Wolff: Hamilton kirívó, de beágyaztuk őt a csapatba

Forma-1, Toto Wolff, Mercedes, Lewis Hamilton
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 23: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP talks with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff after the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 23, 2019 in Le Castellet, France. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke szerint Lewis Hamilton nagy szerepet játszik a szervezet működésében is. Toto Wolff ráérzett arra, hogyan tudja formában tartani a pilótáját.

Az F1 történetében egyelőre csak a Ferrari tudott zsinórban hat alkalommal konstruktőri világbajnokságot nyerni, ez azonban az idén várhatóan megváltozik, mert Lewis Hamilton vezetésével a Mercedes is felzárkózóban van. Hamilton 2014 óta csak egyszer, 2016-ban kapott ki Nico Rosbergtől, de akkor is Toto Wolff együttese győzedelmeskedett az összetettben.

Wolff néhány év alatt minden idők legsikeresebb csapatfőnöke lett, az általa irányított Mercedes a legfélelmetesebb hadigépezetté vált a sportág történetében, ráadásul még az alkalomszerű személycserék sem gyengítettek, inkább erősítettek az istállón, és nem úgy tűnik, hogy akár szabálymódosításokkal meg lehetne állítani őket.

Hamilton és Wolff, valamint a csapat többi tagja is megtalálja a közös hangot Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Bár a csapat 2014-ben még egyértelműen az erőforrásnak köszönhette a fölényét, manapság már inkább a sokoldalúság jellemzi a teljesítményüket: hol a hatékony aerodinamika, hol egyéni teljesítmények, hol a jó versenystratégia, hol az ellenfelek hibára kényszerítése hozza meg nekik a sikert, ezeket pedig hatékony menedzsment fogja össze.

Wolff a BBC-nek több kulisszatitkot is elárult, többször is említette Hamilton jelentőségét a csapatépítés és összetartás terén. Kiemelte, hogy a brit pilóta nagyon önkritikus, mindig keresi a fejlődés lehetőségét, és kész bevallani azt is, ha nem vezetett jól, ezért az adatai fals képet is festhetnek.

„A fejlődés ilyen fáradhatatlan hajszolása, hogy holnap jobbak legyünk a mai énünknél és a saját magunkhoz való brutális őszinteség, a szervezeten belüli átláthatóság, a hibák és a gyengeségek leküzdése Lewis karakterében is megjelennek, valamint a csapat hozzáállásában is” – nyilatkozta Wolff.

Hamilton jobban teljesít, ha a versenyeken kívül távol tartja magát az F1-től Forrás: AFP/Lucas Barioulet

A Mercedes sikerének egyik kulcsa, hogy Wolff képes volt megszelídíteni Hamiltont, akinek a McLarennél elege lett a kötöttségekből és az életvitelével kapcsolatos elvárásokból. Az osztrák menedzser szerint el kell fogadni, hogy mindenkinek más szükségletei vannak ahhoz, hogy jó teljesítményre legyen képes, és ez alól Hamilton sem kivétel.

„Már az elején rájöttem, hogy ha szabadon űzheti az őt érdeklő dolgokat, akkor jobb teljesítményt nyerhetünk ki belőle a pályán” – utalt arra, hogy inkább nem mondta meg Hamiltonnak, hogy mikor, hova repüljön, és zenei felvételek helyett inkább aludjon. – Úgy érzem, hogy neki ki kell kapcsolnia a versenyek között. Ha elmegy egy divatbemutatóra, felvesz némi zenét vagy snowboardozik a barátaival, elfelejti a versenyzést, és erősebben, energiával telve tér vissza.”

Képes húzni magával a csapatot Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Wolff elmondta, korábbi munkaköreiben megtapasztalta, hogy sok esetben a legkreatívabb és a legjobban teljesítő emberek gyakran sajátos életet élnek, és úgy vélte, „ezt tiszteletben kell tartani.” A rögbi példájával illusztrálva rámutatott, hogy egy csapatban szükség van húzóemberekre, de zsenikre is, akik megszerzik a pontokat.

„Őket viszont néha nem könnyű integrálni egy folyamatokra épülő struktúrába. Lewis esetében viszont imádjuk őt, és nyilvánvalóan kimagasló atléta, akit képesek voltunk beágyazni a csapat szervezetébe. Ő pedig inspirál minket, és magával húzza a csapatot.”