Hamilton: Kizárt, hogy veszni hagyom a Brit Nagydíjat

Forma-1, Lewis Hamilton, Osztrák Nagydíj, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on before the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A hétvégén hazai pályán gurulhat ki az aszfaltra Lewis Hamilton, a jelenlegi F1-es mezőny legsikeresebb pilótája, egyelőre azonban nem lehet biztos abban, hogy ezt jövőre is megteheti. Sajtóértesülések szerint közel a megegyezés a silverstone-i pálya szerződésének meghosszabbításáról, amelyért a Mercedes ötszörös világbajnoka is bármit megtenne.

Lewis Hamilton pályafutása során eddig tizenkét Brit Nagydíjon vett részt, ebből ötöt nyert meg, az idén pedig jó esélye van arra, hogy ezt a számot hatra növelje. Az viszont már nem biztos, hogy jövőre is megküzdhet az elsőségért hazai futamán, a silverstone-i verseny jövője ugyanis továbbra sem biztosított, a jelenlegi szerződése pedig az idei nagydíj után lejár. Hamilton jelezte: kész harcolni hazai futamáért, amelyet nem hagy kikerülni a versenynaptárból, legalábbis addig nem, amíg ő is a mezőny tagja.

Hamilton nem adja hazai futamát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Brit Nagydíjak története során eddig tizenhétszer fordult elő, hogy nem Silverstone-ban volt a futam, a 60-as, 70-es, 80-as években sokáig Brand Hatch-csel felváltva rendezték meg azt,

1987 óta azonban minden évben kivétel nélkül az egykori katonai repülőtér helyén csap össze az F1 mezőnye.

Ez jövőre azonban megváltozhat, 2017-ben a brit szervezők ugyanis aktiválták a szerződésükbe foglalt záradékot a tarthatatlan jogdíjak miatt, ennek értelmében pedig ha nem sikerül új egyezséget kötni, az idei lehet az utolsó futam Silverstone-ban. Azonban ha mindez Lewis Hamiltonton múlik, akkor nem lesz az.

„Ez a versenypálya. Ez egy olyan nagydíj, amit soha nem veszíthetünk el. A Forma-1, ha elveszíti ezt a pályát, akkor az esszenciájából veszít sokat – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak. – Úgy vagyok vele, hogy »nem, amíg én versenyzem«.

Harcolnunk kell érte!"

Hamiltonnak óriási a támogatottsága hazai nagydíján Forrás: Picture-Alliance/AFP

A tavalyi blamázs után az idei versenyre ismét újraaszfaltozott pálya nem csak tempós kanyarjai miatt Hamilton és a többi pilóta egyik kedvence, az ötszörös világbajnok a neki rendszerint kijáró fogadtatás miatt is szívesen tér haza. „Nekem ez lett az év legjobban várt eseménye, az, amelyiket a legjobban élvezem. A szurkolók azok, akik igazán olyanná teszik a hétvégét és az atmoszférát, amilyen."

Közel az egyezség?

Az F1-es gazdasági kérdésekben igen jól értesültnek számító újságíró, Christian Sylt értesülései szerint az F1 vezetői a napokban találkoztak a Brit Nagydíj szervezőivel. A találkozón jelen volt Dave Richards, a BAR csapat egykori csapatfőnöke, a brit motorsport-szövetség elnökségi tagja is.

Richards a Sportsmailnek azt nyilatkozta, hogy a hétvégi Brit Nagydíj előtt bejelenthetik a pálya új szerződését.

„Bízom benne, hogy még a futam előtt sikeresen lezárulnak a tárgyalások. Az alpvető dolgokról, a pénzügyi kérdésekről megszületett a megegyezés, már csak az utolsó részleteket kell megvitatni, magabiztos vagyok azt illetően, hogy meg is fogják."