Társoldalunk:

A Ferrari visszalépett a fellebbezéstől Vettel büntetése után

2019.06.13. 11:38

Német lapértesülés szerint a Ferrari bár jelezte, hogy fellebbezni készül Sebastian Vettel megbüntetése miatt, végül elálltak a szándéktól.

Hivatalosan is lezárulhat Sebastian Vettel kanadai időbüntetésének ügye, miután a Motorsport-magazin.com úgy értesült, hogy a Ferrari nem fellebbezi meg a döntést. A Scuderia rögtön az eset után élt a jogával, és tájékoztatta az FIA-t, hogy fellebbezni készül, de formális panaszt végül nem adtak be.

Az már eleve nem volt világos, hogy a mire készülnek, mivel a szabályok szerint a Kanadai Nagydíj végeredménye hivatalossá vált, azon utólag már nem lehet változtatni, így maximum azt érhették volna el, hogy vita alakuljon ki a vonatkozó előírások alkalmasságáról. Az eset várhatóan még sokáig az F1-es közbeszéd tárgya lesz, de az ügy hivatalos oldala ezzel lezárulhat.

Vettel marad a 2. helyenForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

A polémia abból pattant ki, hogy Sebastian Vettel a 70 körös Kanadai Nagydíj 48 körében az 1. helyen haladva megcsúszott, a fűre hajtott, majd onnan pont az ideális ívre tért vissza, ezzel akadályozta a 2. helyen érkező és szabályosan haladó Lewis Hamilton haladását. Vettelt 5 másodperces büntetéssel sújtották, így hiába hajtott át a célvonalon elsőként, a dobogó tetejére Hamilton állhatott fel.

A sportfelügyelői testület a szabályoknak megfelelően járt el, de az egyhangú döntésük is elégedetlenséget váltott ki a közönség egy részében és veterán versenyzők körében is,

valamint természetesen Vettel és a Ferrari sem értett egyet vele. Maranellóban, a Scuderia főhadiszállásán felhúzták a győzelmek alkalmával látható lobogót, és egy olasz fogadóiroda kifizette azon a játékosok nyereményeit is, akik Vettel győzelmére tették fel a pénzüket. A hivatalos végeredmény szerint azonban a Mercedes továbbra is hétből hét futamot nyert meg az idén.

A döntés ezért is fájó a Ferrarinak, mert a Bahreini Nagydíj után (ahol Charles Leclerc az élről motorhiba miatt visszaesett a 3. helyre) a Kanadai Nagydíjon nyílt először reális esélyük a futamgyőzelemre, de be kellett érniük annyival, hogy Vettel és Leclerc a 2-3. helyen zárt, ezzel megerősítették a helyüket a konstruktőri világbajnokság 2. helyén.  

Új bizonyítékot keresnek?

Az Autosport közben arról számolt be, hogy a Ferrari egy alternatív jogi lépésre készülhet, és új bizonyíték benyújtásával tarthatják életben az ügyet. A sportszabályzat 14.1.1 pontja szerint amennyiben olyan új bizonyíték kerül elő, ami az eset kivizsgálásakor nem állt rendelkezésre, új tárgyalást tűzhetnek ki. A pont erre nem tér ki, de a végeredmény megváltoztatására így sincs lehetőség. A petíció beadásának határideje a végeredmény kihirdetéséhez képest 14 nap.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK