Vágólapra másolva!
A korábbi angol válogatott labdarúgó, Rio Ferdinand az Instagramon fakadt ki, mert a Brit Nagydíj során többen is megkérdőjelezték a futamgyőzelmével rekordot felállító Lewis Hamilton hazafiságát.

Átírta a rekordok könyvét Lewis Hamilton a Brit Nagydíjak történetében elért futamgyőzelmek terén a Silverstone-ban elért hatodik győzelmével. Az ötszörös világbajnokot ismét hősként ünnepelték a szurkolók, a sajtótájékoztatókon azonban többször, különböző formákban is felmerült, hogy Hamilton mennyire hazafi, és mennyire tudja maga mögé állítani a tágabb brit közvéleményt.

Hamilton a nagydíj előtti, csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, az angliai Stevenage-ből indulva sohasem gondolta, hogy a szülein kívül lesznek majd szurkolói, és hálás azért, hogy Silverstone-ban teltházas közönség drukkol neki. „Szerintem minél több időt töltök el [közszereplőként], annál több lehetőségem van formálni az emberek véleményét, de hálás vagyok azért is, amit most kapok.”

Hamilton minden idők legsikeresebb brit autóversenyzője Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Az ötszörös világbajnoknak szombaton felrótták, hogy Monacóban él (ekkor még Valtteri Bottas is megjegyezte, hogy szinte minden F1-es pilóta ott lakik), ekkor Hamilton is megemlítette, hogy amikor Jenson Button vagy más brit pilóták ezt tették, akkor senki sem kifogásolta ezt, az ő esetében viszont igen.

„Mindegy, hogy az ember milyen gyakran megy külföldre a világban, ha visszatér az Egyesült Királyságba, látja a gyönyörű vidéket és érzi, hogy a Forma-1 és a motorsportok története itt íródik. A családom is itt van, és végül is a szívem is teljesen brit. Persze, így is tiszteletben tartom a családi örökségünket, hiszen ők a karibi térségből származnak.” Hamilton enyhén vissza is vágott:

Felkapta a fejét a helyzetre Rio Ferdinand, a Manchester United korábbi középhátvédje, egykori 81-szeres válogatott labdarúgó. Az Instagramon hosszú posztban bírálta azokat, akik kettős mércét alkalmaznak, kezdve azzal, hogy „amikor felemeli a trófeákat, nagyon britként írják le, de a győzelem felé vezető úton, az év során megkérdőjelezik a hazafiságát.”

View this post on Instagram

Lewis Hamilton facing jibes over his Britishness !!! When he lifts the titles he is reported very British...but on the way to winning, throughout the year his patriotism is questioned. Why??? The usual questions are “but you live in Monaco....your accent isn’t totally British...your lifestyle travelling and fashion choices....” Firstly, most F1 drivers live in Monaco including the likes of our other former world champion Jenson Button. Was Jenson’s britishness ever questioned for living in Monaco?? Not a chance. I will tell you why - because he looked similar, sounded similar, dressed similar & walked similar to the people who raise these questions of Hamilton. The level of disrespect & racist undertones in questioning Hamilton’s Patriotism should not be underestimated. He prepares diligently (Five world titles tells you that), has a working formula that works for him in his down time & after proving time and time again that his preparation for racing is perfect for him, even if it means flying in from LA where he was out and about then so be it. Do I like all of the clothes Lewis Hamilton wears, the hairstyles, his music choices etc...maybe not but do I question his Britishness?? No, of course not because he is embracing young culture and experimenting like everyone does in his own way and we should be saying good luck to him I say. If all these interests outside F1 were hindering his performances then I would get the questions on his lifestyle but he is breaking records and could well win his sixth world title this year! If you can enjoy your life doing things YOUR WAY, AND WIN, then you are really really winning in life as a British sportsman - but don’t forget to talk very British, dress very British, and most importantly live in the UK otherwise there will be questions on your patriotism! We should all celebrate a champion who is One Of Our Own! @lewishamilton #F1

A post shared by Rio Ferdinand (@rioferdy5) on

Ferdinand szerint Button esetében azért nem kérdőjelezték meg a „britségét”, mert „hasonlóan nézett ki, hangzott, öltözött és sétált, mint azok, akik felteszik ezeket a kérdéseket Hamiltonnak. Nem szabad alábecsülni a tiszteletlenséget és a rasszista suttogást” – írta a labdarúgó, aki kiemelte, hogy Hamilton szorgalmasan dolgozik, és ezt az öt világbajnoki címe is alátámasztja.

– vélte a korábbi élsportoló. – Ünnepelnünk kellene a bajnokot, aki közülünk való” – szögezte le Ferdinand. Hamilton a győzelme után azt mondta, „minden sportolónak a világon az a legnagyszerűbb pillanat, ha az első helyen vagy aranyérmesként felemelheti a zászlaját a hazájában – mondta. – Végig arra vártam, hogy valaki adja nekem a lobogót, mert egy napon visszanézek majd, és látva a képet, hogy az autóban ülök a zászlóval a halálom napjáig mosolyogni fogok.”

Hatodszor nyerte meg a Brit Nagydíjat Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A rasszizmus kérdése már a hétvége előtt is felmerült, amikor a Channel 4 műsorán Matthew Syed készített interjút Hamiltonnal. Megemlítette, hogy az édesapja pakisztáni származású, ezért a kortársai sokszor összesúgtak a háta mögött, és erre Hamilton is tudott hasonló példákat említeni.

„Amikor megérkeztem az iskolába vagy a versenypályákra, nem éreztem magam másnak, de természetesen más volt a megjelenésem. Édesapám velem volt, ugyanebben a helyzetben. Leszegett fejjel dolgoztunk. Ő mindenkinél keményebben hajtott, és ez engem is arra ösztönzött, hogy ugyanezt tegyem” – emlékezett vissza Hamilton a gokartos és az iskolai évekre.

„Nem hiszem, hogy sokat léptünk előre. Ha megnézzük például Amerikát, sokat beszélnek erről, de mégis hatalmas probléma maradt. A világ többi részén szerintem ugyanilyen rossz a helyzet, csak kevesebbet beszélnek róla. Ettől viszont még jelen van, és még mindig nagy gond.