Vágólapra másolva!
A Ferrari pilótája nagyra értékeli, ha legyőzött ellenfelei gratulálnak neki, és ő is így tesz, még akkor is, ha legszívesebben elbujdokolna. Kijelentette, a Forma-1 is az élete, de nem ez határozza meg őt.

F1-es pályafutása egyik nehéz időszakában, a monzai megprördülés után, de még a szingapúri győzelem előtt adott interjút Sebastian Vettel az Autoweeknek. A négyszeres világbajnok kijelentette, elégedett azzal, ahogy az élete alakult, bár viccelve megjegyezte, akadnak nála jóképűbb emberek is. Vettel kitért arra, hogy nemrég formálisan is családot alapított.

„Igen, ez az én életem – mondta. – Nyilvánvalóan a versenyzés is az, de ha valaki megkérdezné, ki vagyok, akkor azt a választ szeretném hallani magamtól, hogy Hanna férje és a gyermekeim apja. Ez vagyok én” – jelentette ki a német sportoló, aki híres arról, hogy magánéletét távol tartja a nyilvánosságtól és a versenyeken kívül nem sok nyilvános szereplést vállal.

Vettel szerint másmilyen ember ő, mint amilyennek látják Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Vettel úgy vélte, csalóka képet ad, ha a nyilvánosságban róla kialakult kép alapján próbálják az emberek megítélni őt vagy bármely más közszereplőt. Leszögezte, őt nem a Forma-1-es szereplése határozza meg.

„Sok embernek, akik kívülről figyelik ezt az egészet, természetesen így van. Én is ugyanezt tapasztalom, amikor teniszt nézek, én azokat a srácokat látom, akik ott vannak, de ez nem igazán az, akik ők valójában. Ezt a saját tapasztalatom alapján is tudom, nem olyanok. Szerintem engem is ilyennek könyvelnek el” – utalt a közszerepléseire.

A Ferrari pilótája valóban hajlamos hevesen versenyezni és beszélni erről a rádióban, az autóból kiszállva viszont általában racionális álláspontot képvisel, akkor is, ha hibázott vagy szabálysértést követett el. Ő is elismeri, hogy „nem vagyok mindig türelmes a versenyen”, de szerinte ez abból adódik, hogy „amikor az ember szenvedélyes, az érzelmek is hajtják őt.”

Vettelnek csapaton belül is erős ellenfele akad Charles Leclerc személyében Forrás: MICHAEL MINELLI/Michael Minelli

Az elmúlt évek során ebből több olyan pillanat is adódott, amikor magyarázkodni kellett, elég a 2016-os Mexikói Nagydíjra gondolni, amikor a néhai versenyigazgatót, Charlie Whitingot küldte el melegebb éghajlatra, majd az autóból kiszállva rögtön bocsánatot kért, a 2017-es Azeri Nagydíjra, amikor nekiment Lewis Hamiltonnak, miután azt hitte, hogy féktesztelte őt vagy a különböző vezetői hibákra, amelyek szoros küzdelemben gyakran előfordultak, részben azért, mert Vettel nem került összhangba az autója beállításaival vagy a Ferrari hiányosságait próbálta kompenzálni.

A hibák és vitás esetek ellenére Vettel fair sportoló, gyakran elismeri az ellenfelei teljesítményét, és viszonzásként Lewis Hamiltontól is rendszeresen kap elismeréseket. Legutóbb a Szingapúri Nagydíj után, de Hamilton előtte is kiállt a küszködő Vettel mellett.

Hamilton és Vettel tiszteli egymást Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Amikor a pályán küzdünk, vagy hagyunk helyet egymásnak vagy nem – mondta. – Én mindig így látom. A pályán persze az ember magáért küzd, ez a versenyzés természete, de ez nem jelenti azt, hogy s***fejnek kell lenni, amikor kiszállunk az autóból. Ha valaki jobban szerepel az embernél, nehéz elfogadni, de értékelem, ha a legyőzött odajön, kezet ráz és a szemembe nézve gratulál.”

„Én is próbálom ezt tenni, még akkor is, ha szeretnék elfutni és elbújni, mert úgy gondolom, ennek így kell lennie” – mondta a négyszeres világbajnok.