Vettel: Hamilton megérdemli az újabb világbajnoki címet

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 21: Second place qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and third place qualifier Sebastian Vettel of Germany and Ferrari talk in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 21, 2019 in Singapore. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel úgy véli, Lewis Hamilton rászolgált világbajnoki címeire. A Ferrari versenyzője szerint riválisa sikereihez kellett a jó autó, ugyanakkor ez fordítva is igaz.

Mostanában sokat dicséri egymást Sebastian Vettel és Lewis Hamilton. Nemrég a brit pilóta méltatta kollégája csapatban betöltött szerepét, ezúttal pedig a Ferrari versenyzője hangsúlyozta riválisa érdemeit a valószínűsíthető hatodik világbajnoki elsőségének kapcsán. A német pilóta úgy gondolja, Hamilton maximálisan megérdemli a címet, és a versenyző, valamint a csapat teljesítményét nem lehet szétválasztani.

Az előző két szezonban Hamiltonnak elsősorban Vettelt kellett legyőznie a világbajnoki elsőség elhódításához. A mostani idény előtt a legtöbben arra számítottak, hogy a cím ismét kettőjük között fog eldőlni, azonban a Ferrari a februári teszteken mutatott biztató tempó ellenére rendkívül gyengén kezdte a szezont, Hamilton pedig az év első 12 versenyéből 8-at megnyert. Ennek következtében Vettelnek idén már csak matematikai esélye van a végső győzelemre.

A szezon első felében a Mercedes szinte végig a Ferrari előtt volt Forrás: NurPhoto/Mikel Trigueros/Urbanandsport/NurPhoto/Mikel Trigueros

A négyszeres világbajnok kijelentette, Hamilton sikersorozatában kétségtelenül szerepet játszik a technika is, de látni kell, hogy a pilóta is kell a győzelmek eléréséhez.

– nyilatkozta a Racefans-nek. – Ugyanakkor ez egy sokkal összetettebb kérdés. Miközben természetesen nem örülök a győzelmeinek – főleg amikor én is harcban állok –, el kell ismerni, hogy ez a pilóta és az istálló együttműködésének gyümölcse.”

Vettel hozzátette, nem lenne igazságos, ha a két tényezőből csak az egyiket említenék meg, hiszen Hamilton és csapata közösen jutottak el egy nagyon magas szintre.

Vettel úgy véli, nem szabad elvitatni Hamilton érdemeit Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Nem lehet azt mondani, hogy ez csupán a Mercedes vagy csupán Lewis érdeme – szögezte le. – Együtt értek el egy olyan szintet, amit rendkívül nehéz megugrani, hiszen nagyon kiegyensúlyozottan, kevés hibával versenyeznek. Szóval a kettőt nem lehet szétválasztani, nem említhetjük az egyiket a másik nélkül.”

Hamilton 73 ponttal vezeti a világbajnokságot csapattársa, Valtteri Bottas előtt. Ez azt jelenti, hogy Japánban még nem biztosíthatja be hatodik elsőségét, de egy lépéssel közelebb kerülhet hozzá.

Vettel az 5. helyen áll, és egyike azoknak, akik még matematikailag beérhetik a brit versenyzőt, de 128 pontos hátrányát úgy kellene ledolgoznia, hogy egy pilóta legfeljebb már csak 130-at tud szerezni.

Bottas: Hamilton jobb volt

A vasárnapi Japán Nagydíjon a Mercedes várhatóan bebiztosítja a konstruktőri világbajnoki címet, és az is eldőlhet, hogy csak az egyik Ezüstnyíl pilótája lehet az egyéni cím várományosa. Valtteri Bottasnak papíron van még esélye, de az Autosportnak ő is elismerte, hogy „nagyon szerencsésnek” kellene lennie, hogy fordítani tudjon a helyzeten.

„Nincs még vége, de az biztos, hogy csak magamat okolhatom, amiért ennyire [lemaradtam] a pontversenyben, mert Lewis eddig jobb volt, következetesebb. Ez van, így alakult a helyzet. Minden egyes hétvégére külön összpontosítok, és minél közelebb kerülünk a szezon végéhez, annál jobban látjuk majd, hogy mi lesz a vége, és hol zárom a szezont. Legalább jobb lesz, mint tavaly.”