Társoldalunk:

Ferrari: Ha megtartjuk az első két helyet a rajt után, nyerhettünk volna

2019.10.13. 10:43

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke úgy érzi, hogy a Mercedes tempófölénye ellenére nyerhető lett volna a Japán Nagydíj, ha nem szúrják el a rajtot.

A Ferrari meglepetésre az első sorból kezdhette meg a Japán Nagydíjat, ezt a pozíciót azonban méterek alatt elveszítette, Sebastian Vettel bemozdult a rajt előtt, de Charles Leclerc sem kapta el jól az indulást. Ez a momentum, valamint Leclerc második kanyarban történt ütközése Verstappennel, megpecsételte a vörösök versenyét. Vettel és Mattia Binotto is úgy vélte a futam után, hogy amennyiben megtartották volna az első két helyet a rajt után, lett volna esélyük a győzelemre.

A Ferrarik hiába indultak az élről, az első kanyarba már nem ők értek oda elsőként - Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A rajtnál történtek fényében Vettel nem volt elégedetlen a második hellyel, mivel szerinte a Mercedes egyértelműen gyorsabb volt, és elképzelhető, hogy akkor is nyert volna, ha a két Ferrari vezet az első kör végén. „Szerintem elégedettnek kell lennünk, noha teljesen máshogy is alakulhatott volna a verseny, ha az első és második helyen fordulunk be az első kanyarba – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – De nem így történt, így ezen kár is rágódni. Akkor is nehéz lett volna harcolni a Mercedesek ellen, mert egyszerűen gyorsabbak voltak. Amikor valaki gyorsabb és van két kiállása, akkor így, vagy úgy megtalálja a módját, hogy a pályán vagy a bokszban előzzön."

Vettel ugyanakkor elismerte, több opciójuk lett volna védekezni a Mercedesek ellen, ha mindkét autóval az élen haladnak.

„Akkor kicsit nagyobb a mozgástér. Gyorsabbak voltak, ilyenkor az ember mindig talál módot az előzésre. A kérdés, hogy ez elég lett volna-e mindkét autónk megelőzésére, vagy csak az egyikére."

Leclerc egy ideig sérült szárnnyal tartotta maga mögött Hamiltont - Galéria!Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke már határozottabban foglalt állást amellett, hogy nyerhettek volna, ha megtartják a rajt után a vezetést. „Gyorsabbak voltak, nekünk jobban koptak a gumijaink, de az tény, hogy Seb Hamilton előtt volt az első kör végén, és előtte végzett a versenyben. Ez azt jelenti, hogy ha elöl vagy, a hátul haladónak nehéz előznie akár a pályán, akár a kerékcserénél. Normál rajttal, ha az első két helyen zárjuk az első kört, nyerhettünk volna."

Binotto kihagyott lehetőségként jellemezte a Japán Nagydíjat, és elismerte, nem ez volt az első ilyen a szezonban, úgyhogy csapatként kell erősebbnek lenniük a jövőben. Csekély vigasz, hogy Charles Leclerc-t felhozták a hatodik helyre, ami a monacói pilóta szerint a maximumot jelentette a Max Verstappennel történt első körös ütközése után. „Az első körös baleset után tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz a futam, sokat kellett előznöm. Nem a hatodik helyen akartam zárni, ez csalódást keltő, az ütközés után azonban nem hiszem, hogy taktikailag ennél többet tehettünk volna."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK