Kubica a szezon végén távozik a Williamstől

Forma-1, Robert Kubica, Williams Racing, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 19: Robert Kubica of Poland and Williams walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 19, 2019 in Singapore. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az idei szezon vége után nem folytatódik Robert Kubica versenyzői pályafutása az F1-ben, mivel a lengyel pilóta és menedzsmentje úgy döntött, véget ér az együttműködésük a Williamsszel.

Nem várta meg Robert Kubica, hogy felmondjon neki a Williams, csütörtökön bejelentette, hogy a szezon végén elhagyja a brit istállót. A lengyel pilóta a 2011-ben történt életveszélyes ralibalesete után csodába illően felépült, 2017-ben újra F1-es autókat kezdett tesztelni, az idén pedig a PKN Orlen olajtársaság támogatásával teljesíti is a szezont, de jövőre új állás után kell néznie.

Kubicát hazájában nemzeti hősként ünneplik, a közeli versenyekre (így a Hungaroringre is) több ezer honfitársa kísérte el, azonban a pályán nem lett sikertörténet a visszatérés. Bár nagy szerencsével szerzett egy pontot a Williamsnek, Kubica az időmérőkön eddig minden alkalommal kikapott az F2 tavalyi bajnokától, George Russelltől.

Kubica az év végén távozik a Williamstől Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A 34 esztendős sportoló teljesítményét látva már korábban felmerült, hogy a Williams alternatíva után néz, a kanadai Nicholas Latifi az elsőszámú jelölt, hogy a tesztpilótai megbízások után versenyzői ülést is kapjon Russell oldalán. Ezt elősegítheti, hogy Latifi édesapja szintén vagyonos, a McLaren csoport tulajdonosi körének is tagja.

Kubica menedzsmentje a közelmúltban felkereste az Audi DTM-es csapatfőnökét, Dieter Gasst is,

valamint lengyel sajtóértesülések szerint a Racing Point kereskedelmi igazgatója látogatóban járt az Orlennél, és tárgyalások zajlottak a Haasszal is, ahol csütörtökön bejelentették, hogy Romain Grosjean megtarthatja az ülését Kevin Magnussen mellett, így Kubica valószínűleg csak teszt- és tartalékpilótaként maradhat az F1 közelében.

A Williams nem tudott versenyképes autót adni neki Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Noha a lengyel versenyző visszatérése részben az idén teljesen versenyképtelen Williams, részben a saját szereplése miatt nem lett sikersztori, az ellenfelei tiszteletét is kiváltó felépülése a sportág történetének egyik legnagyobb emberi teljesítménye, ami annak ellenére is kiemelkedővé teszi Kubicát, hogy az egész pályafutása során csupán egy nagydíjat nyert meg.

Kubica az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ő hozta meg a döntést, ami lehetővé teszi a számára, hogy más lehetőségek után nézzen. A Williams közleményben köszönte meg a szolgálatait.

A pilóta hozzátette: "Nagyon meglepne, ha csak szimulátoroznék jövőre, csodálkoznék, ha nem versenyeznék."