A Red Bull tanácsadója szerint a Ferrari nem volt korrekt Vettellel

Forma-1, Orosz Nagydíj, Vettel, Leclerc, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel (L) leads ahead of Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc during the Formula One Russian Grand Prix at The Sochi Autodrom Circuit in Sochi on September 29, 2019. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull Forma-1-es tanácsadója nem ért egyet azzal, ahogy a Ferrari az Orosz Nagydíjon kilakult csapatutasításos mizériát kezelte, szerinte nem volt fair Sebastian Vettellel szemben, ami történt. 

A Ferrarinál egyértelműen nem a jó irányba haladnak a dolgok, legalábbis Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint. Az osztrák expilótának markáns véleménye van a Forma-1-et jelenleg leginkább foglalkoztató kérdésben is, nem meglepő módon a Red Bull-lal négy vb-címet nyerő Sebastian Vettel mellett állt ki az Orosz Nagydíjon történtek után, elmarasztalva kissé a Scuderiát és Charles Leclerc-t.

Vettel nem engedte el Leclerc-t, a Ferrari végül azonban megoldotta a helycserét Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A rajtnál az élre álló, majd többszöri csapatutasítás ellenére ott is maradó Vettel – futam előtti megállapodás ide vagy oda – Marko szerint jogosan nem engedte el csapattársát. „Sebastian valószínűleg jobb beállításokat talált a versenyre, úgyhogy meggyőzően vezetett. Leclerc-nek közelebb kellett volna kerülnie hozzá a helycseréhez, erre azonban nem volt képes.

– vette védelmébe korábbi pilótáját a Red Bull Sport und Talk aus dem Hangar-7 című beszélgetős műsorában.

Leclerc-rel a Vettel félreállítására tett sikertelen kísérletek után Laurent Mekies sportigazgató közölte, későbbb fogják megcserélni a pozíciókat, amit végül a bokszkiállással meg is tettek.

A Ferrari tehát saját kezébe véve a dolgokat visszaadta a monacóinak az első helyet, ami Marko szerint nem volt fair Vettellel és a sporttal szemben.

„A tény, hogy Vettelt a kopott gumikon addig kint hagyták, amíg Leclerc nem előzte meg, nem járul hozzá a csapaton belüli jó hangulathoz. Szerintem ez egyáltalán nem jó. Vettel elöl volt, Leclerc panaszkodott, majd a versenymérnöke többé-kevésbé hivatalosan bejelentette, hogy »ne aggódj, majd a bokszkiállásnál megoldjuk.« Ez semmi mást nem jelent, mint azt, hogy manipulálni fogják a kiállást – adta elő értelmezését Marko. – Ez ellenkezik a korrektséggel és a sport szellemiségével. Már így is elég nehéz helyzetben van a Ferrari, miért bonyolítják azzal, hogy kijátsszák egymás ellen a versenyzőiket?"

Meddig lesz nyugodt a kapcsolatuk? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Noha nem ért egyet vele, Marko egyáltalán nem lepődött meg a történteken, szerinte egyszerűen a Ferrari kultúrájának a része, hogy hajlamos túlbonyolítani a dolgokat és lábon lőni saját magát.

– mondta, majd kifejtette, hogy a csapaton belüli feszültséghez Leclerc monzai tette is nagyban hozzájárult. – Leclerc nem követte a szabályokat Monzában, szélárnyékot kellett volna adnia Vettelnek az időmérőn, de olyan sokat késlekedett vele, hogy az utolsó öt versenyző egyáltalán nem tudott mért kört megtenni. Ő is hozzájárult a kialakult feszültséghez."

Elkerülhetetlenül meg fog romlani Vettel és Leclerc kapcsolata?

Az osztrák Österreichnek nyilatkozva Marko azt is kifejtette, hogy bár jelenleg még a pályán kívül egyik pilóta sem mutatta jelét, hogy neheztelne a másikra, hamarosan ez is megtörténhet. „Érdekes lesz látni, hogy mi történik. Itt van egy nagyon gyors kölyök, aki nem hajlandó beállni a sorba.

Talán mindez csak jövőre fog bekövetkezni, akkor pedig mi is ott akarunk lenni a küzdelemben, mert az nagyon izgalmas szituáció lesz."