Társoldalunk:

Hamilton: A csapat nem vállalta a kockázatot, simán nyerhettünk volna

2019.09.22. 18:08

Lewis Hamilton szerint könnyedén megnyerhette volna a Mercedes a Szingapúri Nagydíjat, ha azt a stratégiát választja, amiről ő tudta, hogy a megfelelő taktika lehet. Az ötszörös világbajnok úgy véli, a Ferrari jelenleg éhesebb a sikerre, ezért össze kell kapniuk magukat.

A Mercedesnek egyáltalán nem úgy alakult a Szingapúri Nagydíj, ahogy arra előzetesen számított, hiszen a második helyről rajtoló Lewis Hamilton nemhogy a győzelemért nem izzaszthatta meg a Ferrarikat, még a dobogón sem végzett. Utólag nézve a címvédő istálló taktikai hibát vétett azzal, hogy túl sokáig tartotta kint a pályán világbajnokát a kerékcsere előtt, amivel Hamilton két helyet is veszített. Az ötszörös világbajnok kertelés nélkül kimondta, hogy a csapat nem akarta bevállalni a szerinte nyerő stratégiát, miközben Valtteri Bottas csalódottan, de megértően fogadta, hogy visszafogták csapattársa érdekében.

Hamilton szerint a Mercedes ma nem taktikázott elég jól - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A verseny a bokszkiállás alatt úszott el a Mercedesnek, a harmadik helyen autózó Sebastian Vettel és a negyedik pozícióban levő Max Verstappen kezdte a sort az élmezőnyből, a második helyen haladó Hamilton azonban nem követte őket az azt követő körben, mert már úgy is Vettel mögé tért volna vissza. Hamilton végül nyolc körrel tovább maradt kint, mint a német, amivel egy újabb helyet is bukott, Max Verstappen is bejött elé. „Megvitattuk az elévágás lehetőségét, de túl nagy volt a kockázata, hogy beragadunk a forgalomba. A Vettel-csapat jól taktikázott, nem volt veszítenivalójuk, és szerintem mindenkit meg is lepett, hogy mennyire jól sikerült az elévágásuk" – magyarázta Toto Wolff a Sky Sportsnak a futam után azt, hogy miért nem Hamiltonnal húzták meg azt, amit a Ferrari Vettellel – Akkorra már elveszítettük a pozíciót Sebastiannal szemben, ezzel a győzelmet is, úgyhogy próbáltunk más utat választani és kicsit tovább kint maradni. Lewis azt mondta, hogy a gumik jó állapotban vannak, valamint tudtuk, hogy a többiek pedig utol fogják érni a forgalmat. Sok volt a feltevés, mindegyik más, a gumink végül elkopott és nem volt többé versenyképes, ezért végeztünk ott, ahol."

Hamilton úgy gondolja, nekik kellett volna megpróbálni elsőként az elévágást - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Hamilton a verseny után úgy érezte, hogy simán nyerhettek volna, ha ők vállalják be az elévágást és jönnek ki az élmezőnyből elsőként, ahogy tette azt Vettel és Verstappen. Tudtam, hogy elévágást kellett volna csinálnunk, már ma reggel is tudtam a csapatmegbeszélésen, úgy voltam vele, hogy be kellene vállalni a kockázatot, ők azonban nem vállalták be – utalt a csapatára. – Ugyanakkor együtt nyerünk és együtt veszítünk, úgyhogy emelt fővel viseljük ezt is. Persze fájdalmas, mert könnyedén nyerhettünk volna ma, de nem így alakult."

A Mercedesnek mindeközben még a Ferrariknál és Red Bulloknál később, Hamiltonnál viszont korábban cserélő Valtteri Bottast is vissza kellett fognia, hogy ne menjen túl jó köröket a friss abroncsokon, mert akkor Hamilton csak mögé térhetett volna vissza a saját kiállása után.

Bottas láthatóan csalódott volt a futam után, a Mercedes döntését viszont megértette, mondván az előre lefektetet szabály az, hogy a kerékcserék előtt elöl levő pilótáé a kedvezőbb helyzet.

„Vannak szabályaink, mindig az elöl haladó autó élvez elsőbbséget a startégiával – nyilatkozat a Sky Sportsnak. – Ha az ellenkező stratégiát próbáljuk meg, akkor aki eredetileg hátul van, az nyer vele, mint ahogy én is nyerhettem volna, ha előre akarok kerülni. Könnyedén megtehettem volna, de vannak bizonyos szabályaink, amelyek mindenkire érvényesek, úgyhogy ha legközelebb én leszek az ő helyzetében, akkor ugyanez lesz, úgyhogy ez rendben van. Bennem volt ma egy jobb helyezés, de a szabályok azok szabályok."

Bottasnak hiába volt meg a tempója a kerékcseréje után, a Mercedes nem hagyta neki, hogy elévágjon Hamiltonnak - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Bottas is azon a véleményen volt, hogy csapatként végezhettek volna jobb munkát, amire a folytatásban minden bizonnyal szükség lesz. Hamilton szerint kicsit elkényelmesedett a csapat, miközben a Ferrari egyre jön fel.

Úgy érzem, hogy éhesebbek nálunk a sikerre, emelnünk kell a lécet – nyilatkozta a vörösökre utalva. – Megvan hozzá a képességünk és a csapatunk, továbbra is a mienk a legjobb csapat, egyszerűen csak nem szabad késlekednünk és tovább kell lépjünk. Összeszedjük magunkat és visszatérünk a harcba a következő versenyen." Toto Wolff egyetértett pilótájával, mondván nem ülhetnek rá az előnyükre, mert arra ráfázhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK