Wolff nem érti a Hamiltonnak címzett gyűlölködést

Forma-1, Francia Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton flashes the victory sign as he arrives for the drivers' track parade ahead of the Formula One Grand Prix de France at the Circuit Paul Ricard in Le Castellet, southern France, on June 23, 2019. (Photo by Boris HORVAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton felmentést kapott csapatától a Francia Nagydíj sajtónapjára, ami miatt utólag számtalan gyűlölködő kommentet kapott a közösségi médiában. Toto Wolff szerint kezd elfogadhatatlan méreteket ölteni az online zaklatás a sportágban, Hamiltont pedig inkább csodálnia kellene az embereknek ahelyett, hogy folyton belekötnek.

A jelenlegi mezőnyben szinte biztosan nincs még egy versenyző, aki olyan mozgalmas életet élne a Forma-1-es futamoktól távol, mint Lewis Hamilton, ahogy olyan sem, aki annyiszor kért és kapott volna felmentést a nagydíjhétvégék hivatalos csütörtöki médianapjáról, mint az ötszörös világbajnok. Hamilton az idén már kétszer, Monacóban Niki Lauda halála miatt, Franciaországban pedig a szintén elhunyt divattervező Karl Lagerfeld megemlékezése miatt hagyta ki a csütörtököt, utána pedig több helyről kritikát is kapott emiatt. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke értetlenül áll azelőtt, hogy ahelyett, hogy az emberek hálásak lennének, amiért követhetik az F1 egyik legsikeresebb versenyzőjének pályafutását, rendre belekötnek Hamiltonba.

Hamilton hiába a jelenlegi mezőny és az F1 történetének egyik legsikeresebb pilótája, még Angliában sem örvend töretlen népszerűségnek Forrás: AFP/Boris Horvat

A Mercedes világbajnoka a hétvégi Osztrák Nagydíjon megszerezheti pályafutása 80. Forma-1-es győzelmét, ha pedig ilyen ütemben szállítja a sikereket, akár még az idén befoghatja a 91 győzelemmel csúcstartó Michael Schumachert.

Sokan azonban még a tiszteletet parancsoló eredmények tükrében is inkább popsztárokat megszégyenítő életvitele miatt támadják a britet, amit Wolff nem tud hova tenni.

„Az Egyesült Királyságban Lewis általánosságban véve nem kapja meg a neki kijáró elismerést. Egy napon vissza fog vonulni számtalan rekorddal a birtokában, az emberek pedig azt fogják mondani, »ő volt a legjobb pilóta az egész bolygón, szemtanúi voltunk a pályafutásának, hát nem érdekes személyiség volt mindazokkal, amiket csinált a pályán kívül?«” – nyilatkozta Wolff az Autosportnak.

[Most még] valamiért keményen kritizálják, ami talán jobb szalagcímeket szül, talán több újságot ad el, vagy több kattintást hoz.”

A McLarennél Hamiltonnak elképzelhetetlen volt, hogy ne a csapat egyenruhájában jelenjen meg, beleértve a nadrágot és a cipőt is Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Míg a McLarennél töltött évei alatt Hamiltonnak nem volt más választása, be kellett állnia a sorba és fejet kellett hajtania Ron Dennis híresen vaskalapos, a legszigorúbb nagyvállalatokat megszégyenítő intézkedései előtt,

a Mercedesnél a kezdetektől fogva nagyobb volt a szabadsága, és nem csak neki, hanem minden alkalmazottnak.

„Sok évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk megérteni, miként tudnak a csapatban levő egyének – nem csak a versenyzők – a legjobban fókuszálni annak érdekében, hogy kiaknázzuk az összes bennük rejlő lehetőséget.

– foglalta össze vezetési elveinek egyik fontos elemét az osztrák üzletember.

Hamilton és Tommy Hilfiger Sanghajban, 2018 szeptemberében Forrás: Imaginechina/Pan zhiwei - Imaginechina/Pan Zhiwei

A csütörtöki médianapról történő hiányzást, valamint bármilyen egyéb, Forma-1-gyel kapcsolatos kötelezettség alóli felmentést Wolff elmondása szerint Hamilton „a legtiszteletteljesebb módon" szokta kérni, és még mielőtt bárki azt hinné, hogy ez csak az ő kiváltsága, a Mercedesnél „bármelyik kulcsember", beleértve Valtteri Bottast is, „kérhet szabadnapot", amikor szüksége van rá. Azt Wolff is elismeri, hogy Hamiltonnal amúgy sem lenne jó más utat járni. „Az egyik dolog, ami nem működik Lewis esetében, ha erősen kontrolláljuk. Akkor nyújtja a legjobb teljesítményt, ha megadjuk neki a szabadságot, hogy a szenvedélyét kövesse."

A legutóbbi ilyen szabadnap után Hamilton mégis a kritikák kereszttüzébe került, amire az Instagramon csak annyit írt:

Wolff különösen a közösségi média térnyerése miatt tartja aggasztónak a helyzetet, mondván

a névetelen rosszakarók általi zaklatások olykor elképesztő méreteket öltenek,

mint például a Kanadai Nagydíj után, amelyet Hamilton Sebastian Vettel büntetésének köszönhetően nyert meg. „Szerintem eljutottunk egy pontra, amikor a sportág körüli heves viták zaklatássá és személyeskedővé válnak, a sportban ennek pedig szerintem nincs helye – nyilatkozta a Reutersnek. – Ezt nehéz lenyelni, ugyanakkor erősebbé tesz minket.”