Társoldalunk:

A Hungaroringen tovább erőltetik a Hamilton-Verstappen összevetést

2019.08.02. 21:00

Az ötszörös világbajnok hallott róla, hogy többek szerint Verstappen jobb nála, és jelenleg csak a Mercedes fölényének köszönheti a legyőzését, de az sem zavarná, ha csapattársak lennének. Úgy gondolja, akkor sem szenvedne vereséget tőle.

Leggyakrabban Lewis Hamiltont és Max Verstappent szokták megnevezni a Forma-1 jelenlegi legjobb pilótájaként, mert az elmúlt bő egy évben rendszerint ők teljesítettek következetesen magas szinten, kevés hibával, illetve sajtoltak ki annál is jobb eredményt az autóból, mint amit józan ésszel várni lehetett volna. 

Amióta a Mercedes nem igázza le totálisan a konkurenciát, Hamilton többször elhalászta a győzelmet a bizonyos alkalmakkor esélyesebb Ferraritól (pl. 2018 Német, 2018 Olasz, 2019 Kanadai Nagydíj), és hasonló meglepetésekre Verstappen szintén képes volt, bár nála főleg azok számítottak bravúrnak, amikor az erősorrendben általában harmadik Red Bull-lal pontokat rabolt a gyorsabb autókat vezető riválisoktól.

Hamilton és Verstappen Monacóban is nagy csatát vívottForrás: AFP/Boris Horvat

Ezt idén elég gyakran megteszi, amire kiváló bizonyíték, hogy a Magyar Nagydíj előtt megelőzi a Ferrari párosát a tabellán, és ha Valtteri Bottas összehoz még néhány gyenge hétvégét, rá is veszélyes lehet.

A Red Bullt irányító Christian Horner aligha meglepő módon saját "kölykét" tekinti a legjobbnak, és amióta megosztotta véleményét a nyilvánossággal (ezt a holland idei első, váratlan győzelmének apropóján tette), a sajtóban és a szurkolói felületeken záporoznak az érvek pro és kontra, hogy reális-e az értékelése. Az autósport sajátosságaiból fakadóan, a technikai hátterek különbségei miatt nehéz objektíven összevetni egyéni teljesítményeket, ez sokkal kevésbé megoldható, mint mondjuk Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, Rafael Nadal és Roger Federer esetében. Erre Verstappen is rámutatott, amikor a GPhírek csütörtökön arról kérdezte, őt, hogy összeméri-e a pályafutásának alakulását a saját korcsoportja tagjaival.

Ez nagyban múlik a csapaton is, ha az embernek jó autója van, jobb munkát tud végezni, mint egy másik srác, akinek csak közepes. Az F1-ben mindig nehéz összehasonlítani ezeket a dolgokat."

Verstappen esetében már az beszédes, hogy fiatal kora ellenére minden idők egyik legsikeresebb pilótájához hasonlítják. A téma a Magyar Nagydíj idejére sem csendesedett, bár a GPhírek részvételével zajló sajtóbeszélgetésen a holland pilóta egyértelműen jelezte: nem kíván foglalkozni vele. Amikor arról kérdezték, erősebbenek tartja-e magát Hamiltonnál, azt felelte, "nem állítok ilyesmit, és nem is érdekel a téma. Nekem az a fontos, hogy én jól szerepeljek a pályán."

Nehéz olyan versenyzőt találni, akinek teljesítménye Hamiltonéval és Verstappenével egy szinten volt az utóbbi egy évbenForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Valamennyire azért figyel vetélytársára, a Motorsport Magazine nyomtatott kiadásának adott interjúban ugyanis olyan állításokat tett, hogy Hamilton a képességei alapján nem emelkedik ki a mezőny nagy részéhez képest, és csapattársai sohasem helyeztek nagy nyomást rá – ez annak fényében enyhén szólva furcsa kijelentés, hogy három világbajnok, Fernando Alonso, Jenson Button és Nico Rosberg is volt a kollégája.

A fiatal hollandnak csak kettővel van több futamgyőzelme, mint a nyolc szezonnal rutinosabb Hamiltonnak világbajnoki címe, és a korkülönbségből eredőenerősen kérdéses, hogy valaha összecsaphatnak egyazon csapat színeiben, azonos háttérrel. 

Mindkettejük szerződése 2020 végéig él jelenlegi csapatánál (bár úgy tudni, Verstappen esetében vannak kilépési záradékok, amelyek pont a Magyar Nagydíjon veszthetik érvényüket), de Hamilton valószínűleg inkább fordít hátat a Forma-1-nek, minthogy a Mercedest elhagyva máshova írjon alá – és amennyiben váltana, alighanem csak a Ferrari hívására tenné.

Ketten a mezőny élén a tavalyi Mexikói NagydíjonForrás: AFP/2018 Getty Images/Clive Mason

És fordítva, Verstappen Mercedeshez igazolásának mi a realitása? Az Ezüstnyilaknál az egyik hely már jövőre is nyitott, de ha Bottas megint elfoglalja azt, 2020-ban bizonyára tovább forog az eddigi lemez, és szüntelenül számon kérik a Mercedesen, hogy mi a terv a folytatásra.

Hamilton remekül kijön a finnel, ám azt mondta, Verstappennel "sem lenne baja" a garázs másik oldalán. "Szeretek Valtterivel dolgozni, és azt nem tudom, egy másik felállás hogyan hatna a csapatra – nyilatkozta. – Nem állítom, hogy nem működne, úgy érzem, pozitívumai és negatívumai is lennének."

Nincs határozott álláspontom a témáról.

"Szoktam olvasni olyan véleményeket, hogy kizárólag azért győzöm le [Verstappent], mert különböző autókat vezetünk. Lehetőségem lenne megmutatni [csapattársakként], hogy ez nincs így."

Hamilton és VerstappenForrás: AFP/Andrej Isakovic

A brit versenyző 2021-ben már 36 éves lesz. Bevallása szerint nem hajszolja a rekordokat, és ha izgalmasabb elfoglaltságokat talál, könnyen elképzelhető, hogy elhagyja a Forma-1-et. Sok múlhat azon, a két év múlva életbe lépő szabályokkal milyen irányba mozdul a sportág. 

Ez dönthet Verstappen jövőjéről is. Az utóbbi hónapokban mutatott formajavulással jelenleg bízhat a Red Bull abban, hogy a pilóta hűséges marad, de ha a következő nagy reformmal sem vetik meg a lábukat a mezőny legelején, minden könnyen megváltozhat. A piacon még elég sokáig fog diktálni a korszakos tehetség.

Kérdés, Hamiltont motiválja-e majd, hogy pályafutása alkonyán egyforma autóval megmérkőzzön Verstappennel, és így nyerjen meg egy pontversenyt. Nem szeretnénk tiszteletlenek lenni Bottasszal, de egy ilyen siker felülmúlná a 2017-2018(-2019?) időszakét, és egy igen nyomós érvet tehetne arra, hogy minden idők legjobbjaként akasztja szögre a sisakot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK