Mick Schumacher: Az első győzelem rengeteg önbizalmat adhat

Forma-2, Magyar Nagydíj, Mick Schumacher
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Race winner Mick Schumacher of Germany and Prema Racing celebrates during the sprint race of the Formula 2 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mick Schumacher a Hungaroringen aratta élete első F2-es győzelmét, majd a GPhírek kérdésére elmondta, ez szerinte már az idei szezon hátralevő részére is lökést adhat neki. A hétszeres Forma-1-es világbajnok fia beszélt arról is, hogy mikor mutatkozhat be a királykategóriában.

Természetesen csak a közeli jövő fogja eldönteni, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy év távlatából úgy fogunk visszatekinteni az idei Magyar Nagydíj Forma-2-es sprintversenyére, mint egy fontos mérföldkőre Mick Schumacher pályafutásában. A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher fia a Hungaroringen állhatott fel ugyanis először a dobogó tetejére a száguldó cirkusz előszobájának számító sorozatban, a múltbéli tapasztalatok alapján pedig egy ilyen siker után nem szokott leállni.

F1-es körökben is tartja magát a mondás, miszerint mindig az első győzelem a legnehezebb, a többi már jön magától. Persze akadnak, akik ezt meg tudnák cáfolni, lévén egyetlen futamot nyertek csak pályafutásuk alatt a királykategóriában, de olyanok is, akikre tökéletesen illik ez a mondás. Mick Schumacher tavaly a Forma-3-as Európa-bajnokságban megmutatta, mekkora lökést adhat az első siker. A Hungaroringen arról érdeklődtünk nála, hogy az F2-ben is hasonló gátat törhet-e át az a bizonyos győzelem.

Nagy lökést adhat neki az első F2-es győzelem Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Micknek korántsem alakult úgy az idei szezonja, ahogyan azt várta, csupán a 11. helyet foglalja el az összetettben, és nemcsak nyerni, de még dobogóra állnia sem sikerült a hungaroringi sprintverseny előtti 15 futamon. Nem ismeretlen azonban számára ez a helyzet, hiszen sokáig tavaly, az F3-as Eb-n sem tűnt úgy, hogy beleszólhatna a bajnoki cím sorsába,

a szezon hatodik versenyhétvégéjén, Spában azonban behúzta élete első F3-as győzelmét, amelyet még hét elsőség és a bajnoki cím követett.

Lévén a Forma-2-es szezonból már csak négy hétvége és nyolc futam van hátra, ez a forgatókönyv – noha matematikailag lehetséges – aligha fog megvalósulni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne adhatna látványos lökést a 20 éves pilótának a mogyoródi siker.

– válaszolta a GPhírek kérdésére a Hungaroringen. – Különösen most, hogy a szezon utolsó szakaszába érünk, jó, hogy végre megcsináltuk, ráadásul oly módon, ami nem könnyű, mert nagy volt rajtunk a nyomás, nemcsak Nobu [Matszusita] részéről, hanem az egész szezon miatt is, mert volt pár erős teljesítményünk, viszont nem szereztünk elég pontot velük, gondolok itt a Red Bull Ringre vagy Silverstone-ra, ahol nagyszerű volt a tempónk, de nem tudtuk azt kamatoztatni. Összességében egyszerűen csak boldog vagyok, hogy sikerült megszerezni az első győzelmet, valamint az azért járó pontokat."

Hogy átszakadt-e a gát a hungaroringi győzelemmel, az csak a szezon hátralevő részében fog kiderülni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Forma-1-ben 1989 és 2001 között 201 versenyen rajthoz álló Jean Alesi – akinek fia, Giuliano szintén az F2-ben versenyez – nem kételkedik benne, hogy Mick előbb-utóbb bemutatkozhat a száguldó cirkuszban.

– nyilatkozta az egykor a Ferrarinál is versenyző francia. Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke szintén méltatta Micket első győzelme után, erős karakternek nevezte őt, aki már a Ferrari akadémiáján eltöltött rövid idő alatt is bebizonyította, hogy igazi csapatjátékos. Sokak szerint jót tenne a fiatal pilótának, ha még egy szezont eltölthetne a Forma-2-ben úgy, hogy harcba száll a bajnoki címért, és leghamarabb 2021-ben lép fel a Forma-1-be.

Forma-1-es autót már két ízben is tesztelt, a bahreini szezonközi teszten előbb a Ferrari, majd az Alfa Romeo gépét vezette Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Azt ő is elismeri, hogy a neve sok ajtót megnyithat előtte, ahogyan megnyitott eddig is, ugyanakkor tudja, hogy neki is tennie kell a lehetőségért. „Jó, hogy megvan az első F2-es győzelmem, de továbbra is sokat kell dolgoznom magamon.

Én a legjobbamat fogom nyújtani, próbálok annyit tanulni, amennyit csak lehet, hogy amikor belépek az F1 kapuján, készen álljak és kényelmesen érezzem magam, bármelyik csapatnak is leszek a tagja."