Vágólapra másolva!
Az orvosok által sikeresnek titulált lábműtétet hajtottak végre a halálos kimenetelű spái Forma-2-es baleset súlyos sérültjén, Juan Manuel Correára azonban ezzel együtt további operációk és nagyon hosszú rehabilitáció vár. A 20 esztendős pilóta először szólalt meg nyilvánosan a tragédia óta.

Továbbra is a teljes felépülésért küzd az augusztusi spái Forma-2-es futamon életét vesztő Anthoine Hubert-rel ütköző, a balesetben súlyosan megsérülő Juan Manuel Correa. A sokáig lélegeztetőgépen, mesterséges kómában tartott pilótát az előző héten Londonon belül átszállították egy másik kórházba – miután az orvosai úgy ítélték meg, tüdejének állapota a vártnál gyorsabban javul – hogy elvégezzék rajta az első lábműtétet a baleset óta. Az operáció célja Correa jobb lábának megmentése volt. Ez sikerült, a neheze azonban csak ezután jön.

Folyik a küzdelem Correa lábának teljes helyreállításáért Forrás: Sauber Junior Team

A korábbi közleményből kiderült, hogy az amerikai pilótának felajánlották az amputációt is, ő azonban visszautasította azt, helyette a műtét mellett döntött. Az operációt vasárnap végezték el, a család azonban csak most adott ki róla közleményt.

Correa 17 órát töltött a műtőben, amely során az orvosok helyreállították a súlyosan roncsolódott lábát. Közvetlenül az operáció után bizakodóak voltak, az azt követő 48-72 óra azonban kritikus időszak. Most úgy ítélik meg, hogy a beavatkozás sikeres volt.

A család kifejtette a közleményben, hogy Correa lábából több csontot kellett eltávolítani, mint azt előzetesen remélték, valamint az orvosok többször is meg kellett küzdjenek a vérzéssel, a fő célt azonban a műtét elérte. A pilóta továbbra is is kórházban marad, két héten belül ugyanis egy további, kevésbé összetett műtét vár rá.

Az orvosok arra számítanak, hogy nagyjából hat hét múlva hagyhatja el a kórházat, a neheze azonban csak ezután jön.

„A következő év tele lesz fizioterápiával, rehabilitációval és korrekciós műtétekkel, amelyeknek az lesz a célja, hogy a jobb láb és boka újra teljes mértékben használható legyen" – áll a közleményben.

Correa igyekszik feldolgozni a baleset óta történteket Forrás: Gareth Harford / LAT Images

A műtét sikeressége mellett egy másik fontos része is van a közleménynek, az ugyanis Correa szavait is tartalmazza.

A baleset óta eltelt több mint egy hónapban a pilóta még egyszer sem nyilatkozott.

„Az elmúlt hetek hihetetlenül kemények voltak, fizikálisan és mentálisan is nehezebbek, mint amivel valaha szembesültem. Megértem, hogy a jövőm a lábam felépülésétől függ, különösen a jobb lábamétól, aminek sorsa továbbra is igen bizonytalan.

Minden egyes embernek meg szeretném köszönni, aki valamilyen módon a támogatásáról biztosított. Meg vagyok hatódva a mérhetetlenül sok törődő és szeretetteljes üzenettől, amiket kaptam. Szívem mélyéről köszönöm mindannyiótoknak, tudnotok kell, hogy a bátorításotok és pozitív energiátok sokat segített."