Társoldalunk:

Válópereket hozhat az elnyújtott F1-es szezon

2019.10.04. 10:18

Max Verstappen és Sergio Pérez is figyelmeztetett, a szerelők körében megsokasodhatnak a válások, ha az F1 miatt még többet kell távol lenniük a családjaiktól. A NASCAR-ban ez még régi probléma.

Rekordhosszú, 22 futamos szezonra készül jövőre a Forma-1 mezőnye, ráadásul a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia miatt sűrűn jönnek majd egymás után a versenyek, eddig példátlan módon hét alkalommal rendeznek majd nagydíjakat egymás utáni hétvégéken. A terhelést várhatóan a tesztnapok számának csökkentésével próbálják majd enyhíteni.

Ettől függetlenül a versenynaptár hízlalása olyan trend, ami várhatóan a következő évek során sem áll meg, mivel jóval több ország pályázik nagydíj rendezésére, amennyinek jelenleg hely van a menetrendben. Ez a pilótákat és a topmenedzsereket kevésbé érinti, Max Verstappen azonban rámutatott, hogy a szerelők életvitele miatt a hosszú szezon aggodalmakra ad okot. 

Verstappen aggódik a szerelői miattForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Nem értek egyet azzal, hogy legyen évente 22 verseny – nyilatkozta. – Szerintem ki kellene választani a legjobb pályákat. Értem, hogy pénzt akarnak keresni, de gondolniuk kellene a szerelőkre is. Hétfőn vagy kedden érkeznek, mindent felépítenek, a nagyfőnökök meg csak szombaton vagy akár vasárnap reggel érkeznek meg, aztán néha már a verseny alatt hazarepülnek.”

Nekik nem gond, ők lazán megcsinálnak 30 futamot is, mert csupán három napig vannak távol. A legtöbb embernek azonban legalább 5-6 nap távollétet jelent mindez, és még csak nem is magunk, versenyzők miatt panaszkodok. A szerelők akár most rögtön beadhatják a válókeresetet, ha ennél több verseny lesz” – mondta a 22 esztendős pilóta.

A műszak az autók felkészítése mellett a garázs infrastruktúráját is felépítiForrás: AFP/Mladen Antonov

Verstappen aggodalma nem alaptalan,

az évente 30-nál is több versenyt rendező NASCAR Sprint Cupban ez a probléma már bő másfél évtizeddel ezelőtt felmerült, és manapság is kirívóan magas a válások száma az ottani szerelők körében.

A McLaren utazó palotáját, a Brand Centre-t építő Kuti Tamás nyáron a GPhíreknek elmondta, előfordul, hogy a szezon során két hónap alatt mindössze négy napot tölt otthon, és néhány évvel ezelőtt a BBC is készített egy átfogó riportot az F1-es szerelők kívülről csodálatosnak tűnő, ám rendkívül kemény életviteléről.

Átérzi a helyzetet Sergio Pérez is, aki nemrég második gyermeke születését ünnepelhette, és elismerte, családos emberként már egyre nehezebb elviselni az F1-es nyüzsgést, hiszen versenyzőként neki is rengeteg egyéb elfoglaltsága van például a szponzori rendezvények vagy a szimulátorozás miatt. „Ez már túl van a határon” – jelentette ki. „Meglátjuk, hogy nem akarnak-e elválni! – utalt Pérez a családjára. – Jobban aggódom a szerelők és a mérnökök miatt. Ilyen szinten kétlem, hogy képesek lesznek bármilyen magánéletre. El fog jönni az a pont, amikor [a csapatoknak] két műszakot kell alkalmazniuk, és valahogy el kell osztani az embereket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK