Vágólapra másolva!
Egy spanyol-monacói csapat is beszállna 2021-től a Forma-1-be, állítólag már a sportág menedzsmentjével is tárgyalnak, de az F1 közleményben lehűtötte a kedélyeket.

Az ázsiai hátterű Panthera után egy spanyol csapat is beszállna a Forma-1-be a 2021-ben esedékes nagy szabályváltozások megvalósulásakor. Erről a pilóták menedzselésével foglalkozó Monaco Increase Management (MIM) számolt be a honlapján azt állítva, hogy a májusi Spanyol Nagydíjon már tárgyaltak Chase Carey-vel és Londonban kétszer is találkoztak Ross Brawnnal.

A közlemény szerint a kezdeményezést támogatja a spanyol autósport szövetség, részt vesz benne az F2-ben és az F3-ban is versenyző Campos Racing, amelynek alapítója, Adrian Campos és társtulajdonosa, Salvatore Gandolfo a projekt kulcsfigurája, utóbbi a MIM révén a finanszírozásban is nagy szerepet vállal.

Még egy új csapat érkezhet 2021-től Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A társuláshoz már csatlakozott Peter McCool, az egykori Super Aguri főtervezője (bár a japán istálló elsősorban másoktól vett át karosszériákat), valamint Ben Wood, aki aerodinamikai szakértőként megjárta korábban a Minardit, a Ferrarit, a Prost Racinget, a Jaguart, és a Tyrrellnél ő nevéhez fűződött az ún. „X-szárnyak” megjelenése is (mielőtt az FIA betiltotta a furcsa innovációt).

A munkacsoport július óta dolgozik az előkészületeken, pilótának Pascal Wehrleint és a Super Formulában versenyző spanyol Alex Palout kívánják leigazolni.

„Hosszútávú projektként kell kezelni, hogy 2021-től csatlakoznánk a Forma-1-es világbajnoksághoz. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagy kihívások állnak előttünk, de szakértőink csoportja éjt nappallá téve dolgozik és rendelkezünk a pénzügyi stabilitással, amit az FIA elvár, hogy a projekt sikeres lehessen” – nyilatkozta Gandolfo.

Wehrlein új csapattal térne vissza az F1-be Forrás: Agency People Image/API (c) Markus Kehl/Api (C) Markus Kehl

„A költségplafon és a bevételek új szemléletű elosztása, valamint az új technikai és sportszabályok révén remek lehetőség alakul ki a kisebb csapatoknak, hogy versenyre keljenek, és végül izgalmasabbá és kiegyensúlyozottabbá tegyék a Forma-1-es világbajnokságot” – tette hozzá, és megerősítette, hogy a projekt nem befolyásolja a Campos F2-es és F3-as csapatának működését.

Jean Todt, az FIA elnöke nemrég azt mondta, nem lát komoly jelentkezőket a láthatáron, és az F1 is közleményt adott ki, amelyben tagadják, hogy új csapatok képviselőivel tárgyalnának.

„Az elmúlt napok során több entitás is jelezte, hogy részt kívánnak venni az FIA Forma-1-es világbajnokságban a 2021-es szezont – áll a rövid kommünikében. – Noha a Forma-1 [jogtulajdonosa] értékeli az érdeklődést, megerősítjük, hogy személyekkel és vállalatokkal sem folynak komoly tárgyalások új csapat belépésével kapcsolatban.”