Társoldalunk:

Szigorított az FIA, veszélyes kiengedésért többé nem jár pénzbüntetés

2019.08.12. 08:59

Megegyeztek a csapatok az FIA-val abban, hogy többé nem lehet csupán pénzbüntetést adni azért, ha verseny közben valakit veszélyesen engednek ki a kerékcseréje után, mert annak nincs elég visszatartó ereje.

Nem kis értetlenséget szült a szurkolók és a rivális csapatok körében, amikor a Ferrari a Német Nagydíjon csak pénzbüntetést kapott, amiért Charles Leclerc-t veszélyesen engedte ki első kerékcseréje után, ezzel fékezésre kényszerítve a bokszutcában érkező Romain Grosjeant, aki még össze is koccant a monacóival. Akkor Michael Masi versenyigazgató nagyrészt a körülményekkel indokolta, hogy Leclerc nem kapott időbüntetést. A jövőben hasonló esetben azonban fog.

Mostantól ha a csapat elnézi a kiengedést, automatikusan jönni fog az időbüntetésForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Ezután ugyanis a sportfelügyelők nem fognak kesztyűs kézzel bánni senkivel, a Magyar Nagydíj alatt az FIA megegyezett a csapatfőnökökkel, hogy a jövőben – legyenek bármilyenek is a körülmények –

veszélyes kiengedés esetén automatikusan időbüntetést kap az a pilóta, akit egy bokszutcában érkező autó elé/mellé küldenek vissza.

„Megegyeztünk, hogy tulajdonképpen elfelejtjük, ami a szezon első részében történt, és ha egy futam alatt úgy ítéljük meg, hogy veszélyes kiengedés történt, akkor azért időbüntetés fog járni attól függetlenül, hogy az adott pilóta előnyt szerzett-e vele vagy sem” – nyilatkozta Michael Masi, az F1 versenyigazgatója. – Nem lesz többé megkülönböztetés, a csapatok pedig örülnek ennek."

A döntést üdvözölte többek között Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke is. „Szerintem is ez rendes büntetést érdemel, mert nagy a kockázata a veszélyes kiengedésnek, azt pedig nem akarjuk, hogy a csapatok pénzügyi alapon hozzanak meg egy biztonsági kockázattal járó döntést." Szafnauer véleményét osztja a Monacóban hasonlóért megbüntetett, valójában azonban nem a kiengedés, hanem utána, a Valtteri Bottasszal a bokszutcában történt koccanás miatt szankcionált Max Verstappen is, aki szerint a pénzbüntetést meg sem érzik a csapatok, ezért visszatartó ereje sincs.

Verstappent a Red Bull Monacóban Bottas elé küldte vissza, a büntetést azonban azért kapta, mert ezután nekiment a finnekForrás: JERRY ANDRE/Jerry Andre

„Természetesen egyáltalán nincs rendben, ha csak pénzbüntetés jár érte, mindenki ezt fogja csinálni. Szerintem ez nem fair, ahogyan az sem, hogy a felügyelők azt mondják, csak azért büntettek meg Monacóban, mert összeértünk – vélekedett a holland. – Amikor úgy engednek ki valakit, hogy tudják, érkezik a másik, és csak pénzbüntetés jár érte, az nem helyes. Az ilyen pénzbüntetések aprópénz egy csapatnak, nem igazán rázza meg őket. Teljességgel helytelen pénzbüntetést adni, különösen, ha a biztonságot vesszük figyelembe."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK