A tájfun miatt vasárnapra halasztották a Japán Nagydíj időmérőjét

Forma-1, Scuderia Ferrari, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 10: The cars of Sebastian Vettel of Germany and Ferrari and Charles Leclerc of Monaco and Ferrari are seen in the Pitlane during previews ahead of the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 10, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 jogtulajdonosa már az első szabadedzés előtt bejelentette, hogy a Hagibisz tájfun miatt a teljes szombati programot törölni kell.

A Hagibisz tájfun várható érkezése miatt a szuzukai pályát működtető Mobilityland és a japán autósport-szövetség úgy döntött, szombatra lezárják a pályát és minden programot törölnek, közölte a Forma-1 jogtulajdonosa, ami az FIA-hoz hasonlóan egyetértett a döntéssel.

A hír még az első szabadedzés előtt megérkezett, így a csapatok már annak tudatában kezdhették meg a tréninget, hogy szombaton nem lesz harmadik szabadedzés, az időmérő edzés pedig vasárnap helyi idő szerint 10 órára kerül át, ami Magyarországon hajnali 3 órát jelent.

Szombaton a garázsban maradnak az autók Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A Porsche Carrera Cup Japan 10 körös versenyétől eltekintve természetesen törölték a betétfutamokat is, hogy legyen idő megrendezni az F1-es időmérőt és futamot, ami a terv szerint változatban időpontban rajtol majd el.

Ez azonban azt jelenti, hogy az időmérő leintése és a futam rajtja között csak három óra telik majd el, így amennyiben valaki bajba kerül, felmerül a valós veszély, hogy az autóját nem tudják majd időben megjavítani, és nem indulhat a futamon.

Ennél is rosszabb helyzetet várnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

A döntés kedvezőtlen fejlemény Pierre Gaslynak, miután a Honda kérésére átadja a helyét az első szabadedzésen Jamamoto Naokinak, így mindössze 90 perce adódik, hogy felkészüljön az időmérőre és a futamra, valamint Alex Albonnak is, aki pályafutása első Japán Nagydíja előtt áll.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban úgy vélte, a szimulátornak köszönhetően Albon így is „viszonylag” felkészült lesz, azt viszont a Sky Sports műsorában nem tudta megmondani, hogy mit csinálnak majd a szombati nap során.