McLaren: Alonsót egyelőre nem érdekli az IndyCar

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren. Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 31: Fernando Alonso of Spain and McLaren F1 looks on during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 31, 2019 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Zak Brown, a McLaren ügyvezetője elárulta, hogy az Olasz Nagydíj alatt ül le beszélni Fernando Alonsóval arról, hogy a spanyol teljes szezont fusson az IndyCar-ban, vagy legalább az Indy 500-on a wokingiak színeiben vegyen részt.

Mivel hétről hétre biztosabbnak látszik, hogy Fernando Alonso jövőre nem tér vissza a Forma-1-be, egyre sűrűsödnek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a 38 éves spanyol mihez kezd jövőre. Korábban kipróbálta a Toyota tereprali-autóját, az azonban nem tűnik valószínűnek, hogy elindulna a januári Dakaron, ő maga is elismerte, hogy ez a szakág teljesen más stílust igényel, mint az övé. A sportautó-világbajnokságot a vb-cím megnyerésével otthagyta, az Indianapolis 500 elhódításáról azonban továbbra sem tett le. A kérdés, hogy mindez teljes szezonnal is párosul-e az IndyCarban jövőre.

Zak Brown szeretné, ha Alonso teljes szezont menne velük az IndyCarban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Alonso az idén másodszor futott neki a legendás oválpályás viadal megnyerésének, a 2017-es futammal ellentétben azonban most kvalifikálni sem tudta magát, köszönhetően a McLaren kabaréba illő felkészültségének. A kudarc után arról szóltak a hírek, hogy a spanyol legközelebb egy tapasztalt IndyCar-csapattal tesz próbát, közben azonban a wokingiak bejelentették, hogy a Sam Schmidt Peterson Motorsports-szal szövetkezve saját istállót indítanak az elsőszámú amerikai formaautós sorozatban. Zak Brown, a McLaren ügyvezetője ugyanakkor lehűtötte a kedélyeket Alonso szerepvállalásával kapcsolatban.

– nyilatkozta az El Confidencialnak.

Brown szavaiból kivehető, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy meggyőzze a kétszeres világbajnokot egy teljes szezonról. „Nagyon jól fogadnák, élvezné, és ismerve, ahogy vezet, szerintem nagyon sikeres lenne."

A Racer értesülései szerint ha a spanyol nem áll kötélnek egy teljes idényre, amennyiben szeretné, a McLaren kész egy harmadik autót is indítani miatta a 2020-as Indy 500-on.

„Fernando számára mindig nyitva áll az ajtó, ő a családunk tagja, szerződésben áll a McLarennel, mint pilóta, és hosszú ideje először nem zsúfolt a naptára – nyilatkozta a Racernek. – Természetesen pontosan tudja, hogy mi zajlik a csapatnál, később ülünk le vele beszélni a mi és az ő terveiről és arról, hogy a kettő egy ponton összegyeztethető-e."

Ha teljes szezont nem is, egy újabb Indy500-at lehet, hogy bevállal Alonso a McLarennel Forrás: © 2018, Walt Kuhn/© 2018, Walt Kuhn

A Sam Schmidt Peterson Motorsports jelenlegi pilótái a kilencedik IndyCar-szezonját taposó James Hinchcliffe, valamint a sorozatban az idén debütáló ex-F1-es Marcus Ericsson, kettejük közül előbbinek van szerződése 2020-ra is. Brown előrevetítette, hogy Sam Schmidt-tel közösen fognak határozni arról, hogy kik vezessenek a csapatnak jövőre,

személy szerint pedig nem tartaná ördögtől valónak, ha az F1-es istállóhoz hasonlóan egy rutinos és egy rutintalan pilótájuk lenne.

„Hosszú távon kell gondolkoznunk, túl a 2020-as szezonon – mondta az ügyvezető. – Valószínűleg a versenyzők a legfontosabb láncszemek, velük kapcsolatban még nem hoztunk döntést, a tapasztalat mindenesetre fontos lesz. A Forma-1-ben van egy tapasztalt versenyzőnk Carlos Sainz személyében, és egy újoncunk Lando Norris személyében. Ezzel a párossal jók a tapasztalataink. Nem mondom, hogy ugyanezt fogjuk tenni az IndyCarban is, de egy ilyen kombináció hasznos lehet."