett a 3. helyre) a Kanadai Nagydíjon nyílt először reális esélyük a futamgyőzelemre, de be kellett érniük annyival, hogy Vettel és Leclerc a 2-3. helyen zárt, ezzel megerősítették a helyüket a konstruktőri világbajnokság 2. helyén.

Új bizonyítékot keresnek?

Az Autosport közben arról számolt be, hogy a Ferrari egy alternatív jogi lépésre készülhet, és új bizonyíték benyújtásával tarthatják életben az ügyet. A sportszabályzat 14.1.1 pontja szerint amennyiben olyan új bizonyíték kerül elő, ami az eset kivizsgálásakor nem állt rendelkezésre, új tárgyalást tűzhetnek ki. A pont erre nem tér ki, de a végeredmény megváltoztatására így sincs lehetőség. A petíció beadásának határideje a végeredmény kihirdetéséhez képest 14 nap.