Hosszabbított a címvédővel a Williams

Forma-1, Olasz Nagydíj, Robert Kubica, Williams
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 07: Robert Kubica of Poland driving the (88) Rokit Williams Racing FW42 Mercedes on track during qualifying for the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 07, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A 2020-as szezon után is folytatódik a Mercedes és a Williams kapcsolata a Forma-1-ben, a felek ugyanis meghosszabbították hat éve tartó együttműködésüket.

Meghosszabbította egymással motorpartneri szerződését a Mercedes és a Williams, így a grove-i istálló a jövőben is a csillagos márka erőforrásait fogja használni a Forma-1-ben. A mezőny jelenelgi leggyengébb csapata a hibrid éra kezdetét jelentő 2014-es szezonra váltott Renault-ról Mercedesre, abban az évben 8 dobogós helyezést szerzett és a konstruktőri tabella harmadik helyén zárt, utóbbit 2015-ben is megismételte, ezután azonban fokozatosan elkezdett visszaesni a mezőnyben, az utóbbi két évben pedig az a csúfság esett meg az egykor szebb napokat látott istállóval, hogy az utolsó lett a táblázaton. A szerződéshosszabbítástól azt remélik, hogy a Mercedesszel közösen térhetnek vissza a sikerek útjára.

A Williams autóinak hátuljában legalább 2025 végéig Mercedes motor dolgozik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A Williams a Racing Point mellett a Mercedes másik ügyfele a jelenlegi mezőnyben, noha a grove-iak nem függnek annyira a motorpartnerüktől, a Racing Pointtal ellentétben ugyanis házon belül gyártják a váltójukat.

Ez a jövőben, az új szerződéssel is így marad, amely 2021-ben lép hatályba és 2025 végéig szól, a jelenlegi kontraktus ugyanis 2020 végéig érvényes.

Ez az elköteleződés azt is mutatja, hogy mindkét fél hisz az irányban, amelybe a 2021 utáni Forma-1 tart. „Nagyszerű volt a kapcsolatunk a Mercedes-Benzzel az elmúlt hat évben az eredetileg hétéves megállapodásunk során, most pedig örömmel jelentjük be, hogy további öt évig folytatjuk a közös munkát 2021 után" – olvashatók a bejelentésről szóló a közleményben Claire Williams helyettes csapatfőnök szavai.

Ezt a jó kapcsolatot mi sem támasztja alá jobban, mint a tény, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke korábban részvényese és igazgatója is volt a Williamsnek,

többek között Valtteri Bottas 2017-es csapatváltásához is ez a jó viszony kellett.

Toto Wolff személye is szerepet játszik a Williamsszel való jó kapcsolatban Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„A Williams a Forma-1 egyik ikonikus márkája, a Mercedesnél büszkén tekintjük őket a motorsport-családunk tagjának.

– mondta Wolff. – Biztos vagyok benne, hogy a független csapatok kilátásai fényesek a 2021-től életbe lépő pénzügyi szabályozások alatt, mi pedig örülünk, hogy folytathatjuk az együttműködést a Williamsszel a sportág új korszakában is."

Andy Cowell, a Mercedes motorfőnöke kiemelet, hogy az eddigi közös munka is gyümölcsöző volt a Williamsszel, 2021 után erre építhetnek. „A Williams példaértékű partner volt, mióta csak a 2014-es szezon előtt megkezdtük a közös munkát. Azokban az években számos fénypontot is megéltünk, erős emberi és technikai kapcsolatokat építettünk ki a Grove-ban található csapattal, már várom, hogy ezekre építhessünk a következő években."