A Ferrari megerősítette: nem hagyja annyiban Vettel büntetését

Forma-1, Mattia Binotto, Scuderia Ferrari, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 08: Ferrari Team Principal Mattia Binotto looks on during final practice for the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2019 in Montreal, Canada. Dan Istitene/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár a fellebbezéstől elállt, a Ferrari továbbra sem tett le arról, hogy elérje Sebastian Vettel Kanadai Nagydíjon kapott, győzelembe kerülő büntetésének visszavonását, erősítette meg Mattia Binotto csapatfőnök.

A Ferrari megerősítette, hogy nem kíván fellebbezni Sebastian Vettel kanadai büntetése ellen, ezzel azonban még nincs vége az ügynek, a vörösök ugyanis más módot keresnek arra, hogy megváltoztassák a felügyelők döntését, amellyel a győzelemtől fosztották meg a négyszeres világbajnokot. Vettel a Kanadai Nagydíj 48. körében levágta a négyes kanyart, a felügyelők pedig megbüntették, amiért veszélyesen tért vissza a pályára, ezzel leszorítva onnan Lewis Hamiltont. Mattia Binotto csapatfőnök elmondta, hogy továbbra is bizonyítékokat gyűjtenek ahhoz, hogy elérjék az ítélet megmásítását, a Nemzetközi Sportkódex ugyanis lehetőséget biztosít a döntés felülvizsgálatára.

A Ferrari új bizonyítékokat gyűjt azért, hogy bizonyítsa Vettel ártatlanságát Forrás: Daimler AG/LAT Images

A résztvevők abban az esetben kapnak lehetőséget a verseny utáni felülvizsgálatra, ha olyan „jelentős és új bizonyítékkal" állnak elő, ami a döntéshozatal idejében nem állt rendelkezésre.

A felülvizsgálatot legkésőbb 14 nappal az eset után lehet kérvényzni, a Ferrarinak tehát a Francia Nagydíj napjáig van ideje bizonyítékot gyűjteni.

„Meggyőződésünk a felvételek és az adatok tanulmányozása után, hogy nem vétettünk a szabályok ellen – nyilatkozta Mattia Binott csapatfőnök a RAI2 TG2 című műsorában. – Sebastian hibázott, majd megpróbálta visszanyerni az uralmat az autó felett és lassítva, biztonságosan visszatérni a pályára.

Meglátjuk, hogy mindez milyen módon és milyen formában fog történni, mindenesetre keményen dolgozunk az ügyön."

Amennyiben a Ferrari úgy dönt, hogy benyújtja a felülvizsgálatra vonatkozó kérelmet, be kell mutatni az új bizonyítékokat, amelyet a Kanadai Nagydíjon szolgálatot teljesítő négy sportfelügyelő, vagy az FIA által kijelölt helyettesek fognak megvizsgálni.

Az eset, amiért megbüntették Vettelt

Ezen felügyelők egyike a négyszeres Le Mans-i győztes Emanuele Pirro volt, akit igen érzékenyen érintettek a rá és a többi felügyelőre zúduló kritikák, különösen azok, amelyeket az 1992-es világbajnok Nigel Mansell, és az 1978-as győztes Mario Andretti fogalmazott meg. „Úgy gondolom, a sportfelügyelőknek az a dolga, hogy botrányosan veszélyes manővereket büntessenek, nem a kemény versenyzésből következő, becsületes hibákat. Ennek a nagyszerű sportágnak semmilyen szintjén sem elfogadható, ami a Kanadai Nagydíjon történt" – írta az 1978-as világbajnok Mario Andretti a Twitteren, miután Mansell már a verseny alatt „nevetségesnek" titulálta az ítéletet.

„Szerencsére sokan támogatásukról biztosítottak a Forma-1-ből és a motorsport világából, ugyanakkor

– mondta Pirro a Formulapassionnek, majd hozzátette, a korábbi versenyzők a saját idejükben szerzett tapasztalataik tükrében értékelnek, és elfelejtik, hogy ma már jóval kiemeltebb a biztonság szerepe az F1-ben. – Ma már ez másképp van, a világ és a versenyek is megváltoztak. Nagy csatározások zajlottak a biztonságért. A versenyzés és a Ferrari rajongójaként nagy kár, hogy ilyen véget ért a futam. Ahogyan azt önök is megérthetik, nem könnyű meghozni egy ilyen döntést, de a sportág becsülete a legfontosabb."