Társoldalunk:

A Red Bull tanácsadója szerint a Ferrari nem volt korrekt Vettellel

2019.10.02. 10:31

Helmut Marko, a Red Bull Forma-1-es tanácsadója nem ért egyet azzal, ahogy a Ferrari az Orosz Nagydíjon kilakult csapatutasításos mizériát kezelte, szerinte nem volt fair Sebastian Vettellel szemben, ami történt. 

A Ferrarinál egyértelműen nem a jó irányba haladnak a dolgok, legalábbis Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint. Az osztrák expilótának markáns véleménye van a Forma-1-et jelenleg leginkább foglalkoztató kérdésben is, nem meglepő módon a Red Bull-lal négy vb-címet nyerő Sebastian Vettel mellett állt ki az Orosz Nagydíjon történtek után, elmarasztalva kissé a Scuderiát és Charles Leclerc-t.

Vettel nem engedte el Leclerc-t, a Ferrari végül azonban megoldotta a helycserétForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A rajtnál az élre álló, majd többszöri csapatutasítás ellenére ott is maradó Vettel – futam előtti megállapodás ide vagy oda – Marko szerint jogosan nem engedte el csapattársát. „Sebastian valószínűleg jobb beállításokat talált a versenyre, úgyhogy meggyőzően vezetett. Leclerc-nek közelebb kellett volna kerülnie hozzá a helycseréhez, erre azonban nem volt képes.

Egyszerűen abban a helyzetben Vettel volt a gyorsabb, és mint a versenyben vezető pilóta, hát persze, hogy nem emlékezett arra, hogy miben állapodtak meg" – vette védelmébe korábbi pilótáját a Red Bull Sport und Talk aus dem Hangar-7 című beszélgetős műsorában.

Leclerc-rel a Vettel félreállítására tett sikertelen kísérletek után Laurent Mekies sportigazgató közölte, későbbb fogják megcserélni a pozíciókat, amit végül a bokszkiállással meg is tettek.

A Ferrari tehát saját kezébe véve a dolgokat visszaadta a monacóinak az első helyet, ami Marko szerint nem volt fair Vettellel és a sporttal szemben.

„A tény, hogy Vettelt a kopott gumikon addig kint hagyták, amíg Leclerc nem előzte meg, nem járul hozzá a csapaton belüli jó hangulathoz. Szerintem ez egyáltalán nem jó. Vettel elöl volt, Leclerc panaszkodott, majd a versenymérnöke többé-kevésbé hivatalosan bejelentette, hogy »ne aggódj, majd a bokszkiállásnál megoldjuk.« Ez semmi mást nem jelent, mint azt, hogy manipulálni fogják a kiállást – adta elő értelmezését Marko. – Ez ellenkezik a korrektséggel és a sport szellemiségével. Már így is elég nehéz helyzetben van a Ferrari, miért bonyolítják azzal, hogy kijátsszák egymás ellen a versenyzőiket?"

Meddig lesz nyugodt a kapcsolatuk?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Noha nem ért egyet vele, Marko egyáltalán nem lepődött meg a történteken, szerinte egyszerűen a Ferrari kultúrájának a része, hogy hajlamos túlbonyolítani a dolgokat és lábon lőni saját magát. A Ferrari imádja ezeket a játszmákat még akkor is, ha legtöbbször nem jól sülnek el. De ez a Ferrari, teljesen más kultúra – mondta, majd kifejtette, hogy a csapaton belüli feszültséghez Leclerc monzai tette is nagyban hozzájárult. – Leclerc nem követte a szabályokat Monzában, szélárnyékot kellett volna adnia Vettelnek az időmérőn, de olyan sokat késlekedett vele, hogy az utolsó öt versenyző egyáltalán nem tudott mért kört megtenni. Ő is hozzájárult a kialakult feszültséghez."

Elkerülhetetlenül meg fog romlani Vettel és Leclerc kapcsolata?

Az osztrák Österreichnek nyilatkozva Marko azt is kifejtette, hogy bár jelenleg még a pályán kívül egyik pilóta sem mutatta jelét, hogy neheztelne a másikra, hamarosan ez is megtörténhet. „Érdekes lesz látni, hogy mi történik. Itt van egy nagyon gyors kölyök, aki nem hajlandó beállni a sorba. Most még mindketten nagyon tiszteletteljesen viselkednek a másikkal, végül azonban meg fog törni az egyensúly. Talán mindez csak jövőre fog bekövetkezni, akkor pedig mi is ott akarunk lenni a küzdelemben, mert az nagyon izgalmas szituáció lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK