Társoldalunk:

Bottas fittyet hány a statisztikákra és nem adja fel a küzdelmet

2019.09.15. 11:22

Noha Valtteri Bottasnak már több mint két futamgyőzelemnyi hátránya van az idei egyéni pontversenyben, kijelentette, az utolsó pillanatig küzdeni fog a világbajnoki címért.

 

Jelentős, 63 pontos lemaradása ellenére sem mondott le az idei F1-es világbajnokság megnyeréséről Valtteri Bottas. A finn pilóta ugyan az első négy futamból kettőt is megnyert, de azóta nem állt a dobogó tetején, így jócskán lemaradt a tabellán csapattársa, Lewis Hamilton mögött. 

Bottas így is őrzi az egyéni pontverseny 2. helyét, de a mezőny többi tagjához hasonlóan az ő esetében is szinte lehetetlennek tűnik, hogy utolérje az ötszörös világbajnokot. Bottas azonban kijelentette, addig reménykedik, ameddig van matematikai esélye.

Nem Bottas a világbajnokság esélyeseForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Noha a nyári szünet óta a Mercedesek nem tudtak nyerni, Hamilton még így is tudta növelni előnyét, mivel Monzában sikerült megfutnia a verseny leggyorsabb körét. A különbség így már 63 pontra duzzadt, ekkora hátrányból pedig még soha nem jöttek vissza a Forma-1 történetében.

Bottasban nem lankad a küzdőszellem, de ő is tisztában van azzal, hogy Hamilton jelenlegi teljesítménye mellett nem valószínű, hogy az idén le lehet őt győzni.

„Soha nem szabad feladni, amíg statisztikailag van remény – szögezte le. – Persze, a realitás talaján maradva, Lewis formáját és stabilitását elnézve ez szinte elképzelhetetlen. A Forma-1-ben azonban bármi előfordulhat, néha elképesztő dolgok is történnek.”

Hamilton 14 futam alatt mindössze négyszer kapott ki Bottastól, akkor sem volt lényeges különbségForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Bottas az Olasz Nagydíjon először végzett csapattársa előtt a júliusban megrendezett Osztrák Nagydíj óta. A szezon első 14 versenye során emellett csak a két futamgyőzelme alkalmával tudta maga mögött tartani Hamiltont. A finn versenyző azonban nem foglalkozik a statisztikákkal, csupán a saját és a csapat teljesítményére koncentrál.

„Csak arra fókuszálok, hogy a legjobbat hozzam ki magamból – mondta. – Csapatként pedig arra törekszünk, hogy folyamatosan fejlődjünk. Aztán év végén meglátjuk, mi lesz, de feladni semmiképp sem fogom.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK