Hamilton apja: Jelenleg senki nem képes arra, amire Lewis

Forma-1, Anthony Hamilton, Lewis Hamilton
SPA, BELGIUM - AUGUST 24: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP talks with his father Anthony Hamilton as he prepares to drive in the final practice session prior to qualifying for the Belgian Grand Prix at Circuit de Spa-Francorchamps on August 24, 2013 in Spa, Belgium. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Anthony Hamilton, Lewis Hamilton édesapja reagált Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökének nyilatkozatára, és elmondta, fiánál jelenleg nincs jobb pilóta az F1-ben, mivel senki nem képes arra, amire az ötszörös világbajnok. Jenson Button eközben óva intette korábbi csapattársát attól, hogy a Ferrarihoz menjen.

Sokakat szemöldökráncolásra késztetett Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökének Brit Nagydíj hetében adott nyilatkozata, amelyben kifejtette, hogy jelen pillanatban Max Verstappent tartja a legjobb pilótának a Forma-1-ben, olyannyira, hogy a hatszoros futamgyőztes szerinte azonos autóban az ötszörös világbajnok Lewis Hamiltont is legyőzné. Maga Hamilton nem reagált érdemben Horner szavaira, mondván nincs szüksége arra, hogy másokhoz hasonlítgassa magát, megtette viszont ezt helyette édesapja, Anthony Hamilton, aki a Sky Sportsnak elmondta a magáét Horner nyilatkozatával kapcsolatban.

Anthony Hamilton kiállt fia mellett Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Clive Mason

Hamiltonnak és apjának nem volt mindig felhőtlen a kapcsolata, azok után, hogy Anthony végigkísérte fia F1-be vezető útját, majd ott is legfőbb támasza volt, 2010-ben az akkor egyszeres világbajnok pilóta kiadta az útjtát, mint menedszer, ami miatt apa és fia két évig nem beszélt egymással. Azóta rendezték a nézeteltérést, mára újra jó barátok, amit mi sem bizonyít jobban, mint Anthony Hamilton védőbeszéde Christian Horner szavainak hallatán.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Azt gondolnám, hogy csapatfőnökként az ember elsődleges feladata, hogy a csúcsra juttassa a csapatát. Jelenleg Toto [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke] jobb munkát végez Christiannál, úgyhogy Toto a jobb versenyző a Forma-1-ben. Az embernek ilyen helyzetben azzal kellene foglalkoznia, hogy a csapata elöl legyen, a versenyzőkkel pedig ezután törődnie."

Hamilton apja példaként arra, hogy fia a legjobb, felhozta az idei Kanadai Nagydíjat,

amelyet Hamilton azzal nyert, meg, hogy hibára kényszerítette az élen autózó Sebastian Vettelt, akit ezután megbüntettek, mert veszélyesen jött vissza az aszfaltcsíkra a kicsúszásából. „Biztos vagyok benne, hogy Christian ott volt Kanadában, pokoli jó verseny volt és nem hiszem, hogy aznap volt jobb pilóta [Lewisnál]. Hibába hajszoltuk Sebastiant, ami óriási felfordulást okozott. Az egy pokoli jó teljesítmény volt."

Apja szerint senki más nem képes a jelenelgi mezőnyből arra, amire az ötszörös világbajnok Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Anthony Hamilton szerint mi sem bizonyítja jobban, hogy jelenleg fia a mezőny legjobbja, mint azok a versenyhétvégék, amelyeken az ötszörös világbajnok nem találja a formáját, vagy az összhangot az autójával,

az időmérő edzésig úgy tűnik, hogy más lesz az első rajtkockában, ekkor azonban a semmiből megjön a Mercedes pilótája és elhappolja a pole pozíciót.

„Egy dolog biztos Lewis-zal kapcsolatban: nem számít, hogy mi történik pénteken vagy szombaton, vasárnap fog találni két tizedet. Nincs sok olyan versenyző a világon, aki képes megtenni ezt – nyiltakozta Anthony Hamilton. – Amikor az autó nem működik pénteken, a legtöbb ember elkezd pánikolni. Lewisnál jön a szombat és az időmérő, az első szakaszban harmadik, a második szakaszban harmadik, majd a Q3-ban megszerzi a pole-t.

Ez a benne levő hajtóerőről, elszántságról, tapasztalatról szól. Különleges képesség az, ami Lewisban megvan. Van még pár versenyző a Forma-1-ben, akiben megvan ez, útban vannak a csúcs felé, de még nem értek el oda."

Anthony Hamilton elismeri Verstappen tehetségét, de szerinte a holland még nem tart ott, ahol fia Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Többek között Max Verstappen is utóbbi kategóriába tartozik Hamilton apja szerint. „Őszintén mondom, Max egy elképesztően jó pilóta, elképesztően jó. Egyértelműen ő a jövő embere, egy fecske azonban nem csinál nyarat. Oda fog érni, nagyszerű pilóta, Lewis azonban tapasztalt, bölcs, jó néhány éve itt van, még mindig megvan benne a tűz, úgyhogy jelenleg kockázatos lenne Lewis Hamilton ellen fogadni, nem?"

Szavazzon!

Ön szerint ki a jelenlegi mezőny legjobbja?

Ezt a véleményt osztja a Red Bull-lal 8 versenyt nyerő Mark Webber is. „Hogy Max jobb-e Lewisnál? Nem az – jelentette ki az ausztrál. – Max még mindig a pályafutása korai szakaszában tart, és lehetetlen figyelmen kívül hagyni a tapasztalati faktort. Lewisnak van még a tarsolyában, nem látom, hogy bárki is megakadályozhatná az idei világbajnoki cím megnyerésében."

A korábbi világbajnok is Hamilton mellett van

Jenson Button, 2009 Forma-1-es világbajnoka szerint Hamilton még jó ideig uralhatja a Forma-1-et, amennyiben a Mercedesnél marad.

Biztos vagyok benne, hogy minden pilóta a Ferrarinál akar versenyezni, de egyetlen bölcs versenyző sem hagyna el egy versenyképes csapatot egy olyanért, amelyik nem az. Még az a helyzet sem áll fenn, hogy nem kap elég pénzt, emiatt sem kell aggódnia."

Button szerint Hamilton lenyugodott azóta, hogy csapattársak voltak Forrás: AFP/ALEXANDER KLEIN/Alexander Klein

Button 2010-től 2012-ig volt Hamilton csapattárs a McLarennél, állítása szerint Hamilton azóta is sokat változott, mégpedig előnyére. „Lewis manapság sokkal nyugodtabbnak tűnik.

Az eredményeinek a nagyságát sem hiszem, hogy természetesnek veszik. Én ötszörös világbajnokként nézek rá. Igen, megvolt a megfelelő eszköze ahhoz, hogy ennyit nyerjen, de közben megmutatkoztak a képességei."