Hamilton: Ne becsüljék alá Vettel munkáját a Ferrarinál

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 21: Second place qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and third place qualifier Sebastian Vettel of Germany and Ferrari talk in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 21, 2019 in Singapore. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája méltatta Sebastian Vettelt, aki szerinte nehéz időszakon van túl, de nagy szerepe van abban, hogy a Ferrari versenyképes. Charles Leclerc teljesítményét is elismerte.

Lewis Hamilton nyerte a vasárnap rendezett Orosz Nagydíjat, de a verseny előtt és után is méltatta a Ferrari pilótáit, akik az utóbbi időben igencsak megnehezítik a Mercedes dolgát. Szocsiba közvetlenül a szingapúri hétvége után érkezett a mezőny, így az edzések során még mindig élénken élt a paddockban Sebastian Vettel éjszakai győzelme, amivel megtörte egyéves nyeretlenségi sorozatát.

A közösségi médiában nagyon népszerű lett egy felvétel, amelyen Hamilton a kamerák előtt gratulált Vettelnek, kissé ki is zökkentve ezzel a négyszeres világbajnokot, aki később szintén elismerően nyilatkozott a brit pilóta pályafutásáról. Hamilton a Channel 4 műsorában elmondta, átérezte a megkönnyebbülést, amit a győzelem hozott Vettel számára.

Vettel és Hamilton a Szingapúri Nagydíjon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Egy kicsit aggódtam érte. Nagyon jól ismerem ezt [a helyzetet]. Ugyanazt a generációt képviseljük. Tudom, milyen az, amikor az ember rossz lapokat húz, szóbeszédeket szőnek és lemondanak róla. A csapaton belül is eltolódhatnak a dolgok és a másik srác köré gyűlnek az energiák. Ismerem ezt a pszichológiai felfordulást, amin pilótaként és atlétaként is keresztül megyünk” – mondta.

„Ezen Seb is átesett, a csapattársa egyre magasabbra lépdelt. Beszéltem is emberekkel, akik már lemondtak róla. Úgy tűnik [a Ferrari] mindig egy lapra tett fel mindent. Seb volt az elsőszámú pilótájuk, mindig őt támogatták, aztán egy ideje már inkább Charles [Leclerc-t], és rá építik a jövőt. A következő nagyjából egy évben is ebbe az irányba mehetnek a dolgok.”

A pályán is gyakran megvívnak egymással, de sportszerűtlen manőverek nem jellemzők Forrás: NurPhoto via Getty Images/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

Vettel jövőjéről már hónapokkal ezelőtt elkezdtek pletykálni, amikor a német versenyző több vezetői hibát is elkövetett és Leclerc egyre jobb eredményekkel megelőzte őt az egyéni pontversenyben is, ráadásul sorozatban veri rutinos csapattársát az időmérőkön is. Hamilton azonban rámutatott, szerinte a színfalak mögött inkább Vettel érdeme, hogy a Ferrari manapság versenyképes.

„Én azt mondom, sohase becsüljék alá a pilóta hatását. Az idei autójuk kifejlesztéséhez Charles-nak semmi köze nem volt, az csak Seb és a csapat munkája. Imádtam volna, ha én győzök [Szingapúrban], és noha nem én nyertem meg a versenyt, nagyon-nagyon jó érzés volt látni, hogy valami jó dolog történik olyasvalakivel, aki egyébként egy igen rendes ember és nagyon elkötelezett.”

„A verseny után ritkán találkozom más pilótákkal, ezért megragadtam az alkalmat és megzavartam egy interjú közben. Láttam néhány kommentet, hogy az egész csak a kameráknak szólt, de én ezen nem is gondolkodtam” – mondta. – Szerintem különleges a kapcsolatunk, tiszteljük egymást. A GPDA megbeszéléseken is próbáljuk a fiatalok érdekeit is képviselni és irányt mutatni.”

Noha a brit csatornának adott interjúban úgy tűnhetett, Hamilton lebecsülte Leclerc bemutatkozását a Ferrarinál, az ötszörös világbajnok az Orosz Nagydíj utáni sajtótájékoztatón méltatta a monacói pilótát, aki zsinórban negyedszer rajtolhatott a pole pozícióból (összesen hatodszor) az F1-ben, azonban Szingapúrhoz hasonlóan ismét kicsúszott a kezéből a győzelem.

LH: Eléggé hihetetlen, hogy még csak a második évedben jársz. Már a Ferrarinál vagy, és a szereplésed… Már négy győzelmed van az idén?
CL: Nem, nem, túlbecsülsz. Nem, csak kettő.
LH: Oké, ez így is elég meggyőző.
CL: Köszönöm, haver.