Társoldalunk:

Megmenekült az egyik legnépszerűbb Forma-1-es futam

2019.08.09. 07:56

Biztosítva van a Mexikói Nagydíj jövője, azok után, hogy a versenytől megvonták az állami támogatást és sokáig úgy tűnt, az idei lesz az utolsó futam az országban, sikerült befektetőket találni a folytatáshoz.

Véget ért a bizonytalanság a Mexikói Nagydíj jövője körül, az egyik legnépszerűbb futam 2022-ig biztosan a versenynaptár része marad. A szerződéshosszabbítást hosszas tárgyalássorozat előzte meg, amelynek végén hároméves megállapodást kötöttek a felek, a verseny megmentésében pedig kulcsszerepe van, hogy az mostantól nem állami támogatásból, hanem befektetők finanszírosázásból valósul meg.

Ennyire népszerű a Mexikói NagydíjForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Dan Istitene

A Mexikói Nagydíjat 23 éves szünet után, 2015-ben rendezték meg újra, Sergio Péreznek és az F1-kedvelő közönségnek köszönhetően pedig azonnal az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszín lett,

az állami támogatás megvonása miatt azonban sokáig úgy tűnt, hogy az idei szezon után kikerül a versenynaptárból.

Ez végül nem következett be, a szervezőknek és a város polgármesterének sikerült megoldást találni, utóbbi már a hivatalos bejelentés előtt közzétette, hogy létrejött a megállapodás, a futam megmenekült attól, hogy 2020-tól kiessen a száguldó cirkusz körforgásából. „Szeretnék megosztani néhány jó hírt, a Forma-1 Mexikóban marad. Azt is el szeretném mondani, hogy ez üzletemberek egy csoportjának köszönhető, mivel a város a továbbiakban nem köszpénzből finanszírozza a versenyt, amely elősegíti a turizmust, bevételt termel, valamint az országnak is jó" – nyilatkozta Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere egy videóban.

Sergio Péreznek is fontos szerepe van abban, hogy a mexikóiak megőrülnek a Forma-1-értForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Mark Thompson

Ezután a hivatalos bejelentés is megérkezett, amelyben az áll, hogy a futam legalább 2022-ig a versenynaptár része marad, 2020-tól pedig Mexikói Nagydíj helyett Mexikóvárosi Nagydíjként szerepel majd a sorozatban, hogy így „hangsúlyozzák ki a városvezetés által nyújtott támogatást." A polgármester hangsúlyozta, hogy a három éves hosszabbítást új üzleti modell bevezetésével érték el, amelyben nincs helye a köszpénznek. „Korábban a szövetségi kormány hozzájárult az esemény költségeihez, a város önkormányzata mostantól azonban csak közvetítő fél lesz, biztosítva, hogy a befektetők pénze eljusson a megfelelő helyre. A jegyárak változatlanok maradnak."

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy 2015-ös újjáélesztése óta a Mexikói Nagydíj elképesztően népszerű volt a szurkolók körében, nemcsak Mexikóban, hanem világszerte. „Ennek bizonyítéka, hogy a verseny promótere zsinórban négyszer nyerte el a legjobban szervezett versenynek járó FIA-díjat, a négy év alatt pedig több mint 1.3 millió néző látogatott el a versenyhétvégére." A négy, korábban kérdéses jövőjű verseny közül Silverstone után Mexikó a második, amelynek tisztázódott a helyzete, már csak a spanyol, az olasz és a német futamnak nincs helye, ezek közül utóbbi az, amelynek valószínűleg nem is lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK