Vágólapra másolva!
Christian Horner méltatta a Red Bullnál a Belga Nagydíjon bemutatkozó Alex Albont, ráadásul az is kiderült, hogy a rajtbüntetés ellenére a thai pilóta nem a legújabb Honda-motort használta.

Némi szerencsével és jó adag bátorsággal a rajtbüntetése ellenére is az elvárható legjobb eredményt érte el a Belga Nagydíjon a Red Bull új pilótája, Alexander Albon. A thai versenyző az 5. helyen ért célba a két Ferrari és a két Mercedes között, profitálva csapattársa, Max Verstappen kieséséből is. Albon ráadásul nem a Honda legújabb fejlesztésű erőforrását használta a futamon.

A Red Bull elárulta, hogy a 4-es specifikációjú motort pénteken beépítették ugyan Albon autójába, de a futamon már a Francia Nagydíjig használt 2-es motorváltozat üzemelt az autóban, míg Danyiil Kvjat a Toro Rossóban megtartotta az új erőforrást. Ez azt jelenti, hogy Albon az Olasz Nagydíjon büntetés nélkül szinte új erőforrást használhat, míg Verstappen is várhatóan Monzában vált az új változatra.

Jól sikerült Albon bemutatkozása Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Honda nem hozza nyilvánosságra, hogy milyen logika szerint cserélgetik a motorokat, de a rotációnak feltehetőleg köze van ahhoz, hogy melyik pilótánál melyik példány mennyit ment egy adott teljesítményszinten. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke megerősítette, hogy Verstappen 2-es erőforrását vissza kellett fogni, mert korábban, például a Hungaroringen hajszolták azt a győzelem érdekében.

Verstappen pénteken még egy 3-as változatot használt, de elővigyázatosságból kicserélték azt, mert a Honda szerint elemezni kell a holland pilóta problémáinak okait.

A 2-es motorváltozat használata fényében Albon teljesítménye a futamon figyelemre méltó, de Horner nem csak a tempója, a hozzáállása és a visszajelzései miatt is méltatta a thai pilótát. „A verseny elején nem volt olyan versenyképes a keményebb [közepes] gumikon, mint amennyire a lágyakon, de nem követett el zűrös hibákat, és nem vállalt zűrös kockázatokat sem.”

Horner „hihetetlenül meggyőzőnek” nevezte Albon előzéseit Daniel Ricciardo és Sergio Pérez ellen, „nagyon jó kezdésnek” tartja, hogy pilótája felkapaszkodott a 18. helyről az 5. pozícióig. „Ez biztató kezdet, remélhetőleg tiszta hétvégéje és sima időmérője lesz Monzában, de kétségtelen, hogy kedvező benyomást tett a mérnöki gárdára a garázsban. Ez mindenképp jó kezdés.”

A csapatfőnök szerint Pierre Gasly is jól kezelte, hogy lefokozták őt a Toro Rossóhoz.

„Beszéltem Pierre-rel is a hétvégén, úgy tűnik, hogy pont a legjobb lelkiállapotban ült be a Toro Rossóba. Felismerte, hogy még mindig vannak lehetőségei, és ezekhez a megfelelő hozzáállással közelít” – nyilatkozta.