Silverstone után egy másik futam is bebiztosította jövőjét

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, 2019
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 17: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 battles with Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 at the start during the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 17, 2019 in Melbourne, Australia. (Photo by Will Taylor-Medhurst/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A jelenlegi Foma-1-es versenynaptár egyik legkedveltebb helyszíne még öt évig biztosan rendezhet futamot, miután 2025 végéig meghosszabbította szerződését az F1 vezetőivel.

Azok után, hogy az idei Brit Nagydíj hétvégéje előtt pont került a silverstone-i verseny rövidtávú jövőjére, most újabb versenyhelyszín szilárdította meg a helyét a naptárban, miután az Ausztrál Nagydíj szervezői és az F1 vezetői Londonban aláírták a futam szerződésének 2025 végéig szóló meghosszabbítását. Ezzel biztossá vált, hogy a nagydíjnak először 1996-ban otthont adó melbourne-i Albert Park zsinórban legalább harmincszor látja vendégül a Forma-1 mezőnyét, miután az idei volt a 24. futam Victoria állam fővárosában.

Az idei Ausztrál Nagydíj rajtja Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

Ausztrál Nagydíjakat persze már régebb óta rendeznek, az országba először 1985-ben látogatott el a száguldó cirkusz, az első tíz évben azonban még nem Melbourne, hanem Adelaide fogadta a mezőnyt, szintén utcai pályával. Ekkor rendszerint a szezon utolsó futamát tartották a legkisebb kontinensen,

1996-tól, a verseny Melbourne-be költözésétől kezdve azonban 2006 és 2010 kivételével mindig az idénynyitó verseny megtisztelő címét viselhette a futam. Abban a két évben ezt Bahrein mondhatta el magáról.

Az F1 adatai alapján az elmúlt két évtizedben az Ausztrál Nagydíj rendre a versenynaptár egyik legkedveltebb helyszíne volt,

csak az elmúlt három évben több mint 900 ezer néző látogatott el az Albert Parkba a versenyhétvége alatt, garantálva a fesztiválhangulatot.

„A döntés, hogy további két évvel hosszabbítjuk meg a jelenlegi együttműködést abban a tényben gyökeredzik, hogy ez az esemény hangos sikereket hozott eddig Victoria államnak és Ausztráliának világszerte, valamint nagyon sikeresnek bizonyult a szurkolók és az F1-ben dolgozók körében – nyilatkozta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója. – A partnereinkkel együtt dolgozva azt tervezzük, hogy még izgalmasabbá és látványosabbá tesszük az Ausztrál Nagydíjat, mint sporteseményt és mint a szórakoztatás egy formáját."

Még legalább 5 évig biztosan láthatjuk kigyulladni a rajtlámpákat Melbourne-ben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Jövőre szintén az Ausztrál Nagydíj lesz a szezon első versenye, március 12-e és 15-e között fog körözni Melbourne-ben a mezőny,

hogy a 25. ottani futammal elindítsa az F1 történetének 70. szezonját.

„Fantasztikus bizalomról tesz tanúbizonyságot a Forma-1 részéről az Ausztrál Nagydíj szerződésének meghosszabbítása. Az Ausztrál Nagydíj masszívan hozzájárult ahhoz, hogy Melbourne a sport egyik fővárosa legyen világszerte, az esemény kulcspillére a város és az ország nemzetközi versenynaptárának" – nyilatkozta Martin Pakula, Victoria állam turisztikai és sportminisztere.